Artikel

Dit zijn de best verdienende esporters tot nu toe

Dit zijn de best verdienende esporters tot nu toe

Dat je met professioneel gamen je brood kan verdienen, was begin deze eeuw nog ongehoord. Als pro-gamer miljonair worden leek zelfs zo goed als onmogelijk. Nu hebben we echter al meerdere esporters voorbij zien komen die vele duizenden of zelfs miljoenen dollars verdiend hebben. In dit artikel zetten we de best verdienende esporters voor je op een rijtje.

Voor deze lijst kijken we puur naar de bedragen die spelers ontvangen hebben uit prijzenpotten van toernooien en competities. Sponsordeals en dergelijke worden dus niet meegenomen in dit overzicht. Om de lijst wat gevarieerder te maken, hebben we maar 1 speler per game geselecteerd. Volgens esportsearnings.com bestaat de top 40 bestverdienende esporters voornamelijk uit Dota 2-spelers: vandaar dat er hier ook andere esports uitgelicht zullen worden.

De bestverdienende esporter: Johan "N0tail" Sundstein (Dota 2)

Johan "N0tail" Sundstein is een van de meest succesvolle Dota-spelers ooit. De Deen begin zijn carriére bij teams als Fnatic, Team Secret en Cloud9, maar begon pas echt op stoom te komen nadat hij samen met Tal "Fly" Aizik zijn eigen team opzette. Onder de naam OG wonnen N0tail en zijn team major na major, maar succes op het prestigieuze International zat er niet in voor het team.

In 2018 vond er echter een grote verandering plaats binnen OG. Twee spelers vertrokken, waaronder mede-oprichter Fly. N0tail wist vlak voor de kwalificatierondes van The International 2018 een team op te bouwen samen met zijn overgebleven teamleden en won de competitie op miraculeuze wijze. Een jaar later stond OG met exact dezelfde spelers op The International 2019. Daar schreef het team geschiedenis door als eerste Dota-team twee TI-titels te winnen. In 2020 verlieten een aantal leden het team van OG, waarna de organisatie drie grote namen als vervangers aankondigde: MidOne, Saksa en SumaiL.

Met meerdere majors en twee TI-hoofdprijzen op zak heeft N0tail ruim $6,983,817.80 dollar verdiend. Hij is daarmee de best verdienende esporter en meest succesvolle Dota speler tot nu toe.

De bestverdienende vrouwelijke esporter: Sasha "Scarlett" Hostyn (Starcraft II)

Als esporter heeft Scarlett meer dan $400,000 dollar verdiend met toernooien in de real-time strategygame Starcraft II. De Canadese won onder meer IEM XII - PyeongChang in Zuid-Korea: een van de beste esportslanden ter wereld en dé plek waar Starcraft groot is geworden. Hier won Scarlett een prijs van ruim $50.000 dollar. Ze staat sinds jaar en dag bekend als één van de beste niet-Koreaanse spelers in Starcraft II.

Scarlett Starcraft II

Hostyn begon in 2011 met het spelen van Starcraft II. Haar eerste overwinning was 'The NESL Iron Lady', een toernooi voor vrouwelijke spelers. In maart van 2012 won Hostyn 'Sponsor Me!': een toernooi voor amateurspelers die op zoek waren naar een team of sponsor. Deze toernooiwinst bracht haar naar IPL 4 in Las Vegas, waar Hostyn de kwartfinale wist te bereiken.

Scarlett is nog steeds actief als Starcraft II speler. Tot nu toe heeft zij een bedrag weten binnen te halen van maar liefst $406,541.18 dollar.

De bestverdienende FIFA-speler: Aldossary "MSdossary7" Mossad 

Red Bull-atleet MSdossary7 is al sinds FIFA 17 een welbekende naam binnen de FIFA community. De Saudi-Arabiër was ook te gast in de Red Bull Gaming Podcast.

Zijn eerste grote overwinning was pas in 2018, na het winnen in de finale van de FIFA eWorld Cup 2018 tegen Stefano Pinna. Mossad nam toen maar liefst $250,000 dollar mee naar huis. Zijn grootste rivaal is de Britse speler Tekkz: deze FIFA-pro heeft ook een mooi bedrag achter zijn naam staan met verdiensten van wel $446,635 dollar.

MSdossary wint FIFA eWorld Cup 2018

Mossad's totale verdiensten staan op dit moment op $596,445.63 dollar. Hiermee is hij de op één na best betaalde esporter van Saudi-Arabië: alleen Call of Duty-speler Cuyler "Huke" Garland, die ook de Nederlandse en Amerikaanse nationaliteit heeft, verdiende meer.

De bestverdienende Call of Duty-speler: Ian "C6" Porter

Drievoudig Call of Duty-Wereldkampioen C6 (uitgesproken als Crimsix) uit de Verenigde Staten is de bestverdienende Call of Duty speler, onder meer door zijn drie wereldtitels uit 2014, 2017 en 2020.

In 2012 maakte Porter de keuze om van Halo te wisselen naar Call of Duty. In december van 2012 kwam Porter terecht bij het team van compLexity. Na een slechte eerste helft van het seizoen kwam de speler Clayster bij het team. Vanaf dat moment wonnen Porter en zijn team bijna elk toernooi op nationale en internationale toernooien.

Crimsix Optic

Porter heeft voor veel bekende organisaties gespeeld, zoals compLexity, Evil Geniuses en Optic Gaming. Hij is nog steeds actief als esporter voor Dallas Empire en streamt veel op Twitch. Alle prijzen van Porter bij elkaar leveren een bedrag op van ruim $1,326,659.47 dollar.

De bestverdienende Fortnite-speler: Kyle "Bugha" Giersdorf 

Kyle "Bugha" Giersdorf werd met één enkele prestatie een van de bestverdienende esporters ter wereld. Bugha won in juli 2019 namelijk de finale van de Fortnite World Cup en 3 miljoen dollar aan prijzengeld. Daarmee plaatste de jonge Amerikaan zich in één klap bij de bestverdienende esporters ter wereld. De Fortnite-wereldkampioen kreeg zelfs zijn eigen Bugha Icon Series skin.

Bugha's totale verdiensten staan op $3,173,461.72. De World Cup was zijn eerste grote competitie, dus de verwachting is dat dat bedrag over de jaren nog oploopt. Helaas voor Bugha werd de Fortnite World Cup 2020 afgelast, maar de verwachtingen zijn hoog voor zijn volgende deelname aan de grote Fortnite-competities in 2021.

De bestverdienende Rocket League-speler: Alexander "Kaydop" Courant 

Als enige speler die vijfmaal achter elkaar het RLCS Regional Championship won, is de Franse esporter Kaydop de meeste verdienende Rocket League speler. Onder de hoede van Team Vitality won Courant het grootste gedeelte van zijn prijzengeld ($233,350 dollar). Met Vitality won Courant onder meer RLCS Season 7 van G2: zij mochten samen $200,000 dollar verdelen.

Kaydop

In totaal verdiende Kaydop $493,262.10 dollar. Sinds RLCS Season 3 heeft hij geen finale van het eindtoernooi gemist. De finales wist hij te behalen met onder meer Gale Force, Dignitas en Team Vitality.

De bestverdienende Valorant-speler: Jared "zombs" Gitlin

Het scheelt heel weinig, maar de Amerikaanse speler zombs is nipt de best verdienende Valorant-speler van dit moment. Met een totaalbedrag van $102,550.00 houdt hij nipt Shahzeb "ShahZaM" Khan achter zich: die behaalde tot nu toe $102,450.00 aan prijzengeld in Valorant. Gitlin speelde eerder ook professioneel Overwatch.

Sentinels Zombs Valorant

Beide spelers maken onderdeel uit van Sentinels: één van de allerbeste Valorant-teams. Sentinels won dominant de Valorant Champions Tour (VCT) Masters in IJsland, maar werd op het daaropvolgende internationale toernooi, VCT Masters Berlin, vroeg uitgeschakeld door G2 en Team Envy: het is dus goed mogelijk dat er binnenkort een nieuwe naam de titel van bestverdiendende Valorant-speler gaat overnemen.

De bestverdienende League of Legends-speler: Lee "Faker" Sang Hyeok

Weinig esporters zijn zo beroemd geworden als Lee "Faker" Sang Hyeok, de midlaner in het League of Legends-team van T1. Sinds zijn debuut in 2013 heeft Faker een reputatie opgebouwd als een van de beste midlaners wereldwijd. Zijn impact en prestaties worden vergeleken met die van topatleten als Lionel Messi en Michael Jordan. Tevens is hij één van de twee spelers die drie League of Legends Worlds-titels op zijn naam heeft staan.

Mede dankzij die wereldtitels heeft Faker een totaalbedrag van $1,274,007.54 aan prijzengeld in de wacht gesleept. Ook een tweede plaats op Worlds 2017 en twee overwinningen in Mid-Season Invitationals hebben een stevige duit in het zakje gedaan. Faker is daarmee voorlopig de enige League of Legends-speler die meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld in de wacht heeft gesleept.

De bestverdienende Super Smash Bros-speler: Juan "Hungrybox" Debiedma

Hungrybox staat bekend als één van de vijf 'Gods of Melee': de onbetwiste top in de inmiddels twintig jaar oude Super Smash Bros-titel, die nog steeds veel wordt gespeeld door trouwe fans. Als één van de weinige Jigglypuff-spelers aan de top heeft Hungrybox een indrukwekkende carrière weten neer te zetten: zo won hij onder meer Apex 2010, MLG World Finals 2015 en Genesis 6 in 2019.

Hungrybox Smash Melee

Debiedma werd geboren in Argentinië, maar groeide op in Orlando, Florida. Zijn meest bekende overwinning was op Evo 2016, waar hij na een bloedstollende finale won van de Zweedse speler Armada. Het meeste prijzengeld won Debiedma echter op verschillende edities van Smash Summit: toernooien waar enkel de beste spelers voor worden uitgenodigd en de prijzenpot mede wordt gefinanciërd door crowdfunding. In totaal won Debiedma ruim $385,802.48 aan prijzengeld in Melee.

De bestverdienende CS:GO-speler: Peter "dupreeh" Rasmussen

Volgens veel CS:GO-fans is Astralis het allerbeste team ter wereld. Als we het prijzengeld moeten geloven, is dat statement zeker waar. De vijf meest verdienende CS:GO-spelers zijn namelijk spelers (of voormalige spelers) voor Astralis. Alle vijf hebben ze meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld verdiend, maar de speler die het meeste geld op zijn naam heeft staan is Peter "dupreeh" Rasmussen.

dupreeh

De Deen is al sinds 2012 actief als esporter in verschillende Counter-Strike titels. Sinds de oprichting van Astralis in januari 2016 maakt dupreeh al deel uit van het team. In 2018 boekte hij samen met zijn team het grootste succes: in dat jaar won Astralis namelijk de Intel Grand Slam, een prijs van 1 miljoen dollar die werd uitgereikt aan het eerste team dat vier grote toernooien in het seizoen wist te winnen. Hierdoor heeft dupreeh $1,929,781.07 dollar aan prijzengeld op zijn naam staan.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate