Artikel

Dit zijn de beste capture cards voor streamen

Dit zijn de beste capture cards voor streamen

De PlayStation 5 en Xbox Series X/S zijn inmiddels uit, dat betekent nieuwe mogelijkheden. De consoles kunnen namelijk games in 4K spelen met 120 FPS. Hoe krijg je dat beeld goed naar jouw Twitch-stream en wat is de beste capture card?

Er zijn in principe drie manieren om te streamen. Je kunt direct jouw games streamen vanaf je computer, als je op de computer games speelt. Je kunt via een tweede PC, een zogeheten streaming PC, streamen. Dit zorgt ervoor dat jouw gaming PC minder energie hoeft te steken in het streamen, waardoor je meer FPS en prestaties overhoudt voor gamen. De derde manier is het streamen vanaf een console.

Voor het streamen vanaf een console heb je een capture card nodig. Ook voor het streamen van een streaming PC heb je een capture card nodg, hoewel er tegenwoordig ook een alternatief is via het Network Device Interface (NDI). Dit protocol maakt gebruik van jouw thuisnetwerk via ethernet-verbinding (of WiFi, hoewel wij dat niet aanraden).

OBS NDI: streamen zonder capture card

OBS NDI grafisch uitgelegd
Hierboven zie je een grafische weergave van OBS NDI

Streamen over je internetverbinding zonder capture card; het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch is het al een aantal jaar mogelijk. Via OBS NDI kun je hetzelfde resultaat bereiken als het streamen met een capture card. Uiteraard is dit wel alleen mogelijk met een secundaire streaming PC, en is het daarom voor console-gamers geen logische optie.

Het grootste voordeel van NDI is dat je geen capture card nodig hebt, en dus kunt besparen op de kosten. OBS NDI is gratis en kun je via Github downloaden, de plugin heb je zowel nodig op je stream PC als op je gaming PC.

Het grootste nadeel zit het bij NDI vooral in de vertraging die groter is tussen de stream en het geluid, waardoor jou reactie na een gebeurtenis vaak verlaat is. Ook kun je NDI alleen gebruiken op een bedrade verbinding en minder goed via WiFi. En zelfs op en 1 Gigabit netwerk ervaar je vaak een mindere kwaliteit dan bij het gebruik van een capture card.

Als laatste nadeel is er ook nog het feit dat NDI meer processorkracht vereist van jouw Gaming PC dan het gebruik van een capture card, dat vrijwel niets verbruikt. NDI is in principe een hele goede optie voor streamers met een kleiner budget en een solide thuisnetwerk.

Capture Cards: intern, extern?

AVerMedia Live Gamer 4K
De AVerMedia Live Gamer 4K is een van de beste interne capture cards

Dan komen we aan bij de capture cards. Het kopen van een capture card is de beste optie als je een aparte streaming PC hebt. Ook als je vanaf een console wilt streamen is een capture card de juiste keuze. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden. Je kunt in ieder geval kiezen tussen een interne en externe capture card, maar ook moet je kijken naar het verschil tussen de resolutie waar jij op speelt en welke de capture card aan kan.

In principe kunnen externe capture cards prima werken, maar geven interne capture cards over het algemeen de minste vertraging. Ook zijn er maar enkele kaarten die goed overweg kunnen met High Dynamic Range (HDR), wat vooral belangrijk is voor console gamers die games in HDR spelen. Kan een capture card dat niet aan, dan ziet jouw stream er een stuk slechter uit dan het beeld dat jij op jouw televisie ziet!

Over het algemeen zijn interne capture cards beter voor streams met een hoge input resolutie (4K schermen), daartegenover staat wel dat het inbouwen van een interne capture card wel meer tijd en moeite kost. Speel je op een 1080p scherm, dan zijn zowel externe als interne capture cards een optie. Extern zorgt voor wat meer flexibiliteit, terwijl intern zorgt voor minder vertraging tijdens je stream.

Dit zijn de beste Capture Cards

De aanraders verdelen wij in een aantal categorieen, zodat jij precies weet wat voor jouw setup geschikt is.

4K HDR (oa PlayStation 5 en Xbox Series X/S)

Wat ons betreft is de beste capture card op het moment voor het streamen van 4K HDR-materiaal de Elgato HD60 4K Pro. De interne capture card maakt gebruik van een algoritme waardoor het HDR-beeld van jouw televisie wordt omgezet in een Standard Dynamic Range (SDR)- beeld op de Twitch-stream. Doordat het een interne kaart is, heb je te maken met een zeer weinig vertraging. De Elgato HD60 4K Pro kost je zo een 235 euro.

Als je geinteresseerd bent in het werken met filters om het HDR-beeld voor je stream recht te trekken, dan zou je de optie hieronder kunnen overwegen.

4K zonder HDR (meeste 4K PC monitoren)

Voor 4K zonder HDR raden wij de AVermedia Live Gamer 4K aan. De capture card heeft de laagste vertraging van alle kaarten op de markt en kost wat minder dan de Elgato-kaart. In principe is de AVermedia in de meeste opzichte gelijk of beter, alleen heeft het geen manier om HDR-beeld te verwerken.

De AVermedia Live Gamer 4K kost je zo een 210 euro.

1080p

Voor een 1080p input raden wij de Elgato HD60S en Elgato HD60 Pro aan. Die eerste variant is goedkoper en een externe capture card, terwijl de HD60 Pro wat duurder is en intern.

De Elgato HD60S kost je zo een 130 euro, terwijl de HD 60 Pro je zo een 180 euro kost.

Beginnende streamer met klein budget

Begin je net met streamen? Kijk dan eens naar OBS NDI die wij in de eerste paragraaf besproken. Zo kan je kijken of het streamen wat voor jou is. Als alternatief kun je natuurlijk prima op een enkele computer streamen. Uiteraard draait streamen niet alleen om een capture card, je hebt ook de juiste software nodig.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld