Artikel

Wat is Teamfight Tactics?

18 maart 2020, 07:44

Teamfight Tactics (TFT) is in essentie een simpel spel. Je stelt een team van champions samen dat voor je gaat vechten tegen de teams van zeven andere spelers. Als jouw team wint verliest je tegenstander leven, wint de tegenstander dan raak je zelf levenspunten kwijt. Je begint met 100 HP en wanneer je 0 HP bereikt, ben je af. Het doel is dus om het sterkste team te bouwen en als laatste speler over te blijven. 

Teamfight Tactics kun je vinden in de League of Legends client. Daarin heeft het een eigen tabblad waar je je voortgang kunt volgen, Little Legends en arenas kunt selecteren en een potje TFT kunt starten.

Little Legends

Je speelt een potje TFT als Little Legend. Dit zijn wezentjes die je met je rechtermuisknop kunt besturen om bijvoorbeeld verdiend geld of ontvangen items op te rapen. Ze zijn in bijna alle vormen en maten te koop in de shop, of te verdienen door opdrachten te voltooien. Maar om te beginnen krijgt iedereen er een gratis, de Riversprite. Welke Little Legend je gebruikt verandert overigens niks aan het spel, de wezentjes zijn alleen cosmetisch verschillend.

De carousel

Iedere speler begint een potje TFT in de carousel. Dit zijn negen champions die in een rondje lopen en allemaal een item vasthebben. In de eerste ronde wordt iedereen tegelijk losgelaten om een champion te kiezen, de champions zijn magnetisch en blijven dus plakken aan de eerste speler die ze aanraakt. De carousel komt vaker in het spel terug, maar in tegenstelling tot de eerste keer, worden de spelers in het vervolg per twee losgelaten. Hierbij mogen de spelers met de minste HP eerst.

Het speelveld

Een TFT arena bestaat uit 56 vakken, waarvan jij er 28 tot je beschikking hebt. Met een gemiddelde teamgrootte van 8 zijn er dus ontelbaar veel mogelijkheden. Het is daarom niet alleen belangrijk welke champions je inzet, maar ook waar je ze plaatst.

De monsters

Nadat je een champion hebt gekozen en deze op het speelveld hebt geplaatst is het tijd voor het eerste gevecht. In de eerste ronde neemt de door jou gekozen champion het altijd op tegen een paar computergestuurde monsters. Dit soort monsters kom je meerdere keren, in verschillende gedaantes, tegen tijdens een potje TFT in de zogenaamde PVE-rondes en ze worden iedere keer sterker. De eerste ronde kan je champion het nog wel alleen af, maar in de tweede ronde heeft hij hulp nodig om de strijd te winnen. Iedere keer dat je een monster verslaat heb je kans op een loot-orb, in deze orbs zitten altijd geld of items. Hoeveel of wat hangt af van het niveau van de orb, wit, blauw of goud.

Goud

Naast loot-orbs kun je goud in TFT op drie manieren verdienen. Zo krijg je iedere ronde een standaard hoeveelheid goud, maar ook door rondes te winnen en rente te ontvangen over gespaard goud, kun je je voorraad aanvullen. De eerste twee zijn redelijk vanzelfsprekend, voor iedere ronde krijg je standaard goud en win je die ronde krijg je daarvoor een bonus. De laatste manier is wat ingewikkelder, je kunt in TFT goud namelijk ook sparen, voor iedere tien goud dat je hebt ontvang je namelijk iedere ronde één goud rente, tot een maximum van vijf goud per ronde. 

Levels

Je verdiende goud kun je op twee manieren uitgeven, de eerste is het kopen van XP om zodoende je level te verhogen. In TFT mag je namelijk per level één champion inzetten, een van de belangrijkste afwegingen van het spel is dan ook of je je goud gaat uitgeven aan het verhogen van je level, waardoor je meer champions voor je kunt laten strijden, of aan het versterken van de champions die al ingezet zijn. Belangrijk detail is dat XP per vier gekocht moet worden.

Champions

Daarmee komen we bij de tweede manier om je geld uit te geven, het kopen van of 'rollen' voor champions. Champions hebben in TFT namelijk verschillende sterktes, iedere champion heeft namelijk een 1-ster, 2-sterren en 3-sterren variant. Iedere champion die je koopt is standaard 1-ster, tot je drie dezelfde champions hebt, dan worden deze automatisch samengevoegd tot de 2-sterren variant van die champion. Om de 3-sterren variant van een champion te maken zijn drie 2-sterren versies nodig, oftewel 9 1-ster versies. Naast het sterker maken van een specifieke champion,is er ook per champion een verschil in sterkte. Alle champions zijn ingedeeld in vijf groepen die overeen komen met hoeveel de champion kost. Zo zijn champions die één goud kosten vanzelfsprekend zwakker dan champions die vijf goud kosten, daarnaast zijn de duurdere champions ook zeldzamer.

Maar hoe koop je deze champions dan? TFT werkt met een winkel die je iedere ronde vijf champions aanbiedt om te kopen, welke dit zijn is afhankelijk van je level maar verder volledig gebaseerd op kans. Mocht je een nieuwe champion willen kopen of je huidige team willen versterken, maar niet blij zijn met het aanbod in de winkel, kun je deze voor twee goud verversen. Dit kun je zo vaak herhalen als je wil, dat is waar de term 'rollen' vandaan komt. Gekochte Champions die je niet kunt of wilt inzetten worden op je bank geplaatst. Let wel op hier is maar plaats voor maximaal negen van hen.

 

Origins en Classes

Buiten hoe sterk een champion is, is er nog een belangrijk element voor het samenstellen van je team: het hebben van synergies. Synergies zijn bonussen die bepaalde champions krijgen als ze samen opgesteld worden. Iedere champion heeft namelijk een Origin en één of twee Classes. Wanneer je meerdere champions met een zelfde Origin of Class in je team hebt krijg je hiervoor een bonus, bijvoorbeeld extra HP of damage.

Items

De laatste mogelijkheid om je champions, en dus team, te versterken is door ze items te geven. Wanneer je twee items gecombineerd, ontstaat er een nog sterker item. De meeste items geven wederom bonussen zoals extra HP of damage, maar er is één belangrijke uitzondering: de Spatula. Wanneer je een Spatula met een ander item combineert geeft dat item naast de standaard bonus een champion namelijk ook een extra Origin of Class. Als je twee Spatulas met elkaar combineert mag je zelfs een extra champion inzetten.

Rondes

Nu je weet hoe je champions moet kopen, versterken, inzetten en hoe je je team moet uitbreiden, is het tijd om te kijken naar hoe een potje TFT verloopt. TFT is opgebouwd in niveaus die, buiten niveau 1, allemaal bestaan uit 7 rondes. Die rondes zijn steeds als volgt verdeeld: drie PVP-rondes, een carouselronde, weer drie PVP-rondes en tenslotte een PVE-ronde. Niveau 1 is zoals gezegd anders dan alle volgende niveaus, dit begint met een carouselronde gevolgd door drie PVE-rondes, om iedere speler de kans te geven wat geld en items te verdienen en een begin te maken aan zijn/haar team voor je het op moet nemen tegen andere spelers.

De tegenstanders

Wanneer deze monsters verslagen zijn en je een begin gemaakt hebt aan je team, is het tijd voor het belangrijkste onderdeel van het spel: het strijden tegen de zeven andere spelers. Oftewel, door middel van het toepassen van alle hiervoor genoemde technieken een zo sterk mogelijk team proberen te ontwikkelen en zodoende de andere spelers uit te schakelen. Je bent helaas niet de enige met dit doel, iedereen probeert elkaar uit te schakelen en als laatste over te blijven.

Winnen

Alhoewel het doel natuurlijk is om als enige over te blijven, telt het spel een plaats bij de laatste vier spelers als een overwinning. Dat wil zeggen, mocht je ooit je skills willen testen in ranked, dan betekent een plaats bij de bovenste vier dat je punten verdient en een plaats bij de onderste vier dat je punten verliest. Vanzelfsprekend gaan een eerste of achtste plaats gepaard met een groter aantal punten dan een vierde of vijfde.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en krijg elke vrijdag om 16:00 de hoogtepunten van afgelopen week. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: