Artikel

De val van Counter-Strike in Amerika: over en uit?

De val van Counter-Strike in Amerika: over en uit?

De Noord-Amerikaanse Counter-Strike scene heeft een rijke historie. Welke CS:GO fan herinnert zich niet de legendarische major win van Cloud9? Of het moment dat Team Liquid de ESL Grand Slam won?

Maar de term NA CS wordt ook vaak gebruikt voor memes. Mis je jouw smoke? NA CS. Heb je twee magazijnen nodig om een onoplettende enemy neer te schieten? NA CS. En al jaren schreeuwen grapjassen en critici 'NA CS is dead' en dan lachten we en lachen we nog steeds.

Maar mensen, misschien hebben ze inmiddels gelijk.

Covid-19

Zoals we allemaal weten, heeft Covid-19 onze levens op veel manieren veranderd afgelopen anderhalf jaar. Dat is niet anders voor CS:GO. De Counter-Strike: Global Offensive-scene was niet voorbereid op een wereldwijde pandemie. De grootste en meest prestigieuze toernooien in Counter-Strike worden vaak internationaal op LAN gespeeld en dat was tijdens het coronavirus nou eenmaal niet mogelijk.

esl-one-new-york-history

Door het gebrek aan internationale LANs werd er meer nadruk gelegd op regionale toernooien en op dat gebied heeft NA niet bepaald een goed track-record. Een ander effect van de regionale toernooien is dat er een minder grote prijzenpot is en dat de broadcasts minder kijkers aantrekken. Dit resulteert dan weer in minder sponsors en die sponsors zijn juist nodig om sommige teams draaiende te houden.

Zo heeft de bekende esportsorganisatie 100 Thieves in het najaar van 2020 hun CS-team gedropt met als reden de ‘onzekerheid in de esports-structuur de komende tijd.’ Hetzelfde geldt voor het veelbelovende Counter-Strike-team van Chaos. Het Noord-Amerikaanse team dat niet veel eerder indrukwekkende resultaten boekte tegen de grote rivalen in de regionale scene zoals Furia, Evil Geniuses en Cloud9. De organisatie liet weten dat ze door de aanhoudende impact van Covid-19 het team niet meer voldoende kunnen ondersteunen.

Switch naar Europa

Het wegvallen van een duidelijke esports-ecosysteem in Noord-Amerika heeft ook andere problemen met zich meegebracht. Als organisaties teams droppen alsof het niets is en het regionale skill-niveau niet hoog genoeg is, gaan de grote organisaties hun heil ergens anders zoeken. In het najaar van 2020 werd het duidelijk dat grote Amerikaanse organisaties naar Europa zouden verhuizen. Europa was al jarenlang, en is nu nog meer, the place to be als het aankomt op high-quality Counter-Strike.

48961223956 1ebe05c0ec k

Grote namen zoals Team Liquid, Evil Geniuses, Complexity en MIBR zijn allemaal naar Europa verhuisd. Team Liquid’s Counter-Strike-team is zelfs helemaal teruggekeerd naar haar roots, door zich weer in Utrecht te vestigen. Voor de teams is het een nobrainer, maar hierdoor zijn de problemen in Amerika alleen maar groter geworden.

Noord-Amerikaanse teams hebben altijd al een stigma gehad dat zij suboptimaal gebruik maken van oefenpotjes tegen andere teams. Tot een jaar geleden had je nog een paar van de grote, professionele jongens zoals Team Liquid die het niveau omhoog hielden, maar door hun move naar Europa valt ook die laatste sterkhouder weg. Ze zeggen ‘oefening baart kunst’, maar het kan ook de andere kant op gaan. Zonder sponsors, zonder een duidelijke esports-ecosfeer en zonder organisaties die een gokje willen wagen op een up and coming team is het heel moeilijk om jezelf omhoog te werken.

Valorant

En toen kwam Valorant, de nieuwste first-person shooter van Riot Games. Op veel vlakken wordt het spel, terecht en onterecht, vergeleken met Counter-Strike. Veel spelers merkten ook meteen dat hun vaardigheden in CS:GO bijna één op één overdraagbaar zijn naar Valorant. Bovendien is Valorant nieuw, heeft het een gigantische ontwikkelaar achter zich die al eerder succes heeft gehad met League of Legends, één van de grootste esportstitels ter wereld, en beschikt ontwikkelaar Riot over heel veel geld. Ra ra, wat dat betekent?

Dat zorgt ervoor dat veel voormalige professionele Counter-Strike-spelers overstappen naar Valorant. Zo speelt N1tro, de voormalige in-game leader van Team Liquid, nu voor 100 Thieves in Valorant. Daar speelt hij samen met onder andere Hiko en steel, voormalige CS:GO pro’s voor respectievelijk Cloud9 en iBuypower (en recentelijk Chaos). Andere bekende CS pro’s die de overstap hebben gemaakt zijn: Hazed, Automatic, Cutler, Mixwell, Tenz, Shahzam, Sick, Vanity, Freakazoid, Swag, Dapr, Skadoodle, Ethan, Floppy en ook Xeppaa van het eerder genoemde Chaos.

Back to square one

NA CS lijkt op dit moment misschien dood, maar wie weet komen ze er nog bovenop. Je kunt het namelijk ook van de positieve kant bekijken: de gevestigde teams en spelers spelen bijna allemaal in Europa of zijn over gestapt naar Valorant en daarom is er meer ruimte voor rare mixteams. Zoals ESEA Main-teams met veel ambitie of de tier 2-talenten die nooit de kans kregen bij de grote namen.

Waarschijnlijk zal de NA-scene uiteindelijk wel herstellen, maar wanneer of in welke mate dat gaat zijn weet niemand. Tot dan moeten we het met onbekende teams doen met vaak wel fantastische namen zoals Extra Salt of Party Astronauts en dat is stiekem best wel leuk.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf