Artikel

Esports hard getroffen door het coronavirus

7 maart 2020, 14:51

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact gemaakt, ook als het gaat om de gameindustrie. In de afgelopen weken zijn er diverse evenementen over de hele wereld afgelast uit angst voor het virus. Wij zetten alle getroffen evenementen op een rijtje. 

We houden hier de impact van het coronavirus bij op esports-evenementen wereldwijd. Laatste update 12-03-2020.

Chinese LPL: De Chinese League of Legends Pro League kondigde aan dat ze alle toernooien in China aflassen vanwege het virus. Later werd bekend dat de wedstrijden in China vanaf 9 maart weer door gaan, in de vorm van online wedstrijden die uitgezonden worden.

Overwatch League: Alle wedstrijden van de Overwatch Leauge die zouden plaatsvinden in China zijn na de uitbraak van het virus in het land afgelast. Het gaat om 27 wedstrijden. Deze wedstrijden werden oorspronkelijk naar Zuid-Korea verplaatst, voordat ze daar ook afgelast werden. De wedstrijd in Washington D.C. gaat voor alsnog wel door.

Heartstone Masters Tour: Ook de Heartstone Masters Tour moest eraan geloven. De tour zou oorspronkelijk in Indonesië plaatsvinden, maar werd verplaatst naar LA. Er ontstond veel ophef over deze beslissing, aangezien er in Indonesië nog geen meldingen waren van het coronavirus. De Tour werd in LA uiteindelijk ook afgelast, en de Tour werd omgezet in een online toernooi.

Playoffs IEM Katowice: De Playoffs van het CSGO toernooi Intel Extreme Masters in Katowice Polen worden vanwege gezondheidsmaatregelen zonder publiek gespeeld. De gouverneur van de regio stelde de gezondheid van de spelers en de toeschouwers voorop. De wedstrijden zelf zijn allemaal doorgegaan. 

Capcom Pro Tour: Het Street Fighter V circuit Capcom Pro Tour heeft drie grote stops moeten afzeggen uit angst voor het coronavirus. De punten die bij deze stops te verdienen waren zijn uit de puntentelling geschrapt.

Brussels Challenge 2020: Het Fighting Game evenement Brussels Challenge 2020 is volledig afgelast vanwege het coronavirus. Brussels Challenge was een van de stops van de Capcom Pro Tour, maar was ook onderdeel van diverse andere Fighting Game Circuits.

Game Developers Conference: De jaarlijkse Game Developers Conference werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het evenement zou van 16 t/m 20 maart plaatsvinden in San Francisco maar wordt uitgesteld naar een nog onbekende datum, aldus organisator Informa.

CSGO League FLASHPOINT: Op 13 maart zou de nieuwe CSGO league genaamd FLASHPOINT van start gaan, maar het debut van de league is uitgesteld tot een onbekende datum. De playoffs van de league on Stockholm zijn definitief afgelast.

Valorant Gameplay Capture event: Het eerste hands-on gameplay evenement van de nieuwe game van Riot Games Valorant is afgelast vanwege het coronavirus. Het evenement heeft nog geen vervangende oplossing gekregen. 

Rocket League World Championship: Het Rocket League Season 9 World Championship live event in Texas werd ook afgelast vanwege het coronavirus. Het evenement zou plaatsvinden van 24 t/m 26 april. Alle andere Rocket League evenementen gaan voor alsnog door zoals geplanned. 

SXSW: Filmfestival South by Southwest gaat voor het eerst sinds 34 jaar niet door vanwege het coronavirus. Het evenement in Texas zou een gaming expo en de wedstrijden van de eMLS Cup (Major League Soccer) behuizen. Het evenement zou net zoals de Rocket League World Championship plaatsvinden in Texas.

TwitchCon Amsterdam: De TwitchCon die 2 & 3 mei zou plaatsvinden in Amsterdam is afgelast vanwege het coronavirus. Het zou de eerste editie van TwitchCon zijn die in Nederland plaats zou vinden. Het ziet er niet naar uit dat de conferentie uitgesteld wordt naar een andere datum.

LEC Spring Split Finals: De finales van de LEC Spring Split zijn verplaatst vanwege het coronavirus. Het evenement is van Boedapest naar Berlijn verplaatst. Het publiek is voorlopig nog gewoon welkom bij de finales.

Apex Legends Global Series: De eerste majorvan de Apex Legends Global Series is uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat laat ontwikkelaar Respawn Entertainment weten op Twitter. Het online toernooi wat plaatsvindt op 21 en 23 maart gaat voor nu nog wel door.

Pokémon European International Championships: De Pokémon European International Championships in Berlijn is uitgesteld tot een onbekende datum. Het evenement zou plaatsvinden van 17 t/m 19 april, maar is door de uitbraak van het coronavirus uitgesteld.

Final Kombat: Mortal Kombat 11 ontwikkelaar Netherrealm Studios heeft in een post op Twitter aangegeven dat er tijdens het Final Kombat evenement geen publiek aanwezig zal zijn. Ook is de laatste kwalificatiekans afgelast vanwege het coronavirus. De wedstrijd zelf gaat voor alsnog door.

E3: De grootste gamebeurs ter wereld, de Electronic Entertainment Expo, gaat niet door. Dat maakte de organisatie bekend. Veel onthullingen die daar plaats zouden vinden worden online gedaan, bijvoorbeeld die van de Xbox Series X.

League of Legends MSI: De League of Legends Mid-Season Invitational is verplaatst van mei tot juli. Dat maakte Riot Games bekend. Om conflicten met regionale planning te voorkomen worden er wat data verzet.

LAN-event The Party: De organisatie achter het grote LAN-event The Party heeft bekendgemaakt dat dit verplaatst wordt naar december. Het evenement zou plaatsvinden van 3 tot 5 april. De organisatie geeft aan dat het nu van 18 tot 20 december is.

LEC en LCS zonder publiek: De League of Legends competities LEC en LCS gaan beide door, maar doen dit uiteindelijk zonder publiek. De LEC werd eerder al verplaatst naar Berlijn, maar uiteindelijk is deze extra maatregel nog genomen. Het Deense team Origen zal niet naar de LEC afreizen en speelt hun matches online.

 

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en krijg elke vrijdag om 16:00 de hoogtepunten van afgelopen week. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: