Artikel

De beste Belgische esporters aller tijden

De beste Belgische esporters aller tijden

België heeft een rijke geschiedenis als het gaat om esports. Onlangs werd daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd toen de PGL Major in Antwerpen werd georganiseerd. Onze zuiderburen hebben ook een aantal fantastische esporters grootgebracht en tijd om hen eens (in willekeurige volgorde) in het zonnetje te zetten.

Bwipo

Een van de beste Europese League of Legends-toplaners van de afgelopen vijf jaar is ongetwijfeld Gabriël ‘Bwipo’ Rau. De Belgische speler maakte furore bij Fnatic en wist met dat team - onder andere door zijn open persoonlijkheid - de harten van League of Legends-fans te stelen.

Bwipo wist nooit een kampioenschap te winnen, tweemaal werd hij tweede en eenmaal derde. Op het wereldkampioenschap was zijn beste prestatie de kwartfinale. Ondanks het gebrek aan eremetaal met zijn team, is Bwipo individueel wel meerdere keren onderscheiden. Vijfmaal werd hij gekozen tot beste toplaner van Europa, maar zijn hoogste onderscheiding is ongetwijfeld die van Esports PC Rookie of the Year welke hij in 2018 bij de Esports Awards won. Afgelopen zomer trok Bwipo de Atlantische Oceaan over, want hij tekende een contract bij Team Liquid.

Bwipo is behalve als speler ook vaak aanwezig geweest als analist. Datzelfde geldt voor zijn landgenoot Mitch ‘Krepo’ Voorspoels. Hij behoorde tussen 2011 en 2014 tot de beste supports van het westen. Hierom verdient hij ook een hele dikke shout-out. Maar gezien de prestaties die Bwipo de afgelopen jaren heeft neergezet krijgt hij de plek in ons lijstje.

Stefano Pinna

Een van de beste FIFA-spelers die de Benelux ooit heeft voortgebracht is Stefano Pinna. Zijn beste prestatie is ongetwijfeld toen hij in wereldkampioen op PlayStation werd. Helaas moest hij de algemene titel laten gaan aan Msdossary, maar de Belg had zich in de kijker gespeeld in het rood-wit van PSV.

Sinds die tijd heeft StefanoPinna naast PSV ook het tenue gedragen van Lille OSC, KRC Genk, Az en het Belgisch nationale team. Daar zaten afwisselende prestaties bij. Zo wist hij met België nooit successen te behalen, terwijl hij bij Lille juist wel presteerde door de finale van de e-Lique 1 te halen.

Ondanks dat hij op dit moment niet in aller beste vorm is, heeft hij dit seizoen nog kans op verschillende prijzen. Zo staat hij met AZ in de play offs van de E-Divisie en heeft hij daarnaast nog kans om zich te kwalificeren voor de FIFAe World Cup, het wereldkampioenschap FIFA waar hij in 2018 nog zo goed wist te presteren.

ScreaM

Sinds 2010 speelt Adil ‘ScreaM’ Benrlitom Counter-Strike op hoog niveau en natuurlijk maakte hij in 2012 de overstap naar Global Offensive toen die game uitkwam. In de zeven jaar dat hij CS:GO op hoog niveau speelde is hij voor diverse teams uitgekomen en hij heeft hij verschillende successen behaald, daarom verdient hij zeker een plekje op onze lijst.

Na het winnen van twee ESL Ones, Dreamhack en het Esport Championship hing ScreaM in 2019 zijn AK-47 aan de wilgen… om vervolgens een Vandal ervan af te halen, want in 2020 begon zijn Valorant-carrière. Hij tekende voor Team Liquid waar hij Europese titels mee wist te winnen en een bronze medaille pakte op het wereldkampioenschap. Dat laatste presteerde hij overigens samen met zijn broertje Nabil die de gamertag Nivera gebruikt en dus ook voor Team Liquid speelt.

Ondanks dat hij al ruim tien jaar in het esport-wereldje zit, lijkt hij dus voorlopig van geen ophouden te weten. Op dit moment bereidt hij zich met zijn team voor op de Champions Tour 2022: EMEA Stage 2 Challengers; de grootste Europese competitie waarmee tickets voor de eerstvolgende major te verdienen zijn.

AztraL

De laatste plek op deze lijst is voor een Rocket League-speler, namelijk Maëllo ‘AztraL’ Ernst. Deze achttienjarige Belg brak die jaar geleden door en dat leverde hem een contract op bij Dignitas. In zijn eerste seizoen wist hij direct de derde plek te bemachtigen tijdens het Europese kampioenschap. Zijn naam was daardoor direct bekend bij alle Rocket League-fans.

In zijn tweede seizoen won hij met Dignitas de titel van Europa, maar sindsdien gaat het wat minder met de Belg. Hij maakte de transfer naar Oxygen Esports alwaar hij maximaal tot de middenmoot van de RLCS behoorde. Vorig jaar veranderde hij nogmaals van team, ditmaal was Solary de bestemming, daar ging het iets beter; tweemaal haalde hij de finale van een Europese regional en op het Europees kampioenschap eindigde hij zesde.

Het leverde hem een volgende transfer op; in oktober vertrok hij naar het Franse Karmine Corp. Ondanks een stroeve start, lijkt het team haar vorm nu gevonden te hebben. Het heeft een goede positie om voor het eerst in de historie van de organisatie een Rocket League Major te bereiken en daarin is een belangrijke rol voor AztraL weggelegd.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend