Artikel

Wat is speedrunnen

15 juli 2019, 09:53

Met teams of spelers die het tegen elkaar opnemen zijn esports de meest traditionele soort competitieve games, maar zeker niet de enige. Er is namelijk nog een ander vorm van competitief gamen: speedrunnen. Hier lees je wat dat inhoudt, hoe het verschilt van esports en hoe jij hier zelf aan mee kunt doen.

Wat is speedrunnen

Speedrunnen is in essentie het zo snel mogelijk uitspelen van een specifieke game. Het competitieve element van speedrunnen zit hem in de timer: wie het snelst de gekozen titel uitspeelt is de beste. Net als met alle sporten zijn hier regels aan verbonden, die bepalen wat wel en niet mag om je te kwalificeren voor een bepaald record.

Zo wordt bij bepaalde games gekeken naar hoeveel procent van de doelen in een game je behaalt. Sommige Mario 64 speedruns hebben als doel zo snel mogelijk het einde van de game te bereiken, andere dwingen je om alle sterren in de game te halen. Ook moet je je voor sommige records houden aan de limieten van de games, terwijl je voor anderen gebruik mag maken van bugs in de gamecode.

De voornaamste reden om bugs te gebruiken is het zogenaamde ‘sequence breaking’. Hierin maken spelers gebruik van fouten in de spelcode om bepaalde gebieden veel eerder te bereiken dan technisch gezien mogelijk is. Dit stelt ze in staat om secties van de gekozen titel te skippen. Bij sommige speedruns is het zelfs toegestaan om met bepaalde tools je playthrough makkelijker te maken. Dit worden tool assisted speedruns genoemd. Denk hierbij aan het gebruiken van savestates, die je in staat stellen om enkele seconden voor een fatale fout opnieuw te beginnen, wat drastisch je tijdsverlies vermindert.

Op verschillende sites, waarvan speedrun.com de grootste is, kun je je tijd plaatsen op een leaderbord. Op die manier kun je jouw tijden vergelijken met andere spelers van over de hele wereld. Hier is het competitieve element van speedrunnen te vinden: vastberaden speedrunners steken uren in hun favoriete games om hier de eerste plaats te behalen.

Wat zijn de verschillen tussen esports en speedrunnen

Het grootste verschil tussen esports en speedrunnen zit hem in de vorm van competitie. Een esports-competitie zet per definitie twee spelers of teams tegenover elkaar die een directe strijd aangaan. De acties van de elke speler hebben een direct gevolg voor andere deelnemers van het spel. Bij speedrunnen is dat niet het geval.

De vorm van competitie lijkt meer op schaatsen of rally. Elke speler probeert zo snel mogelijk van punt A naar B te komen. Uiteindelijk is de individuele prestatie van de speler hetgene wat telt om te bepalen waar hij of zij eindigt in een klassement.

Ondanks de indirectere vorm van competitie worden er wel degelijk speedrun-wedstrijden en toernooien georganiseerd. Soms komt het daar voor dat twee spelers tegelijkertijd dezelfde game proberen door te spelen. De acties van de ene speler hebben echter geen invloed op de game van een ander, dus de vorm van competitie blijft indirect.

Hoe begin je met speedrunnen

Voor je begint moet je eerst een game vinden die je wilt gaan speedrunnen. Er is een hoop om uit te kiezen, aangezien vrijwel alle videogames zich lenen voor speedruns. Zolang een game een duidelijk begin en een einde heeft, is het mogelijk om deze te speedrunnen. Oudere titels, zoals Mario 64 en Pokémon, zijn vaak de populairste, omdat de meeste sequence breaks in deze titels welbekend zijn, maar ook nieuwere titels als Celeste zijn populair binnen de community. De titel die je uiteindelijk kiest zul je tientallen keren door moeten spelen, dus denk goed na voor je beslist.

Zodra je een titel hebt gekozen, is het belangrijk dat je deze op je duimpje kent. Stel jezelf de volgende vragen: hoe kom ik zo snel mogelijk bij het einde? Welke optionele dingen stellen me in staat om sneller door de game te komen? Zijn er glitches, bugs, of andere fouten in de gamecode waar je gebruik van kunt maken om je tijd te verbeteren? Speur ook het internet af naar andere speedruns van jouw gekozen game en bestudeer deze om te kijken of er trucs en short cuts zijn waar je zelf nog niet vanaf weet.

Zodra je merkt dat je speltijd begint te stagneren is het tijd voor stap 2: je route plannen. Hoe minder tijd je verspilt, hoe beter je run, dus het is belangrijk om elke stap van tevoren te plannen. Hier gaat onwijs veel tijd in zitten, maar voor speedrunners is elke milliseconde van belang. Elke stap in de verkeerde richting doet dus af aan je resultaat.

Na je volledige route gepland te hebben kun je je eerste echte poging wagen. Oefen eerst nog een paar keer zodat je alles op de automatische piloot kunt doen. Op het moment dat je je comfortabel genoeg voelt is het tijd om je speedrun te starten. Stream je poging of neem hem op als bewijs voor je tijd en kijk achteraf hoe goed jouw tijd is in verhouding met anderen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.

Deel: