Artikel

De beste hardware producten van 2021 voor gamers

De beste hardware producten van 2021 voor gamers

Het eind van een bewogen 2021 is in zicht. Op hardware-gebied was het een minder spannend dan vorig jaar én het jaar stond wederom in teken van de chiptekorten, waardoor veel gamers hun nieuwe console of videokaart nog niet gekocht hebben. Wij zetten de vijf beste hardware producten van 2021 voor gamers voor je op een rijtje.

Om de lijst interessant te houden, slaan we een aantal van onze favoriete producten over. We eerder over de beste capture card voor streamers, de beste gaming pc's en de beste monitoren voor esports. Daar vind je een aantal van de producten die niet in onze top 5 komen.

5. LG OLED C1

LG heeft met de LG OLED C1 dit jaar een klapper gemaakt. Niet alleen is de televisieserie het populairste hardwareproduct op techwebsite Tweakers, ook de introductie van een kleinere variant, de 48 inch LG OLED C1, heeft stof doen opwaaien. De kleinste variant is inmiddels onder de prijs van de 55 inch-variant gedaald, en op Black Friday waren de 55 inch en 48 inch zelfs voor onder de 900 euro verkrijgbaar. Nog steeds een flinke smak geld, maar niet meer onbetaalbaar zoals vroeger.

Wat maakt OLED-televisies zo goed? En met name voor gaming? De televisies hebben de beste zwartwaarde (contrast) op de markt, en bovendien de laagste inputvertraging. Ook hebben de televisies HDMI 2.1, waardoor een verversingssnelheid van 120 Hertz met een resolutie van 4K mogelijk is. Kortom, dit zijn televisies die je naast je PlayStation 5 en Xbox Series X/S wilt hebben.

4. PlayStation 5 en Xbox Series X (en S)

ps5event2.jpg

Als er een nieuwe generatie consoles uitkomen betekent dat standaard een flinke upgrade over de voorgaande consoles. Dat is ook in het geval van de Xbox Series X en PlayStation 5 zo. De twee consoles kwamen natuurlijk officieel vorig jaar uit, maar door de leveringsproblemen hebben we ze dit jaar nogmaals op het lijstje verwerkt.

Beide consoles zijn een flink stuk sneller dan de Xbox One (x) en PlayStation 4 (pro). De PlayStation 5 biedt daarnaast een revolutionaire controller, die met name door de haptische feedback en triggers met resistentie voor meer immersie zorgt.

Helaas kunnen we na een jaar concluderen dat beide consoles niet echt goede system-sellers hebben. De PlayStation 5 heeft Ratchet & Clank, en de Xbox Series X/S Halo Infinite, hoewel je die laatste ook op de PC kunt spelen. De vraag is of de beide games het prijskaartje van de nieuwe consoles waard zijn. Eén ding is zeker, koop je er nu één, dan ben je in ieder geval klaar voor 2022 waar er een flink aantal goede games uitkomen, waaronder Horizon Forbidden West (PS5) en Elden Ring (Xbox).

De Xbox Series X en PlayStation 5 kosten je bij een webwinkel 500 euro. De kleinere en lichtere Xbox Series S kost je 300 euro, terwijl de PlayStation 5 zonder schijflade je 400 euro kost.

3. Wooting Two

Een toetsenbord op nummer 3? Ja, we kunnen het Nederlandse Wooting dit jaar niet overslaan. Met name door de innovatie die het bedrijf op de toetsenbordmarkt brengt. De Wooting Two HE gooide op het internet hoge ogen, door een uniek aspect: volledig analoge switches. Dat betekent dat de toetsen niet alleen de aanslag registreren, maar ook hoever deze wordt ingedrukt. Als voorbeeld: je rijdt in een auto en je wilt meer gas geven, dan druk je de toets verder in, wil je minder gas geven, dan druk je de toets minder hard in. Vergelijkbaar met een trigger die op de Xbox- en PlayStation-controller zit.

Én dat is niet alles. Ook het actuatiepunt van de toetsaanslagen kan opgegeven worden tot 0.1mm. Iets wat zelfs het, onder esporters populaire, Apex Pro-toetsenbord niet na kan doen. Als kers op de taart ontwikkelde Wooting nog een modus, die de inputvertraging van het toetsenbord moet verlagen. Deze modus is speciaal ontwikkeld voor (competitieve) gamers. Nog een reden dat we het Nederlandse Wooting met haar Wooting Two HE niet buiten deze lijst konden houden.

2. Nintendo Switch OLED

Veel Nintendo fans hoopte dat Nintendo dan eindelijk met een betere en krachtigere Nintendo Switch zou komen in 2021. Die hoop is deels waarheid geworden, want Nintendo bracht dit jaar de OLED-versie van de Switch uit. Helaas niet een krachtigere console, maar op gebied van beeldkwaliteit een enorme vooruitgang; met name voor gebruikers die de Switch veel in handheld modus gebruiken. Het scherm is namelijk groter, en maakt zoals de naam al doet vermoeden gebruik van een OLED-paneel, bekend van veel telefoons en televisie-panelen van LG. Dit zorgt voor betere kleurwaardes en perfecte zwartwaardes.

Daarnaast heeft de Nintendo Switch OLED ook meer intern geheugen, verbeterde audiokwaliteit, een betere stand en een geïntegreerde LAN-poort; voor de oude Switch weken veel professionele Smash-spelers uit naar een Nintendo Switch LAN-adapter. Kortom: een flinke upgrade voor de Nintendo Switch, maar niet de update waar iedereen op gehoopt had.

1. Intel Alder Lake

Waar AMD de afgelopen drie jaar de boventoon voerde, heeft Intel dit jaar een comeback gemaakt. Dat is overigens niet verrassend, aangezien AMD dit jaar geen nieuwe high-end computerprocessoren heeft uitgebracht. Vrij spel dus voor de Intel 12xxx-series.

We zien dat met name de Intel 12600K en 12700K enorm interessant zijn voor gamers. De twee processoren zijn sneller dan de concurrerende Ryzen 5600x en 5800x in gamen, en kosten bovendien nagenoeg hetzelfde. Daarnaast produceert Intel een deel van haar chips zelf, waardoor de kans klein is dat je één van deze processoren niet kunt scoren.

Een ander bijkomend voordeel is de introductie van DDR5 tezamen met de nieuwe processoren. Intel is de eerste die de nieuwe RAM-geheugen-standaard introduceert, en dat is alleen maar positief. Hoewel het geheugen nu nog relatief duur is ten opzichte van DDR4 - en de prestatiewinst marginaal - betekent het in ieder geval dat je nieuwe computer toekomstbestendig is. En wie wil dat nou niet?

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld