Artikel

Zain: "Ik schrok van het niveau van Nederlandse Super Smash Bros Melee spelers."

Beeld: Esports club

20 oktober 2019, 13:35

De Amerikaanse Marth Main Zain is een van de beste Super Smash Bros Melee spelers van de wereld. De nummer 6 op de Global Power Rankings deed mee aan het Melee toernooi op DreamHack Rotterdam. Hij heeft al het Doubles toernooi gewonnen samen met S2J en vandaag begint hij aan de top 48. Wij spraken hem even over de Nederlandse community en Melee in Nederland.

Ten eerste gefeliciteerd met het winnen van Doubles hier op DreamHack Rotterdam, hoe bevalt DreamHack Rotterdam je tot nu toe?
"Het is tot nu toe echt heel vet, ik heb alleen nog een beetje last van jetlag. Ik was donderdag al geland in Nederland maar het is alsnog een vlucht van tien uur. Het zou wel oké moeten gaan voor vandaag. Ik geniet voorlopig erg van Nederland en DreamHack Rotterdam."

Ja het is nogal een eind, is dit de eerste keer dat je in Europa bent?
Ik ben vroeger naar Turkije gegaan, maar toen was ik nog erg klein. Het is wel de eerste keer dat ik naar Europa ga voor Smash en überhaupt mijn eerste keer in Nederland. 

Wat vind je voorlopig van Nederland?
"Nederland is echt geweldig, het is zo makkelijk om overal te komen. Openbaar vervoer is echt overal maar ook super goed. Ik ben al een beetje rond Rotterdam gelopen en ik ga na DreamHack Rotterdam Amsterdam ook even verkennen. Mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en de Nederlandse Smash community heeft me met open armen ontvangen."

Nederland is toch niet het eerste land waar je aan denkt als het gaat om out of country gaan als Amerikaan, maar toch werd je uitgevlogen. Wat was je reactie toen je hoorde dat je naar Nederland kon komen voor Smash?
"Het was een droom die uitkwam heel eerlijk gezegd. De mogelijkheid hebben om wereldwijd te reizen en overal op de wereld mijn passie te beoefenen is een droom voor velen denk ik. Het is echt heel gaaf om hier te zijn. Het is aan de andere kant ook vreemd gevoel om rond de wereld te reizen en daar een videogame te spelen, maar toch overkomt het mij. Daar ben ik dan ook erg dankbaar voor."

Je had het eerder over dat de Melee community je met open armen ontving, is dat hetgeen wat ook echt uitsteekt aan de Nederlandse Smash community of is dat iets anders?
"Iedereen waarmee ik praat is erg vriendelijk en fijn om mee te zijn. De community is erg openhartig en sociaal, en ik denk dat dat ook het meeste uitsteekt aan deze community. In Amerika is vaak wat lastiger om echt goed met spelers te praten. Velen hebben moeite op je af te stappen en een gesprek aan te gaan. Iedereen hier is heel chill en verwelkomend." 

Er wordt vaak op Europa neergekeken als het gaat om de kwaliteit van de spelers, is dit iets wat je ook zichtbaar merkt nu je hier bent en met flink wat Europeanen hebt gespeeld? 
"De gemiddelde speler op DreamHack Rotterdam is echt heel erg goed, dat verbaasde me wel. Wat me vooral opviel is hoe sterk Europa is in Doubles. Het is volgens mij ook een populaire gamemode hier. In Amerika is dat wat minder, maar in Doubles was het soms echt nog wel lastig om de winst te pakken. Zelfs in mijn eerste ronde van singles schrok ik van het niveau van de spelers, op een positieve manier. Er zaten echt hele goede spelers in mijn pool. Van alle spelers in mijn pool vond ik Early Peso de lastigste tegenstander. Ik vond zijn Falco echt heel goed." 

Is er ten slotte nog iets dat je wil zeggen tegen de Nederlandse Smashers?
"Voorlopig heb ik heel veel plezier in Nederland, en ik kom zeker nog een keertje terug. Ik hoop ook dat Nederlandse spelers naar Amerika komen en daar laten zien wat ze kunnen."

 

Deze content wordt mede mogelijk gemaakt door EnergyDrinkShop. Esports Club en EnergyDrinkShop slaan de handen ineen met als doel om de Smash community in Nederland te helpen groeien door middel van meer zichtbaarheid en het ondersteunen van toernooi-organisatoren.

Deel: