Artikel

Hoe word je esports-commentator

4 juli 2019, 11:37

Dankzij de groei en professionalisering van esports is er niet alleen steeds meer vraag naar spelers, maar ook naar esports-commentatoren. Een esports-commentator, ook wel caster of shoutcaster genoemd, doet verslag van de actie en maakt een wedstrijd overzichtelijk en spannender voor het publiek.

Caster word je niet zomaar: veel oefenen en opvallen binnen je community zijn van groot belang. Hier lees je hoe je een begin maakt aan je carrière als esports-commentator: wat je precies gaat doen, hoe je oefent, wat je nodig hebt en hoe je je eerste live-commentaar kunt gaan geven.

Wat doet een esports-commentator

Als esports-commentator ben jij degene die aan de kijkers van een wedstrijd uitlegt wat er precies op het scherm gebeurt. Alleen of samen met een ander bespreek je live het verloop van een esports-wedstrijd. Denk hierbij niet alleen aan een verslag van wat er op dat moment gebeurt, maar ook commentaar over de implicaties van een actie op het verloop van de rest van de match.

Veel kennis van de game die je van commentaar voorziet is dus een vereiste. Het publiek verwacht dat je ze kunt voorzien van bruikbare informatie of nieuwe inzichten. De betere esports-commentatoren geven niet alleen verslag van wedstrijden; het zijn wandelende encyclopedieën als het aankomt op hun game naar keuze.

Anderzijds is het ook belangrijk dat je een wedstrijd energie en enthousiasme meegeeft. Zeker een nek-aan-nekrace tussen twee spelers of teams heeft commentaar nodig wat de intensiteit van de match overbrengt. Een caster moet dus tegelijk entertainen en informatief zijn.

Hoe word je een betere caster

Net als bij esports zelf is veel oefenen de beste manier om beter te worden. Probeer dit eerst offline: Download een replay van een match die je graag wilt casten en voorzie deze van commentaar. Neem je stem op en luister vervolgens terug om je verbeterpunten op te zoeken. Door veel naar jezelf te luisteren zul je snel stopwoordjes, ticks en andere schoonheidsfoutjes ontdekken waar je je op kunt focussen. Je zult merken dat je hier snel door groeit en zodra je tevreden bent met je casts, kun je er een paar waarmee je tevreden bent op YouTube plaatsen. Hierdoor begin je alvast met het opbouwen van een CV.

Dit zijn focuspunten die ook van toepassing zijn voor YouTubers of TV-presentatoren, maar het casten van esports is natuurlijk een vak apart. Om specifiek beter te worden in het leveren van esports-commentaar is het goed om je te focussen op één of meerdere titels die je goed liggen. Zorg dat je deze met regelmaat speelt om meer speloverzicht te krijgen. Dit vertaalt zich naar beter commentaar, omdat je meer inzicht hebt in spelsituaties die je zelf tijdens je speeltijd al tegen bent gekomen.

Luister ook casts van andere mensen en probeer te zoeken naar het jargon van een bepaalde titel. Bij elke sport is het gebruikelijk dat de commentatoren geen voorkeur tonen en scheldwoorden tot een minimum beperken, maar er zijn ook gamespecifieke termen die je goed onder de knie moet hebben om een goede caster te worden. Neem bijvoorbeeld Dota 2 en League of Legends: beiden zijn MOBA’s en behoren dus tot hetzelfde genre, maar waar je in League turrets moet vernietigen om de Nexus van de tegenstander te bereiken, hebben Dota-casters het over towers en de Ancient. Een goed begrip van het jargon van je game laat zien dat je weet waar je het over hebt.

Wat heb je nodig

Het belangrijkst voor een esports-commentator is een microfoon. De kwaliteit hiervan maakt voor het oefenen niet uit, omdat je meestal begint met het casten van offline matches die alleen jijzelf terugluistert. Als je de stap wilt zetten om live commentaar te geven en dit ook aan anderen te laten horen, dan is het belangrijk om te investeren in een goede microfoon. Een popfilter kan verder helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je audio.

Als je klaar bent voor live-commentaar, dan zul je een redelijke pc nodig hebben die in staat is om tegelijkertijd een game en opname/streamingsoftware te draaien. Mocht je consolegames willen casten, dan is een capture-card ook een vereiste. Een account op Twitch of een andere streaming-service is ook vereist. Er zijn meerdere programma’s beschikbaar waarmee je gemakkelijk een live-stream op kunt zetten. Het gratis programma OBS is daarvan de meest gangbare.

Hoe vind je werk als esports-commentator

Als je, na genoeg oefenen en studeren, tevreden bent met je capaciteiten, dan is het tijd om live te gaan. Dit kan zelfstandig of bij een organisator. Besef dat beiden tijd en moeite gaan kosten eer je werk vruchten afwerpt, dus geef niet op na een minder geslaagd toernooi of een match met weinig kijkers.

Als je zelfstandig wilt beginnen, dan is het belangrijk dat je zelf alle benodigde materialen in huis haalt. Met een goed werkende streaming-setup kun je in een oogwenk gaan casten. De meeste esports games hebben een spectator mode, waarmee je live meekijkt met een match die bezig is. In principe is elke willekeurige match een goed punt om mee te beginnen, maar zorg wel dat je permissie hebt van de spelers (of teams) om de match live te casten. Gebruik alle social media-kanalen die je tot je beschikking hebt om mensen naar je stream te krijgen, want hoe groter je publiek, hoe sneller je gespot wordt.

Als je op die manier weet op te vallen, dan kun je via je streamingservice inkomsten genereren. De voorwaarden hiervoor verschillen per service, maar je zult meer dan een handvol kijkers moeten regelen voor je hier geld mee kunt verdienen. Het opzetten van een streamschema, zodat mensen weten wanneer ze content kunnen verwachten, kan ervoor zorgen dat je meer kijkers per stream binnenhaalt.

Een andere manier om je naam en stem de wereld in te krijgen is door organisatoren te vragen of je hun matches mag casten. Ook al heeft een toernooi (nog) geen stream aangekondigd, je kunt altijd vragen of jij deze mag verzorgen. Gevestigde organisatoren zoeken soms casters voor kleinere competities of voorrondes van toernooien en ook locaties als de Esports Game Arena zoeken vaak nieuw talent om een kans te geven. Ga je online een toernooi casten, dan gelden dezelfde voorwaarden als voor zelfstandig streamen, maar als je op locatie cast zijn de materialen vaak al voor je verzorgd.

Op welke manier je ook probeert om werk en ervaring te regelen als caster, assertiviteit is heel belangrijk. Mensen zullen uiteindelijk moeten weten waar ze je moeten vinden en jouw commentaar gaan respecteren. Hoe makkelijker je dus te vinden en herkennen bent, hoe sneller je publiek zal groeien. Wees actief onderdeel van de community van je gekozen game(s) en zoek interactie op met kijkers tijdens je streams en via social media. Zodra je naamsbekendheid krijgt, zul je vanzelf gevraagd worden om toernooien te casten.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.

Deel: