Artikel

Chris "SMOrc" Dirkx: “Toen besloot ik dat ik beter moest worden”

26 mei 2020, 15:13

Chris "SMOrc" Dirkx besloot, na een zeer hoge Wild-rank behaald te hebben in Hearthstone, de esports-scene te betreden. Hij deed vorig jaar mee aan Masters Tour Bucharest, en speelt sinds december voor DIVIDED Gaming. Hij stond ons te woord over hoe hij het spel ervaart, en welke doelen hij voor zichzelf gesteld heeft.

**Wat is je achtergrond in de Hearthstone scene?
**“Ik ben in 2014 begonnen met Hearthstone te spelen, in het begin redelijk casual. Ik haalde voor het eerst rank 5 met Patron Warrior. Toen de wild/standard split kwam speelde ik vooral wild, omdat ik nog niet echt geld aan het spel uitgaf en mijn kaarten wilde blijven gebruiken. In mei 2018 haalde ik rank 8 legend in Wild met Reno Warlock, Big Priest en Kingsbane Rogue.”

**En toen dacht je: misschien kan ik hier wat mee?
**“Ja, ik besloot mee te doen met mijn eerste toernooi, de 2nd WESG qualifier. Hier moest ik spelen tegen wiRer [een Luxemburgse Hearthstone speler, red.]. Toen werd ik hard afgemaakt en besloot ik dat ik meer standard moest spelen om beter te worden. Ik begon te zoeken naar andere toernooien om in te spelen en ging heel veel standard te spelen. De eerste keer dat ik legend haalde in standard was kort daarna met Even Warlock.”

**Aan welke toernooien besloot je toen mee te doen?
**“Ik begon met Gamepros in Brunssum, met kleine Fireside gathering toernooitjes die zij organiseerden. Vanaf toen werd ik beter en beter. Ik haalde steeds sneller legend, en ging veel vaker naar hun Fireside gatherings. In januari 2019 kwam ik in contact met Berrie, één van de oprichters van Gaming Alliance met wie ik nog steeds goede vrienden ben. Hij had een grote visie voor esports. Ik begon bij Gaming Alliance te spelen en heb met hen verscheidene toernooien bijgewoond en geweldige resultaten behaald.

In december 2019 ben ik overgestapt naar DIVIDED Gaming omdat zij ook andere Hearthstone-spelers hebben, wat Gaming Alliance niet heeft. Ook konden zij mij meer support bieden. Mijn eerste toernooi voor DIVIDED Gaming was FOM 22.0, waar ik vierde werd. Mijn doel bij DIVIDED Gaming is grotere toernooien winnen en voor meer Masters Tours te kwalificeren.”

**Hoe ben je in de scene terecht gekomen?
**“Doordat ik heel snel goed was geworden, maakte ik ook snel vrienden. Bij Gamepros ontmoette ik Insania, wat de eerste keer was dat ik een professionele Hearthstone-speler in het echt ontmoette. De hoofdprijs voor dat toernooi was een invite voor een ander toernooi. Voor hem was dat heel belangrijk, en hij heeft mij dan ook helemaal afgemaakt. Dit deed mij beseffen dat ik nog steeds veel te leren had. Toen heb ik hem opgezocht op twitter en begon ik meer te kijken in de community. Dat was toen de start.”

**Waar ben je het meest trots op in je Hearthstone carrière?
**“Dat ik kwalificeerde voor Hearthstone Masters Tour Boekarest. In 2019 had je maar drie Masters Tours. Ik wist dat als ik zou kwalificeren dat ik nooit naar Seoul of Las Vegas zou gaan, dus ik zette alles op alles om beslist naar Boekarest te kunnen. Ik was heel zelfverzekerd omdat ik heel veel speelde. Na vijftien kwalificatietoernooien kwalificeerde ik. Ik bleef ook veel kleine toernooitjes te spelen bij Gamepros en te streamen met Gaming Alliance.”

**Je speelde eerst vooral wild, tegenwoordig vooral standard. Hoe ervaar je de verschillen hiertussen?
**Ik denk dat ik meer Wild was blijven spelen als er meer competitive support was voor Wild. Omdat ik toen zo’n hoge rank had gehaald vond ik mezelf goed genoeg om competitief te spelen en besloot ik te switchen. Switchen was erg moeilijk, omdat wild heel anders is van standard. Decks zijn veel sterker, en er waren meer decks die je op het hoogste niveau kon spelen. In standard waren decks een stuk trager, en er was minder variatie. In standard weet je gelijk tegen welk deck je speelt, in wild heb je dat niet. Omdat er meer kaarten zijn heb je daar ook binnen decks meer variatie. Ook zijn er meer goede classes.”

**Wat voor doelen heb je op de korte en lange termijn in Hearthstone?
**“Mijn doel op korte termijn is met zo veel mogelijk Masters Tours mee te kunnen doen. Mijn doel op lange termijn is groeien als een speler en meer vrienden maken. Naar Boekarest en naar Parijs gaan samen met Cassie [BabyBear, een Belgische Hearthstone-speelster, red.] en talloze vrienden van over de hele wereld ontmoeten is mijn favoriete Hearthstone herinnering. Mijn grootste doel is Grandmaster worden, maar ik vrees dat dat waarschijnlijk onhaalbaar is. Een realistischer doel is eerste worden bij een grote LAN in Nederland of België, of top 8 halen in een Masters Tour.”

**Wat vind je over de huidige staat van het spel en de esports scene?
**“De meta vind ik zeker niet slecht, en vaak zelfs nog beter dan wild. In wild patchen ze niet zo vaak; naast dat ze geen competitive support hebben zijn er ook geen updates. De enige decks die ik nu niet leuk vind zijn Galakrond decks: het zijn no-skill decks, je moet alleen Galakrond hebben op 7 om te winnen.

Het Grandmasters systeem heeft er voor gezorgd dat ik ook competitive in kan gaan, omdat het makkelijker is om mee te doen. Ik weet dat als ik meedoe aan een Masters Tour dat ik sowieso een beetje geld win. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik er voor wil blijven gaan. Voor de mensen die net geen Grandmaster zijn is het wel slechter, omdat die nu minder exposure krijgen.”

**Welke veranderingen zou je graag willen zien?
**“Ik zou graag willen zien dat er meer manieren zijn om te kwalificeren voor Masters Tours. Nu speel je met duizenden mensen in single-elimination, graag zou ik ook Swiss terug willen zien. Hier kan je er niet in één keer uit liggen. Hoewel je hier meer tijd aan kwijt bent, heb je er ook meer aan. Toen ik begon had je allebei. Toen waren er bij single-elimination ook maar 224 spelers die elke keer meededen, nu heb je er 1024. Je kan wel nagaan hoe veel extra rondes dat zijn, niet normaal.

Dit maakt de kwalificatie-ervaring wel exclusiever, maar heel veel van de mensen die nu meedoen willen niet eens pro worden. Er zijn nu heel veel mensen die gewoon spelen voor de packs. Dat is een beetje jammer, want als die mensen winnen zouden ze waarschijnlijk toch niet naar het toernooi gaan.”