Artikel

De beste hardware voor maximale FPS in Fortnite

11 september 2020, 13:17

Er waant op het internet veel informatie rond als het gaat over de beste hardware voor competitief gamen. Niet alleen is veel van die informatie onjuist, lang niet alles is up-to-date en computerhardware is elk jaar weer anders. Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde doelen en zijn guides vaak opgesteld voor algemeen gebruik. In dit artikel focussen wij ons op de beste hardware voor Fortnite. Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

De belangrijkste componenten

Er zijn binnen een computer twee componenten die de meeste invloed hebben op de frames per seconde (FPS) die een speler kan halen: de videokaart en processor. De videokaart heeft verreweg de meeste invloed omdat dit de schakel tussen computer en beeldscherm is. Op de videokaart bevindt zich de GPU, de grafische processor die verantwoordelijk is voor de video-taken die er op een computer plaatsvinden. De processor, ook wel CPU genoemd, is het onderdeel dat in basis de programmeercode controleert en verwerkt. Vaak wordt de processor vergeleken met het brein van de mens. 

Een derde component waar gamers op moeten letten is DRAM, ook wel geheugen genoemd. Niet te verwarren met opslaggeheugen overigens. DRAM geheugen is een type geheugen dat de computer gebruikt om op hoge snelheid data uit programma’s op te slaan en te verwerken. Je kunt het vergelijken met een caissière die vraagt of je vijf cent erbij hebt, op dat moment sla je die informatie tijdelijk op. Loop je de winkel uit, dan heb je die informatie niet meer nodig en vergeet je het weer.  

Welke processor moet ik kiezen voor Fortnite?

Wie een paar jaar geleden een computer samenstelde en zich afvroeg welke processor het beste was, kreeg een standaard antwoord: Intel. Intel is jarenlang de juiste keuze geweest, maar twee jaar geleden maakte AMD een enorme stap door met Ryzen te komen. De Ryzen 1000 en 2000 serie deed op gamingvlak nog onder voor Intel, maar wist op het gebied van content-creatie en andere zware taken Intel te verslaan. Met de Zen 2, de Ryzen 3000 serie, is daar verandering ingekomen. De beste Intel processor doet het in Fortnite nog steeds het beste, maar AMD zit daar vlak achter en dus is het afhankelijk van je budget. De beste processoren voor Fortnite zijn:

Zowel op laag als middelhoog budget zien we dat Ryzen onze de beste prestaties geeft. De 10600K is de directe concurrent van de 3700x op basis van prijs, maar de 3700x twee keer zoveel ‘threads’ heeft, namelijk 16 in plaats van 8. Elke proces op een computer maakt gebruik van deze threads en veel applicaties maken gebruik van meerdere threads. Kunnen applicaties meer dan acht threads goed gebruiken, dan presteert de 3700x beter dan de 10600k. Een voorbeelden is videobewerking

Toch zien we dat voor gamen Intel nog een klein sprongetje voor heeft op AMD. Op dit moment dan, want later dit jaar komen de Ryzen 4000 processoren die eventueel roet in het eten kunnen gooien. De 10600K is wat ons betreft over het algemeen de beste keuze voor een PC waar je alleen Fortnite op draait. De processor haalt zelfs, met de juiste configuratie, meer FPS dan de 10900K. De 10900k is daarnaast 400 euro duurder! Alleen aan te raden dus voor spelers die naast gamen ook nog met andere zware taken bezig zijn.

AMD INTEL

Welke videokaart heb ik nodig voor Fortnite?

Disclaimer: Nvidia heeft recentelijk haar nieuwe 3000-series aangekondigd, en ook AMD komt later dit jaar met de Big Navi-videokaarten. Het is daarom verstandig te kijken wat die videokaarten gaan doen. Ook komt raytracing naar Fortnite.

Fortnite is al een wat oudere game. Bovendien draaien veel competitieve spelers Fortnite en andere spellen op lage ingame settings. In basis heb je dus niet de beste videokaart nodig die momenteel op de markt is. Het doel is om in ieder geval gemiddeld 240 fps te halen op 1080p, om zo ook de competitieve doelgroep die vaak achter een 240hz monitor zitten te bedienen. De beste videokaarten voor Fortnite zijn:

Wat ons betreft zijn zowel de AMD 5700XT als de Nvidia RTX 2070 Super op moment van schrijven het best qua prijs-prestatieverhouding. Met een beperkter budget is de Nvidia GTX1660 Ti een prima keuze en mocht geld geen beperkende factor zijn blijft de Nvidia 2080 Super een uitstekende keus. Wij raden je aan om een bekende prijsvergelijker erbij te pakken en zelf te bekijken wat het voordeligst voor jou is. De Nvidia RTX 2080 Ti is een absolute overkill voor Fortnite en met een prijs van zo’n 1200 euro gemiddeld heeft de kaart een matige prijs-prestatieverhouding. 

AMD en Nvidia

Wat is het beste DRAM geheugen?

Hier kunnen wij kort over zijn. De invloed van de geheugensnelheid is het minst belangrijk op de prestatie. In het verleden was dit wel anders, zoals bij de eerste en tweede generatie Ryzen processoren. Wij raden wel aan om minimaal 16GB geheugen te nemen, hoewel je met 8GB ook nog wel uit de voet komt. Als wij kijken naar een goede prijs-prestatieverhouding dan springt momenteel de G.Skill Ripjaws 3600 Mhz met C16 timing uit het oog. Belangrijk is om geheugen altijd in dual channel te plaatsen, dat wil zeggen twee of vier sticks in de juiste slots. Hiervoor kun je het beste jouw moederbord-handleiding raadplegen.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en krijg elke vrijdag om 16:00 de hoogtepunten van afgelopen week. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: