Artikel

CSGO Major: Voorbeschouwing kwartfinales dag twee

6 september 2019, 09:49

De kwartfinales van de major staan op het punt te beginnen. Morgen speelt NRG tegen Natus Vincere en daarna speelt Astralis tegen Liquid. We blikken alvast vooruit op twee spannende wedstrijden.

Na twee enorme upsets gisteren zullen de overgebleven teams in de kwartfinales ongetwijfeld op hun hoede zijn. De eerste dag van de kwartfinales heeft immers maar weer eens bewezen dat je nooit van overwinningen moet uitgaan en al helemaal niet de tegenstander moet onderschatten.

Met dat in het achterhoofd kijken we naar de wedstrijden NRG tegen Natus Vincere, en Astralis tegen Liquid.

NRG – Natus Vincere

Dit is een ongelofelijk moeilijke wedstrijd om te analyseren. Dat komt omdat Na’Vi een speler als s1mple heeft, die een verloren wedstrijd vrijwel in zijn eentje kan kantelen.

Als we kijken naar de mappen dan ligt deze wedstrijd in het voordeel van NRG. Het Amerikaanse team heeft betere resultaten geboekt dan Na’Vi tijdens de major, dat er op sommige punten erg zwak uitzag. Daarnaast zijn de winstpercentages relatief gezien in het voordeel van NRG. Zelfs de mappen waar Na’Vi een beter winstpercentage heeft zijn geen slechte mappen voor NRG.

Gedurende het hele toernooi heeft Na’Vi als een van de eerste mappen gekozen om Vertigo te bannen. Dit keer denken we dat ze de map laten gaan. NRG heeft de map ook nog nooit gespeeld en lijkt geen fan te zijn van Vertigo, waardoor we denken dat Na’Vi het riskeert om de map door de eerste banronde te laten gaan. In plaats daarvan lijken Train en Dust 2 logische bans te zijn. Na’Vi speelt de mappen nauwelijks en NRG is er zeer bedreven op.

NRG op hun beurt zal waarschijnlijk ervoor kiezen om Overpass te verwijderen, dit omdat ze zelf niet goed zijn op de map en Na’Vi aardige dingen heeft laten zien op de beruchte map. Het lijkt logisch om aan te nemen dat ze het zekere voor het onzekere willen nemen en één van de betere mappen van Na’Vi te verwijderen. Inferno durven ze waarschijnlijk te riskeren omdat ze zelf ook goed zijn op de map.

Of Na’Vi nu Train of Dust 2 verwijdert, het ligt voor de hand dat NRG de andere map zal kiezen. Op zijn beurt zal Na’Vi kiezen voor Inferno of Nuke, waarbij een verloren pot tegen Mousesports op Nuke ons doet denken dat Na’Vi meer vertrouwen heeft in Inferno. NRG zal daar ook ongetwijfeld blij mee zijn.

De decider is moeilijk te voorspellen en zal afhangen van de vraag wie Vertigo durft te bannen. Omdat het voor beide een onbekende map is lijkt het ons logisch dat de map gebanned gaat worden, maar dat geeft wel een voordeel aan het andere team om een map te kiezen die hen het best ligt. Het zou ons dan ook niet verbazen als beide teams weigeren om Vertigo te bannen, waardoor dit de decider wordt.

Als we een voorspelling moeten doen van de mappen dan zeggen we ook: Na’Vi kiest Inferno, NRG kiest Dust 2 en de decider is Vertigo.

Mocht dit het geval zijn, dan denken we dat NRG gaat winnen. Het team heeft uitstekende winstpercentages op Inferno en Dust 2 en beleeft een uitstekende major. Dat zorgt ervoor dat het meest voor de hand liggende antwoord is dat NRG gaat winnen. Mocht s1mple, ondersteund door electronic of flamie ineens helemaal op stoom raken, dan zou het ook zo maar het tegenovergestelde resultaat worden.

Voorspelling: NRG wint 2-0

Astralis – Liquid

De wedstrijd die door veel mensen als de finale wordt beschouwd krijgen we nu al in de kwartfinales te zien. Nummer één van de wereld Team Liquid neemt het op tegen nummer twee of drie van de wereld Astralis. Een ongelofelijk spannende wedstrijd, die nog eens extra interessant wordt omdat Team Liquid er niet super overtuigend uitzag deze major.

Om te beginnen kijken we naar de mappen die beide teams graag spelen, en zoals verwacht is het overwinningspercentage van beide teams enorm hoog:

Deze hoge percentages doen ons denken dat beide teams gewoon de mappen blijven bannen die ze al vanaf het begin hebben verwijderd. Voor Astralis betekent dit dat ze Mirage wegdoen, en Liquid zal hoogstwaarschijnlijk Train niet willen spelen. 

Het zorgt ervoor dat beide teams relatief fijne mappen krijgen, maar het probleem voor Astralis is dat er geen mappen overblijven waar Liquid slecht op is. De afgelopen keren dat de teams elkaar hebben ontmoet wist Astralis eigenlijk alleen op Overpass te winnen, waardoor het een logische keuze zou zijn om terug te gaan naar een map die ze goed kunnen. Qua winstpercentage zitten beide teams ongelofelijk dicht bij elkaar op die map, waardoor Liquid er zeer waarschijnlijk ook geen moeite mee heeft om de map te spelen. 

Liquid op zijn beurt zal gebaseerd op in het verleden behaalde resultaten kiezen voor Inferno. Het is een map waar Liquid in het begin erg veel moeite mee had, maar de laatste keer dat de twee teams elkaar tegenkwamen, tijdens de ESL Pro League, domineerde het Amerikaanse Liquid hun Deense rivalen op de map. Het zou een teken aan de wand kunnen zijn dat Liquid gaat proberen om het kunstje te herhalen. 

Het is ontzettend lastig om in te schatten wat de laatste map gaat worden, omdat de mappool zo breed is voor beide teams. Astralis stond lange tijd bekend als het allerbeste team ter wereld op Nuke, dus zou het goed kunnen dat Liquid eieren voor zijn geld kiest en die map bant, ondanks hun eigen hoge winstpercentage. Astralis zal op zijn beurt niet bijzonder gecharmeerd zijn van Dust 2, waardoor het ons niet zou verbazen als zij die map vervolgens bannen. Dan blijft Vertigo over, een map waar beide teams waarschijnlijk vrede mee hebben, hoewel Liquid er in de laatste drie maanden ongeslagen op is. 

Onze verwachting van de mappen is dan ook: Astralis kiest Overpass, Liquid kiest Inferno en Vertigo is de decider. 

Als deze voorspelling klopt dan denken we dat Liquid met 2-1 gaat winnen van Astralis. De wedstrijd gaat ongelofelijk spannend worden, en we denken dat de mappen die we gaan zien, ontzettend close gaan worden. Toch is Team Liquid in een best-of-three-wedstrijd vaak te sterk voor zijn tegenstanders. Astralis heeft een goed begin gehad van de major, terwijl Team Liquid echt op gang moest komen. We denken dat de Liquid machine op dit moment eindelijk weer op stoom is gekomen waardoor ze beter zullen zijn dan Astralis. Het zal echter niet veel schelen. 

Voorspelling: Team Liquid wint 2-1

Deel: