Artikel

Deze CS:GO-mappen wil niemand spelen

ValveValve

CS:GO is al bijna acht jaar uit en in die periode zijn er zowel legendarische mappen als vreselijke mappen gecreëerd. Wij zetten de slechtste CS:GO mappen allertijden op een rijtje.

Mappen zoals Inferno, Mirage en Dust2 zijn wellicht de meest iconische mappen in de wereld van gaming. Er is zelfs een ongeschreven regel: elk spel dat je kan modden, heeft een eigen versie van Dust2. Dat gezegd te hebben, niet elke map kan natuurlijk een klassieker zijn. Sommige mappen zien er mooi uit, maar spelen niet zo lekker. Sommige mappen spelen best oké, maar zien er niet uit.

Oude Vertigo

Voordat we met deze map pick verder gaan, willen we de haters alvast toespreken. Bij Esports Club vinden wij de nieuwe versie van Vertigo best leuk. Valve heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de oude Vertigo om te toveren in een goede map.

Geloof ons maar, dat was ook echt nodig. De oude versie van Vertigo was een regelrechte ramp. De map zat vol met nauwe gangetjes, een map met twee verdiepingen waarbij de bovenste verdieping alleen maar relevant is en een sound design waar je gek van wordt. Zitten jouw tegenstanders onder jou? Dan hoor je ze achter jou. Zitten ze voor jou? Dan hoor je ze onder jou. Zitten ze boven jou? Je snapt het wel.

Embedded content: https://gfycat.com/smoggyindelibleamericanavocet-globaloffensive

En als dat nog niet genoeg is: als CT´s kan je binnen drie seconden nadat je spawned in de spawn van de terroristen springen. Wat een fantastische map!

Aztec

We weten het, we weten het. Aztec is een fan favorite voor heel veel Counter-Strike-spelers. De map is natuurlijk legendarisch!

Embedded content: https://https://www.youtube.com/watch?v=oy1ntAuUNmE

Oude rotten kennen misschien wel de iconische ace van HeatoN van Ninjas in Pyjamas tegen 4Kings tijdens de CPL World Championship in 2001. We nemen ook niets weg hoe deze map speelde tijdens de 1.6-dagen, maar spoiler alert: in CS:GO is de map slecht.

Aztec werkt gewoon niet in CS:GO. Elke toegangsweg tot het midden van de map is een chokepoint die makkelijk gedekt kan worden door een oplettende speler. Zelfs dat is niet nodig want door de toevoeging van molotov´s in CS:GO kan je ervoor zorgen dat terroristen niet eens in de buurt komen van de bombsites.

Wat de fans willen, is een map in de stijl van Aztec. Wat toevallig! Valve heeft paar maanden geleden Ancient toegevoegd aan de active duty map pool en die map begint langzamerhand steeds beter te worden. Zorg er dan ook voor dat je deze map een kans geeft, want nieuwe maps krijgen nooit de liefde die ze verdienen.

Cobblestone

Het is al een tijdje geleden sinds Cobblestone voor het laatst in professioneel Counter-Strike is gespeeld, maar een paar jaar geleden was deze map een veelgeziene gast in internationale competities. Niet iedereen was een fan van de map, maar Cobblestone bracht wel iets unieks. De map speelde anders en zag er ook anders uit dan traditionele Counter-Strike mappen.

En toen introduceerde Valve de Halloween-update in 2018 en die ooit zo fantastische map werd helemaal de grond in geboord. Waar moeten we beginnen? Ten eerste, de iconische A-bombsite is volledig verwijderd. Valve heeft de plek waar Friberg tijdens ESL One Cologne 2014 nog de dromen van Cloud9 kapot maakte, helemaal afgeblokt met een gigantische muur. En wat introduceren ze als bombsite? Een kar volgeladen met doodskisten in het midden van een open vlakte. Probeer daar maar eens te planten als terroristen.

DqjQWotW4AINVjb

A-long is ook helemaal omgegooid om het de terroristen nog moeilijker te maken. De trap op long is verwijderd en het begin van A-long is afgeblokt door een willekeurige muur.

En om de map nog vervelender te maken, kunnen de contra-terroristen nu ook zichzelf boosten in dropdown bij de B-bombsite. Dropdown is iconisch in de geschiedenis van de map want contra-terroristen konden voorheen een gokje wagen om iemand te boosten maar daar waren twee personen voor nodig. Nu is dit niet eens meer nodig.

Rest in peace, Cobblestone.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf