Artikel

Esports games: Super Smash Bros

18 juli 2019, 20:56

Super Smash Bros is een unieke en redelijk onbekende esport in Nederland. Ondanks het feit dat het vaak onder de radar blijft van veel mensen, heeft het een actieve en gepassioneerde community. Daarnaast is het de enige esport in Nederland waarbij twee games uit dezelfde serie allebei een eigen competitieve scene hebben. Dit artikel is een introductie van Smash Bros als esport.

Super Smash Bros is een zogenaamde platform fighter, een variatie op het fighting game genre. Het unieke aan Smash Bros is dat het geen gebruik maakt van een levensbalk, maar van schadepercentages. Hoe hoger je percentage, des te verder je vliegt na aanvallen. Je doel is om je tegenstander uit het veld te slaan en over te blijven als winnaar.

Voor de casual en competitieve speler klinkt dit allemaal erg bekend, maar competitief Smash Bros heeft hele strenge en specifieke regels om het zo veel mogelijk aan te laten komen op de skill van de spelers. Ten eerste wordt er tijdens competitief Smash altijd gespeeld met stocks, waarbij de winnaar de laatst overblijvende speler is. Het aantal stocks wat een speler heeft verschilt per game. Bij Super Smash Bros Melee gebruikt men vier stocks en bij Super Smash Bros Ultimate heeft elke speler drie stocks. Het aantal stocks dat een speler heeft, is gebaseerd op hoe snel je deze kan verliezen. In Melee is het dan ook vele malen makkelijker om een stock te verliezen in vergelijking met Ultimate.

Ten tweede zijn er maar een paar specifieke stages beschikbaar voor competitief Smash Bros. Deze stages zijn uitgekozen vanwege hun neutraliteit en hindernisloze layout. Stages zoals Corneria zijn wel leuk om op te spelen, maar bieden beide spelers te veel obstakels om competitief gebruikt te worden. Zo verschijnen er andere schepen die op de stage kunnen schieten en spelers zelfs kunnen KO'en. Daarom worden dit soort stages ook niet competitief gebruikt. Stages zoals Battlefield en Final Destination zijn daarentegen geliefde stages die competitief bruikbaar zijn in zowel Melee als Ultimate. Voor Ultimate hebben we een overzicht gemaakt van alle competitief bruikbare stages en daar kun je ook lezen waarom ze gebruikt worden. Voor de rest hebben beide games hun variaties op de eerder genoemde regels, maar is het algemene idee hetzelfde.

Singles en Doubles

Er zijn over het algemeen twee verschillende gamemodes die competitief gespeeld worden: Singles en Doubles. Singles betekent dat elke match een 1v1-gevecht is en bij Doubles maakt men gebruik van teams en wordt er in een 2v2-format gespeeld. Beide modi hebben hun eigen set aan vaardigheden die een speler moet beheersen willen ze ver komen.

Bij Singles draait het vooral om hoe goed je om je tegenstander heen kan spelen. Je kan dan nog zo goed zijn in training mode, maar als je tegenstander je niet de kans geeft om aan te vallen heeft dat ook geen zin. Anticiperen wat je tegenstander gaat doen en met de juiste optie reageren is een cruciaal onderdeel van een Singles match. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed weet hoe je tegen het andere personage moet spelen. Stel je speelt Melee en je bent Fox. Je kan heel goed winnen van personages zoals Jigglypuff en Sheik, maar tegen Yoshi heb je geen idee wat je moet doen en daardoor verlies je. Elk personage vereist zijn eigen strategie en die strategie uitdenken en uitvoeren is een essentieel onderdeel van een Singles match.

In Doubles ligt de focus op een ander punt. Hoewel de eerder genoemde skills wel belangrijk zijn, is het ook belangrijk dat je je teampartner kunt ondersteunen in goede of slechte situaties. Je moet samen spelen als een team, je kan niet alleen maar op jezelf focussen. Je hebt hiervoor een goed overzicht nodig over de stage en moet je weten hoe je met je teampartner om moet gaan. Bij zowel Melee als Ultimate toernooien kun je vaak meedoen met Singles en Doubles en sommige mensen zijn ook significant beter in een van de twee gamemodes. Singles is in Smash Bros daarentegen wel velen malen populairder dan Doubles. 

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.

Deel: