Artikel

Waar kijk je esports

21 juli 2019, 09:09

Esports-competities trekken steeds meer kijkers. In 2018 braken de finale van het wereldkampioenschap League of Legends een record met een kijkersaantal van 200 miljoen gelijktijdige views. Om van je favoriete game te kunnen genieten moet je natuurlijk wel weten hoe, waar en wanneer je kunt kijken. In dit artikel leggen we je uit hoe je esports kunt volgen via online streaming, televisie, een viewing party en het bijwonen van een evenement.

Online streaming: Twitch, YouTube en Facebook

De makkelijkste manier om een sporttoernooi te volgen is natuurlijk thuis vanuit je luie stoel. In tegenstelling tot traditionele sporten, die wedstrijden vaak uitzenden via al-dan-niet betaalde zenders, zijn vrijwel alle esports matches online terug te kijken, zowel live als on demand. Meestal gebeurt dit via een zogenaamde streaming-dienst.

De grootste van deze streaming-diensten is Twitch. Twitch was van origine al gericht op gamers en zelfs nadat het bedrijf is overgekocht door Amazon blijft dat de grootste doelgroep. Dit is de website waarop de meeste organisatoren hun esports-wedstrijden uitzenden. Afhankelijk van het publiek en de titel zijn er soms streams beschikbaar in verschillende talen. Veel organisatoren hebben hun eigen Twitch-kanaal, waar niet alleen live wedstrijden worden uitgezonden, maar ook opnames van eerder gespeelde matches terug te kijken zijn.

Andere grote partijen die streamingdiensten aanbieden zijn YouTube en Facebook. Beiden zijn in omvang niet vergelijkbaar met Twitch, maar bieden alsnog de mogelijkheid om wedstrijden te volgen op het moment dat ze plaatsvinden. Sommige games, zoals Dota 2 en Overwatch, stellen je zelfs in staat om in-game een match te streamen, waardoor je als kijker zelf de controle hebt over de camerahoek en het spelersperspectief.

Esports op locatie

De beste manier om van elk evenement te genieten is natuurlijk om er live bij te zijn. De grootste internationale esports-competities worden vaak gespeeld in landen als de VS, China en Duitsland. Om daar live bij te zijn is dus naast een entreeticket ook vaak een vliegticket en een overnachting een vereiste.

Een reis naar een competitie in het buitenland is dus best een flinke onderneming. Niet alleen je ticket kost geld, ook je vlucht en overnachting kunnen een flinke investering zijn. Zeker bij toernooien van meerdere dagen in het buitenland kunnen de kosten hoog oplopen.

Daar staat tegenover dat je de grootste competities live bij kunt wonen. Voor een echte sportfan gaat er niets boven zijn of haar favoriete team live in actie zien te midden van een juichend publiek. Of deze ervaring de investering waard is zul je voor jezelf moeten besluiten. 

Gelukkig heeft de Benelux zelf ook genoeg competities die je bij kunt wonen. Locaties als de Esports Game Arena (Alphen aan de Rijn) organiseren met regelmaat toernooien, waar je gerust als toeschouwer op bezoek kunt gaan. Toegang is meestal gratis, dus check onze site voor toernooien in de buurt. 

Ook bij grotere competities als de ESL Dutch en Proximus-Championships, GameForce Masters en de Kayzr League worden de finales vaak op locatie en met publiek gespeeld, maar hier is het aanschaffen van tickets wel een vereiste.

Naast toernooien zijn er ook nog de zogenaamde viewing parties. Deze vormen een soort mengeling tussen het kijken van een stream en het kijken op locatie. Bij een viewing party wordt de livestream van een bepaalde competitie uitgezonden op een locatie en komen esportsfans samen om te kijken. Vergelijk het met een kroeg die voetbalwedstrijden op een groot scherm uitzendt tijdens het WK. Ook hier zijn een aantal vaste locaties voor, zoals de Ranked Esports Bar in Amsterdam.

Esports op televisie

Ook al halen esports de meeste kijkers binnen via het internet, het is niet ongehoord dat er wedstrijden op televisie worden uitgezonden. Zo is de eDivisie, de FIFA-competitie die parallel loopt aan de Nederlandse Eredivisie, te volgen via FOX Sports. Ook Ziggo zendt esports-wedstrijden uit in de vorm van de eBattle F1.

Er zijn dus genoeg manieren om esports te kijken. Live bijwonen, vanaf de bank of onderweg; veel meer dan een internetconnectie en een tablet of mobiel heb je niet nodig.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.

Deel: