Artikel

Hoe de introductie van skins CS:GO heeft gered

ValveValve

Als je naar de geschiedenis van de wereld kijkt, zie je vaak dat de grootste veranderingen worden ingezet door een specifieke cruciale gebeurtenis of beslissing. Het einde van de dinosaurus door de asteroïde inslag legde de blauwdruk voor de komst van de mens, het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam in zicht toen Rusland zich met de strijd bemoeide en Counter-Strike: Global Offensive werd een wereldfenomeen na de introductie van weapon skins.

CS:GO voor skins

Als we CS:GO vanuit een historisch oogpunt zouden bekijken, kunnen we het spel verdelen in twee significante periodes: CS:GO voor de introductie van weapon skins en CS:GO na de introductie van weapon skins.

De lancering van Counter-Strike: Global Offensive was op zijn zachts gezegd anticlimactisch. Traditionele Counter-Strike spelers van Counter-Strike: 1.6 en Source waren niet erg te spreken over de nieuwe look en feel van de nieuwste editie in de langlopende serie. Iets meer dan een jaar later had het spel een gemiddeld spelersaantal van rond de 40.000 spelers.

Arms Deal Update

Precies één jaar na de release van Counter-Strike: Global Offensive kwam er een nieuwe update die het spel voor altijd zou veranderen: The Arms Deal Update.

De Arms Deal-update introduceerde twee wapens waar de community al een jaar lang om vroegen, namelijk Counter-Strike klassiekers de USP-S en de M4A1-S. Door de komst van deze twee nieuwe wapens introduceerde Valve het load-out systeem waarmee je tussen verschillende wapens kan kiezen. De USP-S kan je namelijk omwisselen voor de P2000 en de M4A1-S kan je omwisselen voor de M4A4.

M4a1s USP-s

De nieuwe update introduceerde ook een gloednieuwe inventaris waar jouw items opgeslagen worden. Nu vraag je je misschien af: was er dan geen inventaris voor deze update en het antwoord is simpelweg ‘nee’. Dit was niet nodig, want het spel was vrij simpel voor de Arms Deal-update.

De inventaris was natuurlijk nodig voor de introductie van de weapon skins, wellicht de belangrijkste toevoeging aan een esports spel ooit. Skins zijn altijd gevaarlijk voor games, want sommige spellen gebruiken skins als een pay-to-win feature. Als je deze outfit koopt, deel je bijvoorbeeld 10 procent meer schade uit. Valve pakte het anders aan en zorgde ervoor dat de weapon skins puur cosmetisch waren.

Skin Collections

De Arms Deal-update introduceerde meer dan honderd specifieke weapon skins verdeeld over acht verschillende collecties vernoemd naar specifieke mappen zoals de Nuke Collection of de Aztec Collection. Spelers hadden een kans om deze skins te krijgen na het voltooien van een potje Counter-Strike of ze konden deze wapens kopen op de Steam Marketplace of met elkaar traden via de Steam Interface.

armsdealcollection

Weapon cases

Naast de verschillende skin collecties, introduceerde Valve ook de weapon case. Om deze kistjes te openen, moet je een key kopen voor 2,50 euro. Skins in de case zijn verdeeld in verschillende gradaties op het gebied van zeldzaamheid. Blauwe ‘Mil-Spec’ items zijn het makkelijkst verkrijgbaar, maar die zijn natuurlijk ook minder waard. Daarna komen de paars ‘Restricted’ items gevolgd door de roze ‘Classified’ items.

Embedded content: https://https://gfycat.com/chiefinfamousbluejay

De laatste tier voor wapens zijn de ‘Covert’ wapens, maar de zeldzaamste items zijn de gouden ‘Rare Special’ items. Dit zijn skins voor de nieuwe geïntroduceerde messen die je kan krijgen. Je hebt praktisch meer kans om de loterij te winnen dan om een knife uit een weapon case te krijgen, maar als het je lukt dan heb je ook wat.

CS:GO Weapon Case

De eerste case was de CS:GO Weapon Case met daarin negen wapen skins en de kans om een mes te unboxen. De wapens van deze case zijn inmiddels legendarisch en de case zelf is inmiddels ook al tientallen euro’s waard.

Esports Case (2013)

Valve introduceerde ook de Esports Weapon case. De opbrengsten van de keys die verkocht werden om de case te openen, ging naar het organiseren van de eerste Counter-Strike: Global Offensive major in 2013. Valve heeft uiteindelijk in het jaar erna nog twee Esports Cases geïntroduceerd om andere events te hosten.

Boost in CS:GO spelers

Het enorme succes van de Arms Deal Update kan niet ontkend worden. Slechts één jaar later was het maandelijkse spelersaantal met meer dan 400 procent gestegen naar 280.000 maandelijkse spelers. We kunnen deze stijging niet alleen maar toewijden aan de introductie van skins want Valve heeft met de Arms Deal Update en verdere updates dat jaar van Counter-Strike: Global Offensive simpelweg een beter spel gemaakt.

De komst van skins betekende wel het begin van een compleet nieuwe industrie binnen de Counter-Strike-ecosfeer. Het traden en verkopen van skins zorgde voor een gigantische boom in spelers. Er zijn een hele grote groep mensen die zich dagelijks bezighouden met skins die het spel zelf nauwelijks spelen.

Nog meer skins, cases en collecties

Deze influx heeft Valve zelf geen windeieren gelegd. Valve heeft inmiddels meer dan dertig cases geïntroduceerd die elke dag enthousiast geopend worden. Naast deze cases zijn er ook meer dan dertig nieuwe collections toegevoegd, sticker capsules die je ook kan unboxen en dan hebben we het nog niet eens over de Souvenir Packages gehad.

Tijdens Counter-Strike: Global Offensive Majors kunnen kijkers Souvenir Packages gedropt krijgen. In deze Souvenir Packages zitten skins uit de desbetreffende collectie van de map die zij op het moment speelden toen jij die drop kreeg. Deze skins hebben gouden stickers met stickers van de twee teams, de handtekening van de speler die toen MVP kreeg en de sticker van de desbetreffende Major. Deze skins gaan soms voor duizenden euro’s over de toonbank.

souvenir awp skin csgo

De introductie van skins heeft een miljoenenindustrie gecreëerd waar iedereen voordeel uit kan halen. Je kan duizenden uren stoppen in Counter-Strike: Global Offensive en geen skin gekocht hebben, maar je kan ook helemaal los gaan met verschillende load-outs met thema’s en de duurste, vetste skins.

Aan het einde van de dag blijft het een cosmetische item, maar zonder deze skins zou Counter-Strike: Global Offensive niet het spel zijn dat het nu is!

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf