Nieuws

Riot Games gaat 100 miljoen dollar betalen na schikking

Riot Games

Riot Games heeft aangekondigd dat de game ontwikkelaar een schikking heeft getroffen in de rechtszaak tegen het bedrijf. Riot Games gaat 100 miljoen dollar betalen wegens discriminatie en intimidatie op de werkvloer.

In totaal gaat 80 miljoen van dat bedrag naar vrouwen die op de werkvloer gediscrimineerd of geïntimideerd werden. Het restant van de 100 miljoen gaat naar advocaatkosten en diverse andere uitgaven rond de rechtszaak.

Schikking

Bij de rechtszaak waren veel groepen betrokken, naast Riot waren California’s divisie van werkstandaarden, het staatsdepartement van eerlijke werkgelegenheid en huisvesting (DFEH) en verschillende particulieren eisers betrokken bij de zaak.

In het statement dat Riot vrijgaf staat beschreven dat de schikking geldt voor alle vrouwen die tussen november 2014 en het heden bij het bedrijf hebben gewerkt. Dat zijn ongeveer 2400 vrouwelijke werknemers. In de overeenkomst wordt ook aangekondigt dat Riot en het DFEH samen een derde partij hebben gekozen en goedgekeurd die de komende drie jaar toezicht houdt op de verslaglegging en loonsgelijkheidspraktijken.

Hoewel alle partijen het eens zijn met de schikking moet hij nog wel goedgekeurd worden door de rechter. Volgens het statement is er in de komende maanden een hoorzitting waarin de goedkeuring plaatsvindt. Eind 2019 vond er al een schikking plaats van 10 miljoen, maar de DFEH ging hier niet mee akkoord omdat het bedrag te laag was.

Rechtszaak

De rechtszaak begon in 2018 toen bij rapporten naar buiten kwam dat Riot Games een ‘bro culture’ had. In de drie jaren daarna is er veel gesproken over de rechtszaak omdat er steeds weer nieuwe informatie naar voren kwam. In 2019 leek de rechtszaak eindelijk de goede kant op te gaan, helaas werden de groepen het niet eens over de schikking. Nu lijkt het echter weer de goede kant op te gaan. Uit het statement blijkt dat alle groepen het met de schikking eens zijn.

In de afgelopen drie jaar heeft Riot Games de interne cultuur op de schop gegooid om een meer diverse en inclusief bedrijf te worden.

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le Haen