Artikel

Zes niveaus van concentratie tijdens het gamen

30 november 2019, 13:14

Ken je dat gevoel, dat je tijdens het gamen helemaal in je element bent, je geen gevoel van tijdsbesef hebt en alles vanzelf gaat? Zoals je waarschijnlijk ook een keer ervaren hebt, zet je de beste prestaties neer wanneer je geconcentreerd bent. Maar wat is concentratie nu precies? In dit artikel lees je de verschillende niveaus van concentratie en hoe deze van elkaar verschillen.

Concentratie in gaming en esports is anders dan de concentratie die bedoeld wordt op school of werk. We hebben geleerd geconcentreerd een toets te maken of zelfstandig te werken aan onze taken en dat je daarbij hard nadenkt om tot de juiste oplossingen te komen. Concentratie in gaming en esports is precies het tegenovergestelde; je bent in concentratie als je juist niet nadenkt.

Het is één zijn met je taak en alleen de focus hebben op wat je op dat moment moet doen. Je kunt het ook de “waarneemstand” noemen. Je hebt een heldere waarneming zonder afleidende gedachten, waarbij de acties die je moet doen vanzelf gaan.

Zes niveaus van concentratie

Er zijn zes niveaus van concentratie, waarbij niveau 1 staat voor optimale concentratie en je je bij niveau 6 afvraagt wat je nog aan het doen bent. Hoe verder je van niveau 1 vandaan raakt, hoe moeilijker het is om weer terug te keren in concentratie. Herken jij je in de niveaus?

Niveau 1

Vanaf het begin van het potje richt je jouw aandacht volledig op het spel, je bent helemaal één met je acties. Je reageert snel en als je teamgenoot het even wat minder doet, blijf je gefocust op je eigen spel, je laat je niet afleiden. Je bent op je best en volledig in je element.

Niveau 2

Na enkele potjes wordt je concentratie minder, je doet het nog oké, maar je laat je regelmatig beïnvloeden door je tegenstanders of door gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt in het moment. Je wordt afgeleid en soms ben je wat geïrriteerd. Een ongelukkige spawn, net op de verkeerde plek op het verkeerde moment zijn of een teamgenoot die iets vergeet door te geven via de headset.

Niveau 3

De potjes worden spannender en je begint aan jezelf te twijfelen. Je denkt: “Ik kan toch beter dan dit?!” Vorige week was dit nog makkelijk, maar nu moet je er veel harder voor werken, ben je het verleerd?. Je bent kritisch op jezelf en je eigen kunnen. Het liefst domineer je elk potje, maar nu niet en dat stoort je.

Niveau 4

Je volgende poging is alleen gericht op winnen of om niet te verliezen. Je vergeet een aantal basisvaardigheden in je game toe te passen en je wordt steeds roekelozer. Je denkt constant: “Deze moet ik winnen, ten koste van alles.” Of juist het tegenovergestelde: “Ik wil deze game niet verliezen!”.

Niveau 5

Vanaf dit niveau ben je bijna niet meer met het spel bezig. Je bent voornamelijk aan het nadenken over de gevolgen van het winnen of verliezen. Je denkt: “Als ik verlies dan ga ik een rang omlaag, dat wil ik niet!” of “Als ik dit potje win, dan word ik misschien wel gescout door een team en word ik een professionele speler!”. Je bent niet meer met je taak bezig, waardoor je prestatie onder druk komt te staan.

Niveau 6

Je energie en plezier zijn volledig weg, niets gaat zoals je wilt dat het gaat. Je hoofd is afgedwaald naar totaal andere dingen. Je denkt op dit moment bij jezelf: “Wat ben ik aan het doen? Dit is echt zinloos”.

Jezelf terugbrengen in concentratie

Wanneer je van niveau 1 afdwaalt naar een van de andere niveaus, kun je jezelf weer terugbrengen in concentratie door middel van zelfbedachte ‘cues’. Dit zijn woorden die je jezelf aanleert en hardop of in je hoofd zegt wanneer je terug wilt gaan naar concentratie.

Over twee weken vertellen we je meer over deze cues en hoe ze kunt toepassen.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking tussen Esports Club en Next Level Esports. Heb je vragen over dit artikel of wil je jouw verhalen delen en/of hier meer informatie over krijgen? Neem dan een kijkje op de website van Next Level Esports.

Deel: