Artikel

Brussen: “Rolwissel en WK zijn doorslaggevend geweest in bereiken Overwatch League”

Foto: Team OWRanje met brussen(rechtsonderin).

8 februari 2020, 19:28

De Nederlander Thomas "brussen" Brussen is de eerste Nederlander ooit meedoet in de Overwatch League. Op zondag 9 februari komt hij voor het eerst in actie met zijn team Boston Uprising.

Vlak voor zijn grote debuut spraken wij de brussen over zijn pad naar de top en wat hij voor heeft op de rest van Nederland.

Eind vorig jaar zijn jullie met Team Owranje zesde geworden op het WK Overwatch. Vlak daarna hoorde wij dat jij mee mocht doen aan de hoogste competitie in Overwatch, de Overwatch League. Waarom jij?

"Ik was al try-outs aan het doen voor Boston Uprising voordat we met het Nederlandse team meededen aan het WK. We presteerden daar zo goed, niemand had zich dat ingebeeld. Daardoor liet ik zien dat ik op hoog niveau goed kon spelen. Dat gaf een signaal af aan het management van Boston Uprising. Vlak na de kwartfinale wilde ze dat ik gelijk weer meedeed aan de try-outs. Ik hoefde toen nog maar een week mee te doen en werd daarna gelijk aangenomen."

Neem ons eens mee door dat proces. Hoe kom je met Boston Uprising in aanraking en wat houden de try-outs in?

"Boston Uprising is een team dat vooral op zoek gaat naar de meer verborgen spelers. Zij doen open try-outs, je moet een formulier opsturen met allerlei informatie. Vanuit daar kiezen ze hun kandidaten. Je speelt dan in verschillende fases, des te hoger de fase des te minder mensen overblijven. Ook de spelers uit het Boston Uprising-team van vorig seizoen moesten meedoen."

De andere Nederlanders uit Team OWranje hebben de Overwatch League niet gehaald. Wat is voor jou denk je doorslaggevend geweest?

"Ik vind het lastig om te zeggen wat mij onderscheidt van de andere Nederlanders. Ik ben wel van rol gewisseld. Ik speelde eerst DPS. Daar is mechanische vaardigheid belangrijker dan game sense. Nu speel ik als tank en is het omgekeerde waar. Je moet slim zijn en je omgeving in de gaten houden. Mijn slimheid is mijn sterkste eigenschap en mijn mechanische vaardigheid is gewoon minder. Spelen als DPS is ook populairder dan het spelen van een tank, dus dat hielp ook mee."

Hoe zouden Nederlandse spelers met ambitie door kunnen dringen tot de top?

"Ik ben in de Nederlandse scene begonnen. Het eerste team waar ik professioneel mee speelde was Nederlands. Toen waren er ook genoeg toernooien in ons land, helaas is dat nu minder geworden. Als je echt verder wilt komen, moet je internationaal gaan. Zeker ook nu er in Nederland niet zoveel te beleven valt met competitief Overwatch.

Het belangrijkste voor nieuwe Overwatch-speler die competitief mee willen doen. Je moet echt goed oefenen, niet alleen het spelletje spelen. Ook de manier van trainen, kijk naar andere mensen, luister naar je coaches en je eigen gameplay terugkijken."

Als laatste, wie is je favoriete hero?

"Haha, dat is moeilijk om te zeggen. Mijn favoriete hero is nog steeds Hanzo. Of toch Sigma. Lastig!"

De Overwatch League begint op 8 februari om 19:00 's avonds. Brussen komt op zondag 9 februari om 21.00 uur Nederlandse tijd in actie met zijn team. Het geheel is live te zien op YouTube.

Deel: