Artikel

De huidige staat van Battlefield 2042

De huidige staat van Battlefield 2042

Op 9 juni 2021 werd Battlefield 2042 op grootse wijze aangekondigd. De verwachtingen waren enorm, maar toen de first-person shooter in november gelanceerd werd, bleek het niet de game te zijn waar de community naar verlangd had. Inmiddels zijn we negen maanden verder en is Season 1 van start gegaan. Hoog tijd om te kijken naar de huidige staat van Battlefield 2042.

De Battlefield franchise viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Ontwikkelaar DICE heeft in al die jaren een aantal uitstekende games gecreëerd. Games als Battlefield Bad Company 2, Battlefield 3 en Battlefield 4 gaven de franchise de naam en faam die het verdiend had.

Na twee historische games uitgegeven te hebben, besloot DICE terug te keren naar een moderne setting. Dit had de franchise immers doen floreren. Echter, na de release van Battlefield 2042 kelderden de spelersaantallen en werd de "Call of Duty-killer" dood verklaard. Na de komst van Season 1 beleeft de shooter een kleine opleving, maar is dat genoeg om de game te redden?

De komst van Battlefield 2042 Season 1

Na ongeveer acht teleurstellende maanden, arriveerde Season 1 op 9 juni in Battlefield 2042. De update bracht gameplayverbeteringen met zich mee en verhielp verschillende bugs. De game speelt daardoor een stuk lekkerder.

Het seizoen Zero Hour voegt ook een nieuwe map toe: Exposure. De map is meteen de beste en meest geliefde map van de game en is voor gevechten op korte afstanden, lange afstanden en gevechten met voortuigen geschikt. Verder heeft DICE een nieuwe specialist en wapens toegevoegd.

Daarnaast is het mogelijk om een Battle Pass aan te schaffen en daarmee verschillende cosmetische voorwerpen vrij te spelen. Geef je echter niet om dit soort content, dan is Season 1 teleurstellend te noemen. Na acht maanden hadden de meeste spelers meer verwacht.

Al met al blaast Season 1 zonder twijfel nieuw leven in Battlefield 2042. De game is met deze update aanzienlijk verbeterd, maar helaas is het Engelse spreekwoord 'too little, too late' hier van toepassing. Na een slechte release en de teleurstellende, daarop volgende maanden, hadden de Battlefield-spelers meer verdiend.

De huidige spelersaantallen

Dat de Battlefield-community er zelf ook zo over denkt, zien we terug in de spelersaantallen. In de afbeelding hieronder, afkomstig van steamcharts.com, is te zien dat spelersaantallen in de weken na de release van het eerste seizoen een opleving kende.

Op het moment van spreken zwakt die opleving alweer af. Dit kan te maken hebben met de realisatie dat de volgende grote update nog wel even op zich laat wachten.

battlefield-2042-player-count

Ligt de focus op de nieuwe Battlefield?

Gamejournalist Jeff Grubb opperde in een livestream dat ontwikkelaar DICE zich inmiddels focust op de nieuwe iteratie. Battlefield 2042 moet het ondertussen doen met een "skeleton crew". Met andere woorden, de game wordt nu met beperkte middelen in leven gehouden.

Of deze uitspraak op waarheid berust is, valt nog maar te bezien. EA heeft inmiddels op deze uitspraak gereageerd. Het laat weten dat een "significant team" verspreid over meerdere studio's aan de verbetering van Battlefield 2042 werkt.

De toekomst van Battlefield (2042)

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Battlefield nog altijd een best vermakelijke game is voor de casual first-person shooter liefhebber. Echter, speel je deze game als Battlefield veteraan op dagelijkse basis, dan stapelen de frustaties zich snel op.

De onvrede binnen een deel de community komt voort uit het feit dat de franchise jaren eerder veel betere games kende. Wat dat betreft is een parallel te ontdekken tussen Battlefield en Call of Duty.

Wetende dat DICE in staat is om uitstekende Battlefield games te maken, betekent dat er hoop gloort aan de horizon. Het is te hopen dat de ontwikkelaar Season 2 van meer content voorziet. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn alle ogen gericht op de volgende iteratie.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.