Artikel

Wat is meta in esports

16 juli 2019, 06:26

Een van de belangrijkste dingen in een competitieve titel is een goede balans in de game. De beste esports-titels belonen creativiteit en individueel talent, iets wat ondermijnd kan worden door een gebrek aan balans in een titel. Toch zal het altijd zo zijn dat bepaalde strategieën, personages of wapens net wat effectiever zijn dan anderen en daardoor vaker worden gebruikt. Als er wordt gesproken over de balans van de game spreekt men vaak over de huidige meta.

Wat betekent meta

Het woord meta wordt meestal gebruikt om aan te duiden dat iets zichzelf refereert, zoals een boek over een personage dat een boek schrijft. Binnen gaming heeft meta echter nog een betekenis, namelijk de best mogelijke strategie om te winnen. In deze context is meta een afkorting van Most Effective Tactics Available.

Wat de meta is verschilt van esport tot esport en heeft tevens betrekking op een hoop elementen in het spel. Bepaalde personages en items in een MOBA kunnen sterk zijn in de meta, maar een bepaalde strategie kan hier ook onderdeel van uitmaken. Zo is tri-lanen, een strategie in Dota 2 waarin je een carry ondersteunt met twee supports in plaats van één, een tijd de meta geweest, maar zijn er ook periodes geweest waarin dit nauwelijks werd toegepast.

Hoe verandert de meta

Het bijzondere aan games is dat ze tegenwoordig op elk moment aangepast kunnen worden door middel van patches en updates. De meeste esports-games ondergaan dan ook veel ontwikkelingen gedurende een competitief seizoen. Ontwikkelaars luisteren naar de feedback van hun spelers en passen de game naargelang aan.

Hierdoor zal het niet vaak voorkomen dat er één strategie, wapen of personage lange tijd dominant is. Als een community iets ziet als te sterk, dan wordt het al snel minder sterk gemaakt door de ontwikkelaar om de balans te verbeteren. Dit wordt nerfen genoemd. Vice versa is het ook zo dat minder sterke personages of wapens soms sterker worden gemaakt om de balans te behouden, dat buffen genoemd wordt.

Door het constant buffen en nerfen van elementen in de game verandert de balans continu. De meta van een game is dan ook geen constante, maar juist continu aan verandering onderhevig. Veel esports-games zien ook vaak nieuwe toevoegingen, zoals nieuwe personages in een MOBA of een shooter als Overwatch en Rainbow Six: Siege, wat de meta compleet overhoop kan gooien.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.

Deel: