Artikel

Ontdek jouw esports-persoonlijkheid

14 januari 2020, 15:34

Denk jij van tevoren uitgebreid na over hoe jij het spel gaat spelen of zie je wel wat er op je afkomt tijdens het spel? Jij hebt een eigen persoonlijkheid en tijdens het samenspelen kom je verschillende persoonlijkheden tegen. Iedereen heeft een unieke esports-persoonlijkheid.

Met de ene persoonlijkheid heb je snel een klik en met de ander kan het lastig zijn om er mee om te gaan. Dit geldt voor zowel de communicatie, het gedrag als de speelstijl. Krijg meer inzicht in je eigen stijl en die van je teamgenoten, waardoor je beter met elkaar kunt samenwerken. In dit artikel lees je welke soorten persoonlijkheden er zijn en wat hun kenmerken zijn.

Wat is een persoonlijkheidsprofiel?

Een persoonlijkheidsprofiel is een combinatie van hoe jouw hersenen ontwikkeld zijn. Dit wordt voor een groot deel bepaald vanaf jouw geboorte (nature), maar ook jouw ervaringen spelen hierbij een rol (nurture).

Next Level Esports werkt met de ActionType® benadering. ActionType® is een methodiek die inzicht geeft in hoe spelers met verschillende persoonlijkheden en voorkeuren andere tendensen en gedragingen hebben. Deze inzichten zijn door Next Level Esports vertaald naar esports.

ActionType® maakt gebruik van 16 persoonlijkheidsprofielen, waarbij deze onder te verdelen zijn in 4 meer algemene esports persoonlijkheidsprofielen: de impulsieve, de planner, de strateeg en de inspirator.

De Impulsieve

De naam zegt het al, maar kenmerkt niet deze personen als geheel. Zo zijn er nog meer karaktertrekken waar je een Impulsieve aan herkent. Een strategie van te voren uitdokteren is niet voor deze persoon weggelegd, hij heeft vaak maar een korte concentratie. De Impulsieve is meer een praktijkmens, tijdens het spel ontdekt hij wat wel en niet werkt.

Daarnaast wil dit type speler graag invloed uitoefenen op het spel, wat resulteert in aanvallende karakters en speelstijlen die het spel kunnen beïnvloeden.
Een impulsieve speler herken je voornamelijk aan zijn spontaniteit, impulsief gedrag en aan een ongeduldige houding. Hij hecht veel waarde aan zijn vrijheid, zodat hij op zijn eigen impulsen kan handelen. Combineer dit met vurigheid en de Impulsieve is op zijn best.

De Planner

Een Planner is een bedachtzame speler die van tevoren zijn plannen duidelijk heeft. Deze speler heeft altijd een plan A voor wanneer alles goed gaat en iedereen zou doen wat is afgesproken, maar bewapent zich ook met een plan B, C of nog meer, voor als het anders loopt dat gepland.

Dit type speler houdt dan ook niet van last-minute veranderingen in de tactiek of strategie. Ze willen het bedachte plan uitvoeren zoals het bedacht is. Planners zijn betrouwbare types die graag verantwoordelijkheid dragen en structuur en regelmaat aan brengen in ieder team.

Planners herken je aan het formele taalgebruik en loyale houding; ze doen wat er afgesproken is. Ze zijn graag onderdeel van een groep en houden hierin graag de controle op gemaakte afspraken, want dan is het duidelijk wat de verwachtingen zijn. In zulke situaties zijn ze kalm en vastberaden en op hun best.

De Strateeg

De Strateeg is een schaker, die altijd meerdere stappen vooruit denkt en die niet zozeer mensen wil out-playen, maar wil out-smarten door middel van een goed bedachte strategie. Dit type speler wil het liefst alles eerst begrijpen voordat ze aan de slag gaan.

Het zijn zelfstandige spelers die hun kracht halen uit dingen perfectioneren. Het zijn hierdoor vaak one-tricks die een aantal tactieken, strategieën of karakters in een spel goed beheersen en deze dan ook veel inzetten.

Een strateeg herken je voornamelijk aan zijn drang om alles te willen begrijpen, kritisch te zijn en over de toekomst te praten. Hij wil zijn intelligentie kunnen aantonen en kan zich zorgen maken om dom of onbekwaam over te komen op anderen. Een strateeg is op zijn best als hij een innovatieve strategie heeft bedacht die hem stoutmoedig maakt en hiermee de tegenstander te slim af is, nog voordat het spel begonnen is.

De Inspirator

De Inspirator is een unieke creatieve persoonlijkheid die zichzelf wilt uiten. Hij heeft een hoog tolerantie-vermogen naar anderen en schikt dan ook vaak binnen het team naar de positie, rol of plek die het team nodig heeft.

Een inspirator houdt altijd het moraal hoog en de gemoedstoestanden van andere teamgenoten goed in de gaten. Hierdoor merkt hij snel als er iets binnen het team gaande is. Samenwerken en als eenheid bewegen is waar de inspirator warm van wordt.

Een inspirator herken je aan zijn invoelend vermogen naar anderen, betrokkenheid en gevoelige karakter. Door zijn natuurlijke gevoeligheid heeft een inspirator een hekel aan conflicten en probeert dan ook vaak met zijn diplomatieke talent het weer in goede banen te krijgen. Het is een dromer die ernaar streeft om iedere dag een beter persoon te zijn, voor zichzelf en anderen. Een inspirator is op zijn best wanneer hij en het team volledig toegewijd zijn aan de wedstrijd die voor hen ligt.

Observeer en herken jezelf

Herken je je direct in een van de profielen? Of twijfel je tussen meerdere profielen? Je bent je profiel niet. Je ontwikkelt in je leven heel veel. Het is daarom begrijpelijk dat je van elk profiel wel wat herkent.

Hoe dan ook is het zeker dat je één voorkeursprofiel hebt. Om meer duidelijkheid te krijgen in jouw voorkeur kun je het beste jezelf eens observeren tijdens een game wanneer je onder druk moet presteren. Waar gaat dan je voorkeur naartoe? Dat is waarschijnlijk jouw voorkeursprofiel.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking tussen Esports Club en Next Level Esports. Heb je vragen over dit artikel of wil je jouw verhalen delen en/of hier meer informatie over krijgen? Neem dan een kijkje op de website van Next Level Esports.

Deel: