Artikel

Fortnite esports na de Fortnite World Cup

11 augustus 2019, 16:53

De Fortnite World Cup ligt twee weken achter ons. Season X heeft inmiddels haar intrede gemaakt. We hebben een mech in het spel en de eerste no build zone is verschenen. Epic Games is bezig met het opzetten van de Championship Series: de volgende stap in competitief Fortnite.

Epic Games heeft beloofd zo’n 100 miljoen dollar uit te geven aan Fortnite esports in het 2018-2019 seizoen. 30 miljoen ging naar de Fortnite World Cup. Dertien miljoen naar de kwalificaties en ook in de toernooien daarvoor werden miljoenen aan prijzengeld weggegeven. Een globale rekensom laat zien dat er zo ongeveer 70 miljoen uitgegeven is in prijzengeld door Epic tot nu toe. Fortnite heeft in het afgelopen jaar tien nieuwe miljonairs gecreëerd, onder wie Nederlander Rojo. Voor het eind van 2019 gaat het bedrijf nog dertig miljoen verdelen en wellicht nog meer miljonairs creëren.

Fortnite Championship Series (FNCS)

Fortnite slaat met de Championship series een andere richting in. Met leaderboards en wekelijkse toernooien wilt Epic Games meer betekenen voor haar competitieve community. De series kunnen vergeleken worden met de ranked modus die in veel andere spellen al te vinden is. De eerste reeks gaat vijf weken duren en heeft als focus het trio-formaat. In totaal wordt er 10 miljoen dollar weggegeven.

Voor de minder goede spelers zijn er doordeweeks ook nog Solo Cash Cups. Dit zijn toernooien waarbij spelers uit de open divisie en champion divisie mee mogen doen.

De divisies zijn ook nieuw in seizoen X. In tegenstelling tot de drie leagues in het vorige seizoen zijn er nu maar liefst tien divisies. Door een betere verdeling van de competitieve spelers zorgt dit voor eerlijkere games met spelers die op een soortgelijk niveau zitten.

Tweestrijd van Epic Games

Met de start van Season X lijkt Epic Games weer een stap in de verkeerde richting te zetten. Zeker door het toestaan van de nieuwe mech, de Brute, in de competitieve arena modus gooit het bedrijf geen hoge ogen.

Daarbovenop veranderde Epic Neo Tilted in Tilted Town en maakte van het stadje in het Wilde Westen een no build zone. Volgens het bedrijf is dit een test om de invloed van bouwen te bepalen in het spel. Je zou je kunnen afvragen of dat überhaupt nodig is. Het is namelijk het unieke aspect van het spel.

Het is duidelijk dat Epic Games probeert iedereen tevreden te houden. Het toevoegen van de Brute geeft de mogelijkheid voor nieuwe en casual spelers een Victory Royale te halen. De vraag is of dat de negatieve reactie van de community waard is.

Elk spel heeft een leercurve. Die leercurve makkelijker maken door te sterke items toe te voegen vinden veel professionals niet de juiste zet. Zeker niet als die items ook beschikbaar zijn in de arena modus. Een aparte ruleset voor competitieve games zou dit oplossen.

De laatste dertig miljoen

We hebben nog vijf maanden in 2019 en daarin moet nog dertig miljoen aan prijzengeld weggegeven worden. Tien miljoen gaat naar de eerste Fortnite Championship Series.

Wat er daarna gebeurt is speculeren. Maar dat doen we graag. Wij verwachten nog minimaal een duo Championship Series. Het duo-formaat wordt door veel professionals gezien als het meest competitief. Wellicht dat er ook nog een solo-series komt en naar verwachting gaat er aan het eind van het jaar ook nog wel iets groots gebeuren.

Seizoen 11/XI en 12/XII vallen ook nog binnen dit jaar en wij zijn benieuwd wat die seizoenen gaan brengen. Een ding is zeker, de Fortnite World Cup gaat voorlopig niet overtroffen worden door een Fortnite-toernooi. Geruchten gaan rond dat Epic Games in 2020 de prijzenpot gaat verdubbelen: 200 miljoen dollar. Eerst zien, dan geloven!

Deel: