Artikel

De beste cloud gaming-diensten

De beste cloud gaming-diensten

Zoals je waarschijnlijk weet is gamen geen goedkope hobby. Een nieuwe console kost al gauw enkele honderden Euro's en als je je spellen liever op een PC speelt kan dit zelfs in de duizenden lopen. Maar wat doe je eraan? Games draaien nou eenmaal niet op lucht. Toch?! Dat zou je inderdaad denken, maar er is in de gaming-industrie een ontwikkeling in opkomst waarbij het lijkt alsof dat wel kan: Cloud gaming.

Wat is cloud gaming?

Cloud gaming vervangt in essentie jouw eigen gaming PC of console thuis, voor een leenmodel op locatie. De service werkt met een abbonementsvorm waarbij je voor een maandelijks bedrag toegang krijgt tot deze 'spelcomputer op afstand', inclusief de bijbehorende spellenbibliotheek.

Deze worden vervolgens naar een door jou gekozen afspeelapparaat gestreamd. Denk hierbij aan een TV, monitor en in de meeste gevallen zelfs een tablet of smartphone. Je hebt in dat geval dus alleen nog een snelle internetverbinding nodig om te kunnen gamen. Dit maakt van cloud gaming een interessant alternatief voor de gamers op een budget, aangezien je in principe geen grote uitgaven hoeft te doen voor je kunt beginnen.

Google Stadia

Google Stadia

Ondanks dat Stadia waarschijnlijk de bekendste naam binnen het cloud gaming-landschap is, is het ook een van de beperkste services. Bij het Stadia Pro-abbonement, dat 9,99 Euro kost, zitten slechts een paar gratis te spelen games inbegrepen. De rest moet je los in de Stadia-Store aanschaffen en deze zijn niet over te zetten naar andere aparaten of diensten. Wel is Stadia de enige aanbieder die de optie heeft om games in 4K 60-FPS te streamen.

Playstation Now

PlayStation kiest met haar cloud-service Now voor een heel andere aanpak. Voor slechts 5 Euro per maand, als je een jaarabbonement afsluit, krijg je toegang tot de gehele PlayStation-2,-3,-4 en -5 collectie bestaande uit meer dan 700 games. Dit betekent wel dat de spellen nooit je eigendom worden en je ze dus alleen kunt spelen zolang je abbonement loopt. PlayStation Now is dus in principe de Netflix onder de cloud gaming-diensten.

Shadow cloud gaming

Shadow

Shadow is waarschijnlijk de meest veelzijdige streamingsdienst als het op gaming aankomt. De abbonementskosten bedragen 12,99 Euro per maand en daar zitten in tegenstelling tot de andere aanbieders geen games bij inbegrepen. Wat Shadow echter toch interessant maakt, is dat je niet gebonden bent aan een vooraf bepaalde selectie aan spellen.

Voor die 12,99 Euro krijg je namelijk toegang tot een high-end gaming-PC in het dichtstbijzijnde Shadow-datacenter, inclusief zelf in te richten opslag. Hierdoor is het mogelijk alle games op Steam, Battle.net, Origin en alle andere digitale gamestores te streamen.

NVIDIA GeForce Now

NVIDIA kiest haar cloud gaming-dienst GeForce Now voor een zelfde soort aanpak als Shadow. Echter heb je bij de NVIDIA-variant, alleen toegang tot Steam, de Epic Game's Store en Uplay. Tot afgelopen jaar waren ook de Blizzard-games via deze dienst beschikbaar, maar die mogelijkheid is inmiddels verdwenen wat vragen oproept over de toekomst van de andere aanbieders op het platform.

GeForce Now is overigens wel een goede optie als je wil testen of cloud gaming iets voor jou is. NVIDIA biedt namelijk een gratis lidmaatschap aan, waarmee je een beperkt aantal streaming-sessies van 1 uur krijgt. De volledige versie kost 24,95 Euro per 6 maanden.

Project xCloud

Microsoft heeft eind 2020 een beta-test gedraaid van haar cloud gaming-service Project xCloud. Na afloop van de testperiode heeft het bedrijf er echter voor gekozen om de streamingdienst niet meer als opzichstaand product aan te bieden maar deze verder te ontwikkelen als onderdeel van haar al bestaande Xbox Game Pass.

Amazon Luna controller

Amazon Luna

Amazon heeft aangekondigd ook in de cloud gaming wereld te stappen. De dienst krijgt de naam Luna en is inmiddels als beta verkrijgbaar in Amerika. In welke hoedanigheid en wanneer Luna in Nederland verkrijgbaar gaat zijn is nog niet bekend.

Cloud Gaming voor esports en competitief gamen

Waar Cloud Gaming een prima alternatief is voor gamers die singleplayer games spelen of casual multiplayer games, is het voor de competitieve geesten onder ons geen pretje. Dat heeft namelijk te maken met het feit dat er een flinke input delay is; de vertraging die je voelt op het moment dat je een toets/knop aanslaat en de actie op het scherm verschijnt. Ook heb je te maken met een hogere latency, want de computer in het datacentrum is een middelman; je hebt via via verbinding met de spelserver en niet direct vanaf jouw gaming pc of console.

We raden competitieve gamers en esporters altijd aan zelf een gaming pc in elkaar te zetten. Zo kun je zeker weten dat je geniet van de laagste vertraging en dus de meeste kans op succes!

Kay Raadschelders
Kay RaadscheldersRedacteurWegens gebrek aan talent in het daadwerkelijk spelen van games besloot ik er maar over te gaan schrijven.
Kay RaadscheldersKay RaadscheldersKay Raadschelders