Artikel

De meest gebruikte toernooiformats in esports

10 februari 2020, 16:17

Iedere game in esports heeft een eigen manier waarop de professionele wedstrijden en toernooien gespeeld worden. Omdat het soms wat verwarrend kan zijn welke formats er allemaal worden gebruikt, zetten wij ze voor je op een rijtje!

Esports-toernooien en competities bestaan vaak uit een groepsfase en een zogenaamde bracket stage, die ook de playoffs of knockout stage wordt genoemd. In sommige games heeft een team een voordeel van een speelzijde (League of Legends) en in andere games kan een team een belang hebben bij een bepaalde map (CSGO). Daarom worden de meeste esports-wedstrijden over een zogenaamde 'serie' games gespeeld. Aan het eind van deze serie is de winnaar bekend.

Verschillende wedstrijd-formats

Wedstrijden hebben verschillende formats. Teams spelen tijdens de wedstrijd één of meerdere 'games' van een bepaalde spel tegen elkaar om te bepalen wie er als winnaar uit de bus komt. Teams mogen vaak tussen de verschillende games door intern overleggen en eventueel een spelerswissel uitvoeren.

Best-of-one (BO1): de teams spelen één game tegen elkaar. Je ziet een BO1 vrijwel nooit in een knockout-stage.
Best-of-two (BO2): de teams spelen twee games tegen elkaar waarin er ook een eventueel gelijkspel kan plaatsvinden. Een BO2 wordt vaak gespeeld in groepsfases waar teams ook punten verdienen bij een gelijkspel.
Best-of-three (BO3): de teams spelen maximaal drie games tegen elkaar. Het team dat als eerste twee games wint heeft de wedstrijd gewonnen. Een BO3 wordt vaak gespeeld in de knockout-fase en soms ook in een groepsfase. Een BO3 kan enkele uren duren.
Best-of-five (BO5): de teams spelen maximaal 5 games tegen elkaar. Het team dat als eerste drie games wint heeft de wedstrijd gewonnen. Een BO5 wordt meestal alleen in een finale gespeeld en kan enkele uren duren tot een halve dag duren.

Groepsfase-formats

Er zijn verschillende vormen waarin de groepsfase van een competitie gespeeld kan worden.

Round Robin

 • Round Robin: een speelvorm waarbij alle teams of deelnemers gedurende de competitie één keer tegen ieder ander team/deelnemer in de competitie spelen/speelt. Na elke wedstrijd wordt er een tussenstand bijgehouden. De beste teams/deelnemers gaan uiteindelijk door naar de knockout-fase.

  Een (single) round robin wordt meestal in een BO1, BO2 of BO3 gespeeld.
 • Double Round Robin: een speelvorm waarbij alle teams of deelnemers gedurende de competitie twee keer tegen iedere tegenstander in de competitie spelen. Er zitten vaak wel enkele speelrondes tussen de eerste en tweede ontmoeting.

  Een double round robin wordt meestal in een BO1, BO2 of BO3 gespeeld. Een goed voorbeeld van een double round robin is de eDivisie of de LEC.

In een round robin spelen alle teams één of twee keer tegen elkaar en ontstaat er een klassement

Swiss System

De Swiss-toernooivorm wordt vaak gebruikt als er veel deelnemers zijn en er niet genoeg tijd is om de groepsfase in een round robin te spelen. In Swiss krijgen alle deelnemers een willekeurig gekozen tegenstander óf een tegenstander die van vergelijkbare sterkte is.

Na de eerste wedstrijd speelt de winnaar (1-0) tegen een andere winnaar (1-0) en de verliezer (0-1) tegen een andere verliezer (0-1). Zo verdien je per wedstrijd een ‘win’ en speel je altijd tegen een tegenstander met hetzelfde aantal ‘wins’. Uiteindelijk spelen de beste deelnemers tegen elkaar en komt er één winnaar bovendrijven.

Swiss wordt vaak gebruikt voor esports als Hearthstone, card games, fighting games en CSGO. Een Swiss wordt vrijwel altijd in een BO1 gespeeld. Soms wordt er ook een BO3 gespeeld.

Een voorbeeld van het Swiss-format

GSL format

Het GSL format (Global StarCraft League) wordt vooral gebruikt in groepen van vier teams. De vier teams worden in twee paren van twee gesplitst die tegen elkaar spelen. De winnaars van deze twee wedstrijden spelen tegen elkaar. Het team dat ook deze wedstrijd wint pakt de eerste plaats in de groep.

Daarna spelen de teams die de eerste wedstrijd verloren. Het team dat ook deze wedstrijd verliest staat op de laatste plaats in de groep. De teams die allebei één wedstrijd gewonnen én verloren hebben spelen samen een BO3 om te bepalen wie er tweede en wie er derde wordt in de groep.

Het Global StarCraft League (GSL) format wordt in één poule gespeeld

Het GSL format is een populaire manier om snel te bepalen wie het beste team van de groep is en wat de uiteindelijke groepsindeling wordt. Alle wedstrijden bepalen wat de uiteindelijke positie van een team is en zo worden er geen onnodige wedstrijden gespeeld. Het GSL format is oorspronkelijk afkomstig uit StarCraft en wordt tegenwoordig veel gebruikt in Dota 2 en CSGO.

Bracket-stage formats

Zijn de groepsfases voorbij dan komen de teams/deelnemers in de bracket stage, ook wel de playoffs of knockout-stage genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop een bracket stage gespeeld kan worden:

 • Single elimination bracket: een manier waarin de deelnemers in de knockout-stage geplaatst worden naar aanleiding van hun resultaten in de groepsfase. Meestal wordt een hoger geplaatst team gekoppeld aan een lager geplaatst team. Na deze wedstrijd gaat de winnaar door in het toernooi en is de verliezer uitgeschakeld.

  Een single elimination bracket wordt meestal in een BO3 of BO5 gespeeld. Je ziet deze vorm vaak bij MOBA’s (League of Legends, Dota 2) en in FIFA.

Een single elimination bracket waarbij speler één kans hebben om de finale te bereiken

 • Double elimination bracket: een format waarin twee brackets gebruikt worden om de knockout-stage te spelen: een upper bracket en een lower bracket.

  De eerste wedstrijd van een double elimination bracket wordt zoals een single elimination bracket gespeeld. Er is echter één verschil. Ditmaal gaan de winnaars door in de upper bracket en ontmoeten de verliezers elkaar in de lower bracket. Verlies je een wedstrijd in de lower bracket dan lig je uit het toernooi.

  Beide brackets leiden uiteindelijk naar de grote finale. In deze finale krijgt het team dat zich via de upper bracket heeft gekwalificeerd soms een 1-0 voorsprong. Een double elimination bracket wordt gespeeld in een BO1 (alleen lower bracket) of BO3. De finale wordt gespeeld in een BO5.

Een voorbeeld van een upper bracket

Een voorbeeld van een lower bracket

Waterfall bracket

Een Waterfall bracket wordt vaak gebruikt bij toernooien waar veel spelers aan deelnemen. Denk aan fighting games als Super Smash Bros. Ultimate en Super Smash Melee. Via een Waterfall bracket spelen alle spelers veel wedstrijden en kunnen ze via verschillende divisies naar de top van het toernooi klimmen.

Alle spelers die deelnemen worden in de zogenaamde Placement Pool geplaatst. Hierin zitten spelers van verschillende rangen en niveaus door elkaar heen. De resultaten uit de Placement Pool worden meegenomen in de plaatsing van een speler voor de rest van het toernooi. Spelers kunnen niet uitgeschakeld worden in de Placement Pool.

Iedere speler wordt nu op basis van hun resultaten in de Placement Pool in een divisie ingedeeld. De beste spelers van iedere divisie stijgen naar een divisie hoger en komen daar de spelers tegen die daar eerder zijn geplaatst. Spelers die niet bij de top van hun divisie horen vallen af. Zo wordt iedereen op basis van hun resultaten ingedeeld en kan iedereen toch het toernooi winnen.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en krijg elke vrijdag om 16:00 de hoogtepunten van afgelopen week. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: