Artikel

De beste Fortnite-momenten van 2019

29 december 2019, 17:59

Het Fortnite-jaar 2019 zit er bijna op en daarom is het tijd om te kijken wat er het afgelopen jaar eigenlijk allemaal gebeurd is. Van de goede momenten tot de diep donkere momenten: Fortnite had het dit jaar allemaal. Het spel wist meermaals het nieuws in binnen- en buitenland te halen en bovendien werden er tientallen miljoenen aan prijzengeld weggegeven.

In dit artikel kijken we vooral naar de grote bewegingen die Fortnite het afgelopen jaar beïnvloed heeft of waardoor Fortnite in het nieuws kwam. We kijken dus niet naar individuele prestaties of controverses. Fortnite heeft zichzelf natuurlijk op meerdere vlakken bewezen en is met recht een fenomeen te noemen.

De Fortnite World Cup

De Fortnite World Cup is het meest memorabele Fortnite-toernooi ooit. Epic Games kondigde het spektakel begin dit jaar aan, in februari. Het moest het grootste esports-evenement ooit worden, met een prijzenpot van 30.000.000 dollar. Een astronomische prijzenpot waar dit jaar alleen The International overheen ging(34.3 miljoen dollar). Met name de enorme prijzenpot zorgde ervoor dat Fortnite doorbrak tot de mainstream media. En dat werd alleen maar versterkt toen Dave "Rojo" Jong 2.2 miljoen dollar wist te winnen samen met zijn teamgenoot tijdens het duo-toernooi van het WK.

Arthur Ashe Stadion New York, host van de Fortnite World Cup

Het Arthur Ashe stadion in New York waar het WK gehouden werd

Het zwarte gat en Fortnite Chapter 2

Waarschijnlijk gaat niemand het zwarte gat evenement in Fortnite ooit vergeten. Aan het eind van Fortnite seizoen 10 werd het spel opgezogen in een zwart gat, waarna de spelwereld uiteindelijk 72 uur niet bereikbaar was. Er werd links en rechts over gespeculeerd en er verschenen mondjesmaat steeds meer hints naar een totale nieuwe spelwereld: Fortnite Chapter 2. Het tweede deel in de Fortnite-reeks bracht onder andere nieuwe graphics en mechanics. Ook zagen we veel items verdwijnen, zoals de launchpad.

Zwarte gat in Fortnite begin oktober

Het zwarte gat waarin Fortnite werd opgezogen

Professionalisering van Fortnite esports: Fortnite Champion Series

De Fortnite Champion Series werden tijdens de Fortnite World Cup aangekondigd. Uiteindelijk ging de eerste Fortnite Champion Series van start in seizoen tien. De toernooiseries werden gespeeld in het trio-formaat en moesten ervoor zorgen dat spelers een aantal weken lang elk weekend de strijd met elkaar aangingen. Het bleek een enorm succes te worden, waarin ook flink wat prijzengeld verdeeld werd. In Fortnite Chapter 2 veranderde Epic Games de formule van de Fortnite Champion Series iets, maar bleef het idee hetzelfde. De Fortnite Champion Series Squads werden wederom een succes. Het lijkt erop dat Epic de trend in 2020 voort gaat zetten, en daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn.

Fortnite Champion Series Trios logo

Recreatief versus competitief

Wie de afgelopen twee jaar Fortnite gespeeld of gekeken heeft weet waar Epic Games tot voor kort enorm mee aan het worstelen was; het fris houden van het spel voor de recreatieve speler, zonder de spelervaring van de competitieve speler te verpesten. Veel games lossen dit op door een ranked modus aan te bieden, waar spelers die het spel wat serieuzer nemen het tegen elkaar op kunnen nemen.

In Fortnite was dit er ook al langer, namelijk de arena modus. Epic Games hanteerde deze modus echter hetzelfde als de reguliere modi, waardoor er tijdens competitieve toernooien opeens items verschenen die veel te sterk waren. Sinds Fortnite Chapter 2 heeft Epic Games besloten om wapens en items die bedoeld zijn om het spelplezier te vergroten niet zomaar te introduceren in de arena modus. De recent geïntroduceerde lightsabers zijn ook niet speelbaar in de Arena.

Sword Winter Royale

 

Deel: