Artikel

De beste OBS Settings voor Twitch

18 januari 2021, 13:27

Als je begint met livestreamen kom je in aanraking met een flink aantal programma's. De twee bekendste daarvan zijn Open Broadcaster Software (OBS) en Streamlab OBS. Beide programma's bevatten een enorme hoeveelheid instellingsmogelijkheden, maar welke OBS instellingen zijn het beste voor Twitch? Wij helpen je op weg.

De eerste stap naar een succesvolle livestreamcarrière is het aanschaffen van de juiste gear. Denk daarbij aan een capture card, een secundaire stream pc of wellicht een hele dikke game pc waarop je tegelijkertijd kunt streamen én gamen. Hoe dan ook kom je vervolgens uit bij het gebruik van een aantal software, waaronder OBS en Streamlabs OBS.

Streamlabs OBS of OBS Studio?

Als je een beginnende streamer bent, dan kun je waarschijnlijk wat makkelijker overweg met Streamlabs OBS. Streamlabs is wat minder uitgebreid, maar is in basis OBS (het gebruikt namelijk dezelfde programmacode) met een makkelijkere interface en flink wat extra's voor beginners. Bij dat laatste moet je vooral denken aan gratis overlays en widgets, die je kunnen helpen als je net begint.

Ben je wat meer gevorderd of loop je tegen beperkingen aan bij het gebruik van Streamlabs OBS? Dan is OBS Studio waarschijnlijk de juiste keuze. Wij bespreken in dit artikel de juiste instellingen voor Twitch en YouTube met OBS. Deze instellingen kunnen voor beide programma's gebruikt worden.

OBS instellingen voor Twitch

Het bepalen van de juiste instellingen kunnen we doen aan de hand van Twitch haar aanbevelingen met betrekking tot bitrates, jouw computerhardware en internetsnelheid. Dit betekent dat het lastig is om voor iedereen een unaniem advies te geven, daarom kijken wij vooral naar twee scenario's: streamen op een enkele computer en streamen via een secundaire stream pc. Internetsnelheid laten we voor nu buiten beschouwing.

Open OBS en klik op settings (instellingen). Ga vervolgens naar Output en dan naar het tabblad Streaming.

Streamen op een enkele game pc

Voor het streamen op een enkele PC raden we aan om de NVENC New codec te gebruiken. Dit is een codec die gebruik maakt van je Nvidia-videokaart, waardoor je processor (CPU) flink ontzien wordt. In vrijwel alle gevallen levert dit een betere game- en streamervaring op. We plaatsen wel de kanttekening, dat x264 streamen bij een game die alle kracht van jouw videokaart gebruikt, beter is. Denk hierbij aan zware, vaan single player, videogames. Ook game PC's met een flink dure processor, zoals de 3900x, 3950x, 5900x en 5950x, kunnen x265 verkiezen boven NVENC. Voor de meeste esportstitels is het gebruik van NVENC op een enkele game- en streamcomputer de beste keus.

Twitch OBS Settings

 • Encoder: Nvidia NVENC H.264 (new)
 • Rate Control: CBR
 • Bitrate: 6000 Kbps
 • Keyframe Interval: 2
 • Preset: Quality of Max Quality
 • Profile: High
 • Look-ahead: uit
 • Psycho Visual Tuning: Aan
 • GPU: 0
 • Max B-frames: 2

We kiezen voor CBR Rate Control, en een 6000 Kbps bitrate; het maximale dat Twitch toestaat voor non Twitch Partners. Keyframe Interval en Max B-frames zetten we op 2. Als laatste zetten we Profile op high en Preset op quality; als alternatief kun je hier max quality kiezen voor een hogere kwaliteit tegen meer gebruik van de videokaart.

Klik vervolgens op video in OBS. De volgende settings werken wat ons betreft het beste.

Twitch Obs Settings Video

 • Base (Canvas) Resolution: 1920x1080 (of anders als jouw monitor een andere resolutie heeft)
 • Output (Scaled) Resolution: 1664x936
 • Downscale Filter: Lanczos
 • Common FPS Vlaues: 60 (30 is een prima keuze bij langzamere spellen)

Qua output kiezen we 1664x936 (1600x900 maar deelbaar door 8 wat minder problemen geeft bij je kijkers). Hiervoor zijn een aantal redenen, namelijk dat het minder zwaar is voor je computer en internet, qua kwaliteit niet veel onderdoet voor 1080p en bovendien kijkers met een langzamere internetverbinding ook kunnen meekijken. Twitch heeft namelijk niet de optie zoals YouTube om terug te schalen naar 360p, 480p of 720p.

Streamen via een tweede stream pc

Als je een stream PC hebt, dan betekent dat je waarschijnlijk al goed heb nagedacht over wat voor een capture card je nodig hebt, of dat je kiest om via NDI je gameplay beelden naar je stream PC te sturen. Vervolgens heb je op jouw stream PC natuurlijk OBS of Streamlabs OBS nodig.

Dual PC OBS Stream Twitch Settings

 • Encoder: x264
 • Rate Control: CBR
 • Bitrate: 6000 Kbps
 • Keyframe Interval: 2
 • Preset: Medium of Low
 • Profile: High
 • Tune: None

We kiezen dit keer voor x264 encoden. Dit is een zware taak en precies waarom jij waarschijnlijk een stream pc hebt aangeschaft. x264 heeft vanaf de medium preset een flink betere videokwaliteit dan NVENC, daarom kiezen we hier ook voor medium. Heb jij een stream pc met meer dan 6 cores en 12 threads? Dan kun je zelfs slow proberen, voor een nog beter beeld. We kiezen wederom voor CBR Rate Control. Profile zetten we op high, en het Keyframe Interval op 2.

Twitch Obs Settings Video

Qua output kiezen we hetzelfde als bij een single stream pc, wederom met dezelfde reden.

Niet alleen OBS

Naast het correct configureren van OBS, is het natuurlijk ook belangrijk dat je het maximale haalt uit jouw andere software en hardware. Denk daarbij aan instellingen van Windows 10, of van jouw favoriete game zoals Warzone of Fortnite.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld