Artikel

Dit is de Nederlandse ruleset voor Super Smash Bros Ultimate

17 maart 2020, 08:33

Super Smash Bros Ultimate is uniek qua esport omdat het van oorspong niet ontworpen is als esport. Er zijn ontzettend veel speelmodi in Smash Ultimate, maar de competitive community speelt op een specifieke manier de game. Wij lopen de Nederlandse Super Smash Bros Ultimate ruleset even door en leggen uit hoe de game competitive wordt gespeeld.

Super Smash Bros Ultimate wordt voornamelijk gespeeld in singles. Dit betekent dat je in een 1v1 format tegen je tegenstander moet spelen. Er is ook een doubles format waarbij twee teams van twee tegen elkaar spelen. In principe zijn de rulesets bijna hetzelfde, met één kleine uitzondering. Eerst zullen we je de ruleset voor singles uitleggen.

Stocks

De meest belangrijke informatie over de ruleset is dat er in competitive Super Smash Bros Ultimate met stocks wordt gespeeld. De game ondersteunt ook andere gamemodi zoals time en stamina, maar die worden niet gespeeld. Elke speler krijgt drie stocks per game, en heeft zeven minuten de tijd om te winnen. Dit is gekozen omdat deze tijd en het aantal levens elke speler genoeg tijd heeft om zich aan te passen aan zijn tegenstander. De tijd zorgt ervoor dat een tegenstander niet alleen maar weg kan rennen en daarna kan winnen.

Je kan de regels op allerlei verschillende manieren aanpassen. 

Stages

Met meer dan 100 stages in de game zijn er genoeg stages om op te spelen. Niet elke stage wordt daarentegen gebruikt. De competitive Smash Bros community heeft een stagelist opgesteld van stages die gebruikt mogen worden bij tournament matches. Als je wil weten waarom elke stage gebruikt wordt kun je ons artikel over de Nederlandse stage list raadplegen.

Aan het begin van elke set kan elke speler "stage striken". Dit betekent dat je mag bepalen op welke stages er niet gespeeld wordt. Misschien zijn ze niet goed voor je personage of is je tegenstander er juist heel goed op. Door middel van steen papier schaar wordt bepaald wie de eerste stage banned. Daarna mag de verliezer dan steen papier schaar twee stages bannen en kiest de persoon die won de uiteindelijke stage. Als een potje voorbij is mag de winnaar van het potje twee stages bannen en mag de verliezer een stage uitzoeken. Elke keer als een game voorbij is worden alle vorige bans weer opgeheven. Dit gaat door tot de set uitgespeeld is.

Super Smash Bros Ultimate bevat meer dan 100 verschillende stages.

Overige instellingen

Naast deze regels en instellingen zijn er nog een paar andere belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je competitief Smash Bros gaat spelen. In competitief Smash Bros wordt er geen gebruik gemaakt van items. Ook staan de stage hazards uit. Deze twee factoren zouden te veel willekeur is het spel brengen, terwijl het draait om wie de betere speler is. Daarnaast is er nog één regel die specifiek geldt voor de Mii Fighters. Deze personages zijn te gebruiken met elke combinatie van moves. Het is alleen verplicht om de moveset uit te leggen en te laten zien aan je tegenstander voordat de match begint. Zo weet hij waar hij tegen moet spelen als en welke moves hij mag verwachten. Naast dat moeten alle Mii's zonder kostuum gespeeld worden.

Doubles heeft ook een paar extra regels en instellingen, specifiek voor die gamemode. In doubles moet team attack aan staan. Dit zorgt ervoor dat de aanvallen van je teamgenoot jou ook raken. Dat klinkt misschien wat dom en overbodig, maar het zorgt ervoor dat bepaalde teams niet de mogelijkheid krijgen om dit te misbruiken en dodelijke combinaties te gebruiken. Team attack staat aan om zo doubles zo eerlijk en gebalanceerd mogelijk te houden.

Kort samengevat is dit de Nederlandse ruleset voor Super Smash Bros Ultimate:

Gamemode: Stocks
Aantal stocks: 3
Tijd: 7:00
Items: Uit
Stage hazards: Uit
Final Smash meter: Uit
Team attack: Aan
Mii Fighters: Mii Fighters mogen gebruikt worden met elke moveset maar moeten hun moveset aan hun tegenstander laten zien voordat de game begint. Kostuums zijn niet toegestaan.

Voor al het laatste nieuws over Super Smash Bros, volg ons op Twitter en Instagram.

Deze content wordt mede mogelijk gemaakt door EnergyDrinkShop. Esports Club en EnergyDrinkShop slaan de handen ineen met als doel om de Smash community in Nederland te helpen groeien door middel van meer zichtbaarheid en het ondersteunen van toernooi-organisatoren.

Deel: