Artikel

Azrael: "Ik ben mijn eigen ultieme rivaal"

7 juni 2019, 10:24

Van alle spelers die op dit moment op de Power Ranking (PR) staan, is Azrael een van de gevaarlijkste om tegen te komen. De nummer negen op de PR maakt in een korte tijd grote sprongen met zijn Cloud en Wolf. Wij spraken hem even over zijn prestaties en zijn opvattingen van Super Smash Bros Ultimate.

Kun je wat over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Soner, ik ben in Nederland geboren maar mijn ouders zijn Albanees en Turks. In het dagelijks leven oefen ik Smash, ben ik met school bezig en hou ik ervan om andere kleine bezigheden zoals schrijven te bevorderen.”

Wat was je introductie aan de Smash scene?

“In 2014 speelde ik heel erg veel Pokémon X en Y en keek ik naar veel livestreamers. Op een dag zag ik op de frontpage van Twitch "Apex 2015" met Smash 4. Ik zag ZeRo gekke combos doen met Diddy Kong en ik vond het te gek voor woorden hoe leuk competitief gamen kan zijn. Dus ik keek online op Facebook en zocht op of er toernooien waren in Rotterdam en hierdoor vond ik Smash4United. Smash4United 3 was dan ook mijn allereerste toernooi.”

Vanaf welk moment wist je dat je goed werd in deze game, hoe merkte je dit?

“Misschien klinkt dit raar, maar ik had pas heel erg laat door dat ik boven niveau speelde. Pas toen mensen tegen mij zeiden dat ik goed was en toen ik goede resultaten op grote toernooien behaalde begon ik het zelf pas te realiseren. Toen ik mijn potentie zag, bleef ik maar groeien. Mijn liefde voor het spel, plus het idee dat je er wat mee kan doen, was iets heel erg moois voor de op dat moment 16-jarige Soner.”

Wat is de prestatie waar je het meest trots op bent?

“Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat ik nooit echt tevreden ben met hoe ik presteer. Ik word hierdoor vaak ondankbaar genoemd. Maar als iedereen wist wat mijn dromen zijn, zouden ze me begrijpen. Maar als ik een keuze zou moeten maken, zou het Final Encore zijn aan het einde van Smash 4. Ik had iedereen verslagen die ik wilde verslaan in Smash 4, met name Space. Hij had een sterk record tegen me en op Final Encore versloeg ik hem. Naast dat had ik ook de hoogste klassering van alle Nederlanders, ik had alleen verloren van Glutonny die destijds de beste speler in Europa was. Dat was ook het beste einde voor mij in Smash 4. Heel erg goed, maar net niet goed genoeg. Een perfecte start in Ultimate.”

In Smash 4 had je een speciale manier van Cloud’s DownB (Finishing Touch) gebruiken, waar vaak op neergekeken werd. Vaak leek het alsof je de move op willekeurige momenten gebruikte. Wat was je strategie achter deze manier van Finishing Touch gebruiken?

“Finishing Touch was naar mijn mening zwaar ondergebruikt. Cloud had absurd veel situaties en combo's die optimaal waren om met Finishing Touch te beëindigen. Ik geloof dat ik de beste Finishing Touches had in de wereld. Mijn strategie was mijn tegenstander laten zien dat ik nooit achter sta. Je eist er namelijk veel respect mee op. Ik mis Finishing Touch best erg, het was zeker een trademark "Azrael Move". Het is ook nog wel hier en daar aanwezig in Ultimate, maar het is helaas vrij schaars.”

Wie zie je op dit moment als directe tegenstander op de PR, heb je een rivaal?

“Space. Ik hoef er niet eens bij na te denken. Ik ben ervan overtuigd dat hij de enige speler is waarbij ik het gevoel heb dat ik op dit moment niet van hem zou kunnen winnen. De reden hiervoor is dat hij Inkling speelt. Natuurlijk is hij als speler heel erg goed maar Inkling wint beide matchups tegen Wolf en Cloud, waardoor ik vanaf het begin al in de min sta. Ik heb nooit een rivaal gehad die ik uiteindelijk niet kon verslaan. Ik groei en leer snel van mijn fouten. Space en ik zijn wel gewoon vrienden en we hebben veel respect voor elkaar als spelers. Hij is een van de spelers waarvan ik zeker ben dat hij ook zal blijven groeien. Naast dit zijn er spelers zoals Supahsemmie, S1, SKIPPER en ShuC waar ik altijd een oog open voor hou. Dat zijn extreem talentvolle spelers die weten wat mijn zwaktes zijn. Uiteindelijk geloof ik wel dat ik mijn eigen, ultieme rivaal ben. Ik ben mijn grootste sterkte en mijn grootste zwakte. Dit geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Als je niet jezelf kan optrekken na een zware neerslag, kan je het ook niet maken.”

Wat wil je in de toekomst nog bereiken voor Smash, heb je nog plannen om Europa te veroveren?

“Normaal hou ik er niet van om over mijn dromen te praten maar ik zal jullie nu wel een tipje van de sluier geven. Natuurlijk wil ik de beste worden in Nederland of Europa, maar mijn hart ligt in Amerika. Als je kijkt naar Smash 4, hebben heel veel spelers donaties gekregen om naar Amerika te gaan en daar mee te doen. Spelers zoals Supahsemmie en S1 zijn daardoor al een keer naar Amerika gegaan. Ik heb zo’n kans nog nooit gehad en dat is niet erg. Ik probeer alleen te vertellen dat mijn beurt ook nog zal komen om te shinen op de main stage. Toen ik nog maar 15 was wilde ik al bij een Apex, EVO of in ieder geval op een wereldniveau toernooi spelen. Het is een vuur in mij die nooit zal doven totdat ik heb wat ik wil.”

Azrael is een speler die zeker in de gaten gehouden moet worden. Zeker nu hij gesponsord is door Dutchies-Esports kan hij alleen maar groeien. Als je meer van Azrael wil zien kun je hem volgen op Twitter.

 

Deel: