Artikel

Alle wapens en abilities van Aphelios

Beeld: Riot Games

27 november 2019, 14:47

Ongeveer een week geleden liet Riot Games een teaser zien van de nieuwe champion Aphelios en nu zijn er veel meer details bekend over de nieuwste toevoeging aan League of Legends. De gloednieuwe ADC oogt ontzettend ingewikkeld en heeft de meest uitgebreide kit van de hele game. Wij zetten alles voor je op een rijtje zodat het hopelijk wat duidelijker wordt.

Om te beginnen is het goed om te weten dat Aphelios dus een ADC is en thuis hoort op de botlane. Traditioneel gezien doet een ADC de meeste damage met zijn auto-attacks en vult hij dit aan met abilities. Auto-attacks kosten geen mana, maar Riot Games heeft de laatste jaren wel een paar champions beperkt. Zo hebben Jhin en Graves beschikking over munitie die op een gegeven moment op is en aangevuld moet worden.

Vijf wapens, 50 munitie

Aphelios maakt ook gebruik van dit principe en heeft per wapen 50 munitie tot zijn beschikking. Zijn munitie heet Moonlight en wordt aangevuld zodra een wapen leeg is. Zoals je uit deze zinnen kunt afleiden loopt Aphelios dus met meerdere wapens rond op Summoners Rift. Dit principe is bekend van Jinx, die kan wisselen tussen twee wapens. Riot Games heeft zichzelf echter overtroffen en geeft Aphelios maar liefst vijf wapens om mee te vechten.

Main-hand en off-hand

Er zijn altijd twee wapens actief voor Aphelios, namelijk zijn main-hand weapon en zijn off-hand weapon. Aphelios kan met zijn W wisselen tussen deze twee wapens, waarbij hij altijd aanvalt met zijn main-hand weapon. De drie overige wapens staan in de wacht, tot het main-hand weapon leeg is geschoten. Het lege wapen wordt achterin de wachtrij geplaatst en het eerstvolgende beschikbare wapen wordt zijn nieuwe main-hand weapon.

Slechts drie abilities

Naast de eerder besproken W heeft Aphelios alleen zijn Q en zijn R ter beschikking. Dat zijn E niet gebruikt wordt, zegt echter niets over de hoeveelheid mogelijkheden met deze champion. Zijn Q heeft namelijk voor ieder wapen een apart effect. Deze effecten kosten mana en munitie en hebben elke een eigen cooldown. Je kunt na het gebruiken van je Q van wapen switchen en direct je Q opnieuw gebruiken met je tweede wapen. Je kunt je Q vanaf level 2 gebruiken en deze wordt automatisch sterker naarmate de game vordert.

Met zijn ultimate Moonlight Vigil vuurt hij een bom af die de eerste champion in zijn weg raakt en ook champions die dichtbij staan damage doet. Daarna zijn de auto-attacks van Aphelios tijdelijk sterker tegen champions die geraakt zijn door zijn ultimate, afhankelijk van welk wapen hij gebruikt. Hij leert zijn ultimate automatisch op level 6 en levelt deze op level 11 en 16.

Levelen is overbodig

Omdat Aphelios zijn Q en R automatisch leert, hoeft hij zijn level-up punten niet in zijn abilities te stoppen. Daarom stopt hij deze in zijn aanvallende stats. Elke keer dat Aphelios een level omhoog gaat krijgt hij een boost voor:

 • Attack Damage
 • Attack Speed
 • Bonus Armor Penetration

De vijf wapens

Calibrum

 • Dit is een poke wapen met extra range op auto-attacks.
 • Auto-attacks geven de enemy een mark
 • Q - Een skillshot dat de eerste enemy champion raakte en damage doet
 • Auto-attacks na R geven de enemy een mark die meer damage doet bij het triggeren

Severum

 • Zorgt voor sustain, Aphelios krijgt een heal voor een deel van de damage die hij doet
 • Q - Geeft extra movement speed en vuurt zowel je main-hand als je off-hand wapen af op dichts bijzijnde enemy
 • Auto-attacks na R geven Aphelios een heal

Gravitum

 • Zorgt voor utility, enemy die geraakt wordt krijgt een slow
 • Q - Doet damage op alle champions op de map die geslowed zijn door dit wapen en root ze tijdelijk
 • Auto-attacks na R doen een sterkere slow dan normaal

Infernum

 • Is voor waveclear en doet area of effect (AOE) damage in een cone achter de enemy die je raakt
 • Q - Een golf van vlammen die damage doet én alle champions die geraakt worden krijgen een auto-attack van je off-hand weapon
 • Auto-attacks na R doen AOE damage in een cirkel om de enemy heen die je raakt

Crescendum

 • Close-range wapen, soort boemerang die terug komt na gebruik. Opnieuw aanvallen kan alleen als hij weer terug is.
 • Q - Zet een turret neer die de dichtsbijzijnde enemy aanvalt met je off-hand wapen
 • Auto-attack na R doen meer damage dan normaal

Compleet aangepaste HUD

Tot slot is ook de HUD helemaal anders bij Aphelios. Omdat de champion geen E gebruikt en van zoveel verschillende wapens gebruik probeert Riott Games je duidelijk informatie te verschaffen met deze aangepaste indeling:

1 = Passive
2 = Main-hand weapon en huidige munitie
3 = Q ability
4 = Off-hand weapon en huidige munitie
5 = Het eerstvolgende wapen dat je krijgt als je huidige twee wapens leeg gaan
6 = R ability

Conclusie

Aphelios ziet er op het eerste gezicht enorm ingewikkeld uit en zal een flinke leercurve hebben voordat je deze op hoog niveau kunt spelen. Anderzijds is het wel een hele toffe vernieuwing en probeert Riot Games toch iedere keer weer unieke concepten uit te werken om nieuwe champions het spelen waar te maken.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste League of Legends nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: