Artikel

De stille hoop op FIFA 21 Ultimate Team: Icon SBC's

Electronic Arts FIFA

13 september 2020, 16:41

De Icon Squad Building Challenges van FIFA 18 en 19 behoren tot de populairste content binnen FUT. Het kwam dan ook voor veel spelers als grote teleurstelling dat in FIFA 20 deze Icon SBC's niet aanwezig waren. De grote vraag voor FIFA 21 is dan ook; zien we de Icon SBC's terugkeren? Het antwoord is ja! 

Wat zijn Icon SBC's?

In FIFA 18 werden voor het eerst Icons toegevoegd aan FIFA Ultimate Team op de PlayStation 4. De Icons zijn de crème de la crème onder spelers binnen FUT. Icons bieden vaak net iets extra's zonder dat de statistieken dit soms zeggen. Zo kan een Rio Ferdinand veel beter aanvoelen dan een gouden kaartje met veel betere statistieken.

Er is alleen één groot nadeel. De top tier icons, zoals een Eusebio, Ronaldo en Johan Cruyff zijn voor de casual spelers niet te halen van de transfermarkt door de erg dure prijskaartjes. Electronic Arts had daar een oplossing voor, de Icon SBC's. Een manier om Icons 'haalbaar' te maken. Zoveel mogelijk dan.

Binnen de Icon SBC's zijn er een aantal secties die jij moet inleveren om de Icons vrij te spelen. Dit verschilt per Icon, waar je voor een Cruyff aanzienlijk meer moest inleveren dan voor een Bobby Moore. 

Waarom waren Icon SBC's populair?

Door de grote hoeveelheid content waren de clubs vaak vol met hoge rated spelers, waar men eigenlijk niets mee deed. Zonde natuurlijk. Daarin waren de Icon SBC's juist erg handig. Op die manier hadden spelers een mogelijkheid om bijvoorbeeld untradeable spelers, zoals FUT Champions rewards hiervoor in te leveren. Op die manier had men toegang tot een 'goedkopere' variant van een Icon. Dit was tevens voor veel spelers een leuke grind om toe te werken naar de beste Icons in de game.

Wat was er in FIFA 20?

Vrij onverwacht besloot EA om de Icon SBC's niet terug te laten keren in FIFA 20. Dit werd al voor de release van de game naar buiten gebracht. De exacte reden hiervoor werd niet gecommuniceerd. Het leek er echter op dat het te makkelijk was om de top tier Icons vrij te spelen. 

Icon swaps

In plaats van de Icon SBC's kwamen de Icon Swaps. Dit moest ook de meer casual spelers toegang geven tot toffe Icons. Over het gehele FIFA 20 seizoen kwamen er drie Icon Swaps releases uit, waarvan de eerste op onderstaande afbeelding te zien is.

Dit had potentie, maar achteraf gezien was dit voor veel spelers niet hetgeen waar ze op gehoopt hadden. De beste Icons ontbraken hierin namelijk. Daarnaast bleek het best een flinke grind te zijn om alle Icon Swap Tokens vrij te spelen.

Icon roadmap FIFA 20

EA koos ervoor om elke Icon variant tijdelijk in de pakketjes te stoppen. Te beginnen met de base en mid Icons. Richting het einde van FIFA zijn deze twee varianten niet meer zo relevant, waardoor er alleen nog prime en moments Icons verkrijgbaar waren in pakketjes.

Icon SBC's FIFA 20

In 2020 besloot EA nog wel de base, mode, prime en moment Icon SBC's online te brengen. Hierbij had je kans op een van de Icon varianten te packen. Je levert hiervoor flink wat in om vervolgens te hopen op een van de betere Icons. Wat vaak uitliep in een grote teleurstelling.

Komen er Icon SBC's in FIFA 21 Ultimate Team?

Al sinds de start van FIFA 20 wordt er door de hele community gesmeekt om de populaire speler Icon SBC's terug te laten keren. Daar lijkt EA twee weken voor de grote FIFA 21 release gehoor aan te geven. EA heeft namelijk naar buiten gebracht dat Icon SBC's naast Icon Swaps gaan terugkeren binnen FIFA 21 Ultimate Team. De eerste Icon SBC wordt eind november gereleased.

Naast de Icon SBC's brengt EA ook de Icon Swaps weer terug in FIFA 21. Icon Swaps 1 start in december. 

Beter worden in FIFA? Check eens de FIFA 20 coaching van The Guide. Blijf altijd op de hoogte van het laatste FIFA nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: