Artikel

CSGO Major: Voorbeschouwing kwartfinales dag één

4 september 2019, 21:44

De kwartfinales van de major staan op het punt te beginnen. Morgen speelt ENCE tegen Renegades en daarna speelt Vitality tegen AVANGAR. We blikken alvast vooruit op twee spannende wedstrijden.

Nu de New Legends Stage is afgelopen maken we ons klaar voor de belangrijkste fase van het toernooi: de play-offs. Vandaag spelen ENCE, Renegades, Vitality en AVANGAR hun eerste wedstrijd. Voor drie van de vier teams is deze plaatsing enigszins verrassend: zowel ENCE, Renegades als AVANGAR zouden niet de eerste namen zijn die in je opkomen als je het hebt over de beste Counter-Strike-teams. Toch hebben ze zich bewezen en staan ze nu op het allergrootste podium. We blikken alvast vooruit op de wedstrijden om te zien wat we ervan verwachten.

ENCE – Renegades

Gebaseerd op de resultaten van beide teams zal dit ongetwijfeld een spannende pot worden. ENCE ging ongeslagen door hun groepsfase heen en zag er belachelijk sterk uit. Elke speler van het Finse topteam raakte zijn schoten, en ook oude meester allu was in bloedvorm. Aleksib, ondanks het feit dat hij waarschijnlijk wordt vervangen na de major, laat zien dat hij zich kan meten met de beste spelers ter wereld.

Renegades daarentegen was te verslaan. AVANGAR en NRG lieten zien dat het Australische team te pakken is. Wat in het voordeel werkt voor Renegades is de wetenschap dat elke wedstrijd die ze speelde, erg close was. Ze werden nooit weggeblazen in hun verliezen en zagen er solide uit op de mappen die ze wonnen.

Als we kijken naar de statistieken van gewonnen mappen op HLTV, dan zien we dat het voordeel duidelijk ligt bij ENCE:

Volgens HLTV heeft ENCE drie mappen waarop ze veel beter zijn dan Renegades, te weten Nuke, Train en Overpass. Hoewel laatstgenoemde map slechts twee van de vier keer is gewonnen door ENCE, heeft Renegades de map nog nooit in een openbaar toernooi gespeeld. Toch zal Renegades daar meer vertrouwen in hebben dan Nuke en Train. ENCE heeft dit toernooi al laten zien dat er niet met ze te sollen valt op die mappen.

ENCE zal zich op zijn beurt gesterkt voelen door hun Dust 2. Tijdens de Major hebben ze deze map al eens gewonnen tegen Vitality, dus ze zullen zich daar comfortabel op voelen. Gezien het feit dat ze nog nooit Vertigo hebben gespeeld zullen ze waarschijnlijk Vertigo bannen.

Renegades op hun beurt zal absoluut niet Train willen spelen tegen ENCE, dat vooralsnog alle wedstrijden in de afgelopen drie maanden die ze op de map hebben gespeeld, hebben gewonnen. Het ligt dus voor de hand dat ze die map zullen bannen. Dat geeft ruimte aan ENCE om het vertrouwde Nuke te kiezen, waar ze vier van de vijf wedstrijden op hebben gewonnen. Ook Vitality werd weggeblazen op de map tijdens de LAN, waardoor we ervan uitgaan dat ENCE zich als een vis in het water voelt op de beruchte map.

Renegades zal waarschijnlijk kiezen voor Inferno. Daar hebben ze hun meest recente en meest succesvolle resultaten geboekt, waardoor het voor de hand ligt dat ze die map gaan kiezen. Daar zal ENCE ongetwijfeld geen moeite mee hebben, want ook zij kunnen een aardig potje Inferno spelen.

De derde map zal een groot drama worden voor Renegades. De resterende mappen zijn allemaal slecht voor het team, waardoor ENCE kan bannen wat ze willen. Gezien de statistieken lijkt het logisch dat Renegades zal hopen op Mirage als derde map, daar dit de enige map is waar ze ervaring op hebben, en hebben gewonnen. Dust 2 is niet gewonnen hoewel ze het vier keer hebben gespeeld, en Overpass hebben ze nooit gespeeld terwijl ENCE daar vier potten op heeft gespeeld en twee daarvan heeft gewonnen.

We gokken dan ook dat ENCE, Mirage zal bannen. Renegades zal zich in het nauw gedreven voelen door deze ban en zich realiseren dat ENCE waarschijnlijk vele malen beter is op Dust 2. Zij zullen dus Dust 2 bannen en Overpass kiezen. Omdat ze de afgelopen drie maanden de map niet publiekelijk hebben gespeeld zal ENCE ook weinig informatie hebben over hoe het team speelt, wat in het voordeel van de Australiërs kan werken.

Desondanks denken we dat Renegades met 2-0 moet winnen willen ze een kans maken. Tijdens de major was Overpass altijd één van de eerste bans van het team, waardoor we denken dat ze er weinig vertrouwen in hebben. Mocht het dus tot een derde map komen, dan worden ze waarschijnlijk weggevaagd.

Gebaseerd op de hierboven genoemde factoren verwachten we dan ook dat ENCE gaat winnen. Sterker nog, we denken dat ze met 2-0 gaat winnen. Hoewel de mappen ongetwijfeld close gaan worden, daar heeft Renegades echt een handje van, denken we dat ENCE genoeg skill heeft om de wedstrijd uit te spelen en een overwinning te boeken.

Voorspelling: ENCE wint 2-0

Vitality – AVANGAR

Als je ons voor de major had gevraagd wat we van deze pot vonden, dan was het antwoord simpel geweest: eitje voor Vitality, niet eens over nadenken. Nu is het antwoord iets veranderd, aangezien Vitality minder heeft gepresteerd dan we zouden denken, terwijl AVANGAR boven zichzelf aan het uitstijgen is.

Vitality zag er namelijk niet heel stabiel uit. In de New Legends Stage was het Franse team goed, maar ze kwamen van een dramatische New Challengers Stage af, waardoor alle positieve resultaten er een stuk beter uitzagen.

Vitality wordt gezien als één van de beste teams in de wereld, dus de verwachtingen zijn hooggespannen, maar AVANGAR heeft zich tijdens deze wedstrijd ook van zijn beste kant laten zien. Het Kazakse team speelde veel beter dan dat iemand had verwacht en pakte ook winsten tegen Liquid en G2. Het is dus duidelijk een team dat je niet moet onderschatten.

Als we naar de mappen kijken dan zijn de teams enigszins aan elkaar gewaagd, vooral als we hun standaard bans meenemen in de analyse:

Het hele toernooi al heeft Vitality Train gebanned, en AVANGAR verwijderde elke keer Nuke. Gezien de sterke vorm van AVANGAR op Train lijkt het ons ook logisch dat Vitality als eerste ban wederom Train zal verwijderen. Het zou ons echter niet verbazen als AVANGAR Nuke deze keer in de poule laat en ervoor kiest om Mirage te verwijderen, aangezien Vitality vele malen beter is op de map dan AVANGAR als we de statistieken mogen geloven. Bovendien heeft Vitality de map slechts 43% van de zeven keer dat ze de map speelden in de afgelopen drie maanden gewonnen. Natuurlijk hebben de Fransen meer ervaring op de map, maar het zou een goede antistrategie zijn van de Kazakken.

Als Train en Mirage inderdaad uit de poule gaan, dan denken we dat AVANGAR zal kiezen om Inferno als hun map te spelen. Beide teams zijn vrijwel gelijk in statistieken, maar AVANGAR zal hoop hebben geput uit hun prestatie tegen G2, waar ze het team relatief eenvoudig versloegen op de populaire map.

Op hun beurt zal Vitality waarschijnlijk voor Dust 2 of Overpass gaan. Wij denken dat ze eerder voor Overpass zullen kiezen dan Dust 2, dit in verband met hun sterke prestaties op de map. Wel zal er enige vorm van angst zijn voor AVANGAR op de map, omdat het de Kazakken is gelukt om in overtime Team Liquid op Overpass te verslaan. Toch kan dat resultaat ook averechts werken voor AVANGAR, omdat er veel tijd is geweest voor Vitality om de wedstrijd te bestuderen, waardoor ze goede antistrategieën kunnen bedenken.

We denken dat de derde map die gekozen wordt Vertigo zal zijn. Dit omdat beide teams zich volgens de statistieken redelijk comfortabel voelen op de map.

We denken dat dit een ongelofelijk spannende wedstrijd gaat worden, maar wel één die Vitality gaat winnen. We gaan ervan uit dat AVANGAR wel een map kan pakken, hoewel het ons ook niet zou verbazen als Vitality met 2-0 gaat winnen. Wat het resultaat ook wordt, we denken dat dit een ongelofelijk leuke en spannende pot gaat worden.

Voorspelling: Vitality wint 2-1

Deel: