Artikel

Summerbeats: “Al bij al ben ik best tevreden met mijn resultaat op het NK Hearthstone"

17 juli 2020, 11:18

De Belgische Jonas “Summerbeats” Willemsen speelt sinds kort namens Obsidian Thieves mee aan verschillende Benelux Hearthstone toernooien, en deed afgelopen zondag mee met het NK Hearthstone. Hoe ervaart hij als nieuweling de Hearthstone esports scene, en hoe ervaart hij het verschil met de gevestigde orde?

Hoe ben je aan Hearthstone begonnen?
Ik zocht een makkelijk op te starten tijdverdrijf voor als ik een klein beetje tijd had, maar niet genoeg om een hele League of Legends game te kunnen spelen. Zo’n game duurt al gauw tegen een uur aan, terwijl ik zocht naar iets dat ik bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer kon spelen of tijdens de pauzes op mijn werk. Toen kwam ik bij Hearthstone terecht.

Waarom ben je aan esports begonnen?
Vorig jaar haalde ik in League of Legends de Platinum rank, wat mijn doelstelling in dat spel was. Toen vond ik het tijd voor iets nieuws, dus ben ik met League of Legends gestopt. Ik speelde Hearthstone al langer maar had me er nooit echt in verdiept. Ik begon streams te kijken, verdiepte me meer in de meta en haalde uiteindelijk rank 5. Al mijn vrienden waren een stuk lagere rang, waardoor ik het idee kreeg dat ik beter was en er wel wat mee zou kunnen.

Hoe heeft jouw reis in de Hearthstone esports scene er tot nu toe uitgezien?
Ongeveer een jaar geleden wist ik consistent naar rank 5 te klimmen, dus begon ik te zoeken of er toernooien bestonden. Ik kwam op de website van Battlefy uit, waar vaak toernooitjes te spelen waren. Ik begon bij de toernooien van Esports Gateway, die dagelijks om 7 uur ‘s avonds plaatsvonden. Ik probeerde die altijd mee te spelen als ik niet hoefde te werken, vooral om daar meer over het spel te leren en hoe toernooitjes anders werken dan ladder. Dat vond ik heel leuk en dat smaakte naar meer.

Begin dit jaar ging ik bij Obsidian Thieves spelen, wat voornamelijk een League of Legends team is. Dat is een hele leuke community. Ik was daar als enige Hearthstone speler, maar tegenwoordig speelt Martooka daar ook.

Je bent vrij nieuw in de esports scene, waarin merk je de verschillen met spelers die langer meedraaien?
Ze hebben meer kennis over het spel, zowel over de huidige meta als de vorige meta’s, en ze hebben een hoop meer toernooi ervaring. Ze kunnen beter tegen de stress, wat bij mij op dit moment een gigantisch probleem is. Als mijn games gestreamd worden word ik heel nerveus, waardoor ik fouten ga maken. Dat is iets waar ik aan moet wennen, zij hebben dat al beter onder controle.

En in positieve zin?
In de positieve zin heb ik heb heel veel motivatie, en ik denk dat dat uiteindelijk zijn vruchten af gaat werpen. Dat is een proces dat niet in de ene op de andere dag loopt, er is nog heel veel in te leren. Ik neem de moeite om helemaal naar Nederland af te reizen om daar een toernooi te spelen tegen goede spelers. Dat is een hele goede leerschool, wat ik op dit moment het belangrijkste vind. Niet per se de resultaten halen.

Waar ben je het meest trots op?
Ik heb een kwalificatietoernooi voor Ashes of Outpost gewonnen. In de finale moest ik tegen Thahihi, wat best een grote naam is. Het was een reverse sweep, waar ik heel trots op was. Ik speelde min of meer off-meta decks, waar ik toch mee wist te winnen.

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?
Ik ga in de toekomst proberen om meer toernooien te spelen en zo meer resultaten te behalen. Ook hoop ik om na de coronacrisis meer LAN toernooien te spelen.

Op 12 juli heb je meegedaan aan de Hearthstone Dutch Nationals. Hoe was deze ervaring?
Enerzijds kwam ik in de eerste plaats voor de ervaring. Veel plezier maken, nieuwe gezichten leren kennen binnen de Hearthstone scene en genieten van een dagje Hearthstone van de bovenste plank. Natuurlijk waren er bekende namen bij, maar ik vind het altijd fijn om daar dan ook een gezicht op te kunnen plakken. Het is ook altijd leuk om je gedachten en meningen over de game met andere mensen te kunnen delen, zowel met TheFlash als met de Nederlanders op locatie. Er valt altijd wel iets uit te leren.

Hoewel ik een beetje nerveus was om iedereen te zien, omdat ik een beetje de nieuweling ben, was de sfeer lekker los en zeer gezellig. Ondanks de lange reis van pakweg zeven uur in totaal was het dit allemaal waard.

Anderzijds was er het competitieve aspect van de dag. Ik heb de afgelopen week best veel geoefend want ik wilde natuurlijk zo goed mogelijk presteren. Er zijn dus flink wat uurtjes Hearthstone gespeeld, waarvoor mijn welgemeende excuses aan mijn vriendin.

Het ging een moeilijk toernooi worden. Ik vond persoonlijk dat ik een heel moeilijke groep had met Goudhout, Tbird en Dreadhead. Voordien had ik tegen elk van deze heren eenmaal gespeeld en ik verloor ze allemaal met 2-3, wat me veel gebeurt de laatste weken. Ik was dus gebrand op revanche. Tegen Dreadhead verloor ik close 2-3 en tegen Tbird won ik uiteindelijk 3-2. Voor Goudhout was het meest bang, wat hij ook bevestigde door me 3-0 te verslaan. Zo eindigde ik laatste in mijn groep, maar wel met een driezijdige gelijkspel. Al bij al ben ik best tevreden met mijn resultaat op het NK Hearthstone, ondanks dat ik niet bij de laatste acht zat.

Wat is je ultieme droom in Hearthstone esports?
Ik wil graag top 4 halen op een groot toernooi of een LAN, maar ik durf niet te groot te dromen en wil vooral van elk toernooi genieten en er ervaring op doen.

Wat voor advies heb je voor spelers die ook in de esports scene willen starten?
Probeer zo veel mogelijk ervaring op te doen. Speel tegen betere spelers als je de kans krijgt, zelfs al word je met 3-0 verslagen. Speel decks die je zelf goed liggen, die je graag speelt, zelfs al zijn ze niet de beste decks. En zorg dat je stressbestendig bent. Dit is bij mij zelf een groot struikelblok waar ik aan moet werken, dus ik denk dat andere spelers daar ook wat aan hebben.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik ben blij dat ik in deze community kon rollen. Ik vind het heel fijn om tegen spelers zoals Bouncyknight en Thahihi te kunnen spelen, zelfs al verlies ik daar dan van. Ik merk dat ik er echt van aan het genieten ben, vooral omdat ik veel nieuwe mensen leer kennen, wat ik erg belangrijk vind. Nog belangrijker dan de game zelf.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en krijg elke vrijdag om 16:00 de hoogtepunten van afgelopen week. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: