Artikel

Dota 2: Roshan

12 augustus 2019, 06:02

Een MOBA biedt spelers een hoop verschillende manieren om te winnen. Hoewel het einddoel in elke match hetzelfde is, zijn er verschillende doelen waar spelers zich op kunnen richten om de overwinning te bereiken. Een van de belangrijkste doelen in een Dota-wedstrijd is Roshan. In dit artikel leggen we je precies uit wat Roshan is, waarom hij zo belangrijk is en welke beloningen het monster geeft wanneer je hem verslaat.

Wat is Roshan

Roshan, vaak afgekort tot Rosh, is het sterkste neutrale monster dat op de map te vinden is. Het wezen wordt door de computer bestuurd en zal een speler of unit die hem aanvalt zelf aanvallen. Zolang Roshan echter niet wordt aangevallen blijft hij passief.

Roshan is te vinden in de zogenaamde Rosh pit, een grot die zich in de rivier bevindt die diagonaal door de map loopt. Spelers kunnen alleen schade doen aan Roshan wanneer ze zich binnen deze pit bevinden. Omdat Roshan zo sterk is, gebeurt het zelden dat één speler in zijn eentje het monster kan verslaan. Teams trekken daarom vaak gezamenlijk de Rosh pit in om met Roshan te vechten.

De Rosh pit

Wat is het belang van Roshan

De reden dat Roshan zo belangrijk is in een Dota-wedstrijd is dat hij meerdere belangrijke items in zijn bezit heeft. Wanneer een team Roshan verslaat, blijven deze items achter op de plek waar het monster gesneuveld is.

Welke items Roshan achterlaat voor een team hangt af van hoe vaak het monster al gesneuveld is in een wedstrijd. Roshan komt na een bepaalde tijd namelijk weer terug tot leven. Dit duurt tussen de 8 en 11 minuten. Wanneer je een Dota-match bekijkt via een stream is er een klok in de Rosh pit te zien, die vijf minuten na de kill exact laat zien hoe lang het duurt voor Roshan terugkomt. Deze klok is alleen zichtbaar voor spectators, dus de spelers zelf hebben geen idee wanneer het monster terugkeert.

Welke items dropt Roshan

De items die Roshan kan droppen zijn de Aegis of the Immortal, Cheese, Refresher Shard en Aghanim's Blessing. Ondanks het feit dat Roshan niet altijd dezelfde items dropt, zit er wel een structuur in de volgorde waarop deze items opduiken. Deze ziet er als volgt uit:

  • 1e respawn: Aegis of the Immortal
  • 2e respawn: Aegis of the Immortal en Cheese
  • 3e respawn: Aegis of the Immortal, Cheese, Refresher Shard of Aghanim's Blessing
  • 4e respawn: Aegis of the Immortal, Cheese, Refresher Shard en Aghanim's Blessing

Aegis of the Immortal

De Aegis of the Immortal is een item dat door een speler wordt opgepakt en vervolgens in zijn inventory blijft zitten. Je kunt het item niet verkopen of aan een van je teammaten geven. Wanneer je sterft met een Aegis in handen, krijgt je tegenstander geen gold en experience voor de kill. In plaats daarvan kom je 5 seconden later op dezelfde plek weer tot leven, met een volledig gevulde health- en manapool.

Deze actie zorgt er wel voor dat je de Aegis kwijtraakt, waardoor je moet wachten tot Roshan terugkeert om een nieuwe te krijgen. Een andere manier om de Aegis kwijt te raken is door het item lang in je inventory te houden. Wanneer er vijf minuten verstrijken nadat je de Aegis hebt opgepakt, verdwijnt deze uit je inventory. Zo kunnen er nooit twee spelers tegelijkertijd met een Aegis rondlopen.

Cheese

Wanneer Roshan voor een tweede keer terugkeert heeft het monster een tweede item: de Cheese. De Cheese is een item dat door een hero opgegeten kan worden, waarna het item uit je inventory verdwijnt. Deze actie herstelt direct 2500 health en 1500 mana, wat in veel gevallen genoeg is om uit een gevaarlijke situatie te ontsnappen of om een teamfight om te draaien. Een Cheese kan wel verkocht worden en levert 500 gold op.

Refresher Shard

De Refresher Shard is een item dat net als de Cheese eenmalig te gebruiken is. Wanneer een personage het item gebruikt, worden de cooldowns van alle abilities en items weer terug op 0 gezet. Voor heroes die abilities hebben met lange cooldowns is dit item ideaal. Een personage als Enigma kan twee keer in een teamfight zijn Black Hole gebruiken, terwijl daar normaliter een cooldown van 2 minuten en 40 seconden op zit.

Zowel de Refresher Shard als de Aghanim's Blessing duiken op nadat Roshan twee keer verslagen is. Bij de derde respawn dropt slechts een van de twee items. Beiden hebben een even grote kans om te droppen. Vanaf de vierde respawn dropt Roshan echter beide items.

Aghanim's Blessing

De Aghanim's Blessing is een item dat een permanente buff geeft aan het personage dat hem oppakt. Het fungeert als een gratis Aghanim's Scepter, een item in de game dat een ability van een hero (vaak de ultimate) sterker maakt. Het nadeel van een Aghanim's Scepter is echter dat het een van de zes plaatsen in je inventory inneemt, waardoor je minder ruimte hebt voor andere items.

De Aghanim's Blessing die Roshan geeft heeft dit nadeel echter niet. Dit item wordt door een personage geconsumeerd, waarna het item verdwijnt uit de inventory van de hero. De buff van het item blijft hierna permanent aanwezig.

Deel: