Artikel

Van PUBG tot Apex Legends: zo werden Battle Royale games groot

Van PUBG tot Apex Legends: zo werden Battle Royale games groot

De populariteit van Battle Royale games is in de laatste jaren exponentieel gegroeid. Deze games zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de gamingwereld. Maar hoe is het genre ontstaan en waarom zijn Battle Royale games zo groot?

De term Battle Royale wordt al honderden jaren gebruikt voor gevechten met acht personen of meer. De reden dat de gameindustrie echter de term Battle Royale gebruikt komt door de gelijknamige Japanse film uit 2000.

In deze film worden 42 leerlingen op een eiland gedropt waar ze elkaar moeten vermoorden om het te overleven. De ‘deelnemers’ krijgen ieder een bassispaket met een wapen, wat eten en een landkaart. Deze wapens variëren van een pistool, tot een zwaard en zelfs een koekenpan. Fans van het genre herkennen het laatste wapen maar al te goed.

De film werd meteen een cult classic en we hebben films zoals The Hunger Games en de briljante horrorfilm Ready or Not te danken aan deze klassieker.

Eerste Battle Royale games

Deze cult classic heeft ook de basis gelegd voor een compleet gaming genre. Het eerste Battle Royale spel was Minecraft: Survival Games waarin de deelnemers net zoals in The Hunger Games kunnen vechten om goede wapens en voorraden in het midden van de map of de rust opzoeken aan de zijkanten van de map.

Vervolgens werd DayZ uitgebracht, de zombie survival mod van ARMA 2. DayZ kreeg op zijn beurt weer een eigen BR-mod gemaakt door de icoon van het Battle Royale-genre, Brendan Greene. Deze mod werd overgezet naar ARMA 3 waarna Greene meehielp aan de ontwikkeling van het bekende H1Z1: King of The Kill.

H1z1 King of the Kill

Na deze periode besloot Greene zijn eigen game op te zetten in 2017 en dat werd uiteindelijk PlayerUnknown’s Battlegrounds, ook wel bekend als PUBG.

PUBG

PUBG is de reden waarom Battle Royale games tegenwoordig zo belachelijk populair zijn. In 2017 en 2018 kon je simpelweg niet om dit iconische spel heen. Ondanks dat het spel gedurende die tijd technisch gesproken nog in Early Access zat, had PUBG halverwege 2018 al meer dan 400 miljoen unieke spelers op de computer, PlayStation 4, Xbox One en later ook iOS en Android.

De betrouwbare koekenpan stond opeens synoniem voor Battle Royale en je kon geen Twitch of YouTube openen zonder dat je honderden mensen tegen kwam die voor de befaamde chicken dinner gingen.

PUBG was qua gameplay fantastisch: je kon honderden strategieën bedenken en er was wel iets voor iedere type speler. Aggressieve spelers dropten altijd hot, wat betekent dat je naar de drukste plekken ging in het begin zoals de beroemde School of Military Base. Je had ook spelers die juist naar dunbevolkte gebieden van de map vlogen om rustig zoveel mogelijk loot te verzamelen en op die manier proberen te winnen. Dit had zeker niets te maken met het feit dat het behalen van slechts 30 fps in hot dropzones redelijk normaal was.

PlayerUnknown’s Battlegrounds had wel één groot nadeel en dat was de kwaliteit van het spel. PUBG was een rommelig spel en dat had ook zijn charme, maar voor de zoveelste keer doodgaan omdat je auto besluit uit het niets de stratosfeer in te vliegen of fps-drops krijgen in het midden van een vuurgevecht wordt na een tijdje oud.

Fortnite

Andere games keken naar het succes van PUBG en maakten hun eigen BR-versies. De eerste ontwikkelaar die dat deed was Epic Games met een BR-versie van Fortnite: Save the World. In het originele Fortnite moesten teams van vier spelers samenwerken en dingen bouwen om zichzelf te beschermen tegen zombies.

Epic Games pakte de wereld van Fortnite en gaf het een BR-spin en dat bleek een meesterlijke zet geweest te zijn. Fortnite Battle Royale kwam uit eind 2017 en slechts een jaar later had Fortnite al meer dan 250 miljoen vaste spelers bereikt.

Apex Legends

In 2019 bracht Respawn Entertainment, de gameontwikkelaar achter de Titanfall-serie, een eigen Battle Royale shooter uit in de wereld van Titanfall onder de naam Apex Legends. Dat jaar werd bekend dat Apex Legends de meest gedownloade gratis game was op de PlayStation 4 waardoor Fortnite van zijn troon was afgeschopt.

Apex Legends

Warzone

In 2020 bracht Activision hun versie van een Battle Royale spel uit met Call of Duty: Warzone. Net als de andere grote BR-titels van de afgelopen jaren werd ook Warzone een waar succes. Deze titel gebruikt net zoals alle andere spellen op deze lijst verschillende seizoenen om nieuwe mappen en content te introduceren.

Het verschil bij Warzone is echter dat de verschillende mappen en wapens gekoppeld zijn aan de standaard Call of Duty titels die op dat moment simultaan met Warzone lopen. Vorig jaar kreeg de nieuwe map een Tweede Wereldoorlog thema vanwege de komst van Call of Duty: Vanguard en in december kwam er een nieuwe BR modus uit genaamd Vanguard Royale.

Toekomst van Battle Royale

Het Battle Royale-genre gaat vooralsnog nergens naar toe. De games op deze lijst, en de tientallen andere titels, worden nog steeds vaak gespeeld. Als je de spelersaantallen van PUBG van vandaag vergelijkt met 2018 toen het spel zijn hoogtepunt kent, lijkt het maar weinig. Toch wordt PUBG nog steeds door honderdduizenden mensen dagelijks gespeeld.

Voor elke Apex Legends en Fortnite zijn er tientallen andere kwalitatieve spellen die nog steeds opduiken en dat gaat voorlopig niet veranderen.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf