Artikel

Esports games: Hearthstone

18 juli 2019, 10:42

Trading Card Games als Pokémon en Magic: The Gathering worden al jaren op hoog niveau gespeeld. Ondanks een aantal pogingen wisten deze kaartspellen de overstap naar een digitale versie nog niet succesvol te maken. Al lijkt Magic onlangs de goede weg ingeslagen te zijn met Arena. Pas in 2014, toen Blizzard zich met het genre bemoeide en Hearthstone: Heroes of Warcraft uitbracht, kwam het TCG-genre pas echt digitaal op gang. Wij leggen je uit wat Hearthstone is en hoe het spel werkt.

Hoe speel je Hearthstone

Hearthstone laat twee spelers het tegen elkaar opnemen in een gevecht met kaarten. De manier waarop je deze speelt, bepaalt de uitkomst van een wedstrijd. Voor het spel begint kiest elke speler een deck: een vooraf samengestelde selectie van 30 kaarten. De kaarten die je kunt spelen vanuit je hand worden tijdens een wedstrijd willekeurig uit je deck getrokken.

Elke speler heeft de beschikking over een held. Helden zijn personages met unieke vaardigheden. Tevens heeft iedere held een speciale selectie kaarten die alleen hij of zij kan gebruiken en in een deck kan stoppen. Elke held begint met 30 levenspunten en het doel van een wedstrijd is om de levenspunten van je tegenstander tot nul te brengen.

Het weghalen van levenspunten doe je met je spelkaarten. Elke kaart heeft een waarde die bepaalt wanneer je hem kunt spelen. Deze punten worden mana genoemd. Elke speler begint met één beschikbaar mana-punt. Dit beperkt het aantal kaarten dat je eerste beurt kunt spelen. Per beurt krijg je er echter een punt aan mana bij en eerder gebruikte punten krijg je terug aan het begin van de beurt. Mana gebruik je voor al je kaarten.

Hoe werken de verschillende kaarten

Uiteindelijk win je door met je kaarten de levenspunten van je tegenstander weg te halen. Dit kun je doen met spell-kaarten, zoals Fireball, waarmee je magie gebruikt om het speelveld te beïnvloeden, of een weapon-kaart, waarmee je jouw hero een wapen geeft zodat hij je tegenstander kan aanvallen.

De meest voorkomende kaarten zijn echter de minion-kaarten. Deze hebben naast een mana-waarde ook een aanvalswaarde en levenspunten. In de beurt nadat je een minion speelt kun je deze op jouw beurt gebruiken om je tegenstander of een van zijn minions aan te vallen. Komt het aantal levenspunten van een minion op nul, dan wordt hij van het speelveld verwijderd.

Om het spel nog strategischer te maken, hebben de meeste minions een modifier: een tekst op de kaart die ze een extra actie meegeeft. Zo kun je met een minion met taunt je tegenstander dwingen om eerst die minion aan te vallen voor ze jouw hero of een andere kaart kunnen raken. Sommige kaarten hebben zelfs unieke interacties met elkaar, waardoor spelers vaak een heel deck bouwen om zo veel mogelijk gebruik te maken van die interactie.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.

Deel: