Artikel

De beste gaming laptops in 2021

De beste gaming laptops in 2021

20 juli 2021, 11:55

Traditioneel is gamen echt iets voor consoles of desktop computers. Een laptop is sinds jaar en dag de computer voor mobiel gebruik. Toch is er een gebruikersgroep die vanwege omstandigheden alleen gebruik kan maken van een laptop, maar ook wil gamen. Voor die markt bestaan er al een flinke tijd gaming laptops: wij zetten de beste van 2021 voor je op een rijtje.

Wat ons betreft zijn er een aantal scenario's waarin het kiezen van een laptop voor gamen een voorkeur of vereiste is boven het gamen op een desktop PC of console. Denk bijvoorbeeld aan een student, die op kamers zit en niet het budget heeft om een laptop te kopen en een game PC. Of een werknemer, die vaak van huis is en onderweg zo nu en dan graag een spelletje speelt.

Relatief prijzig

Voordat je een laptop aanschaft om te gamen, zijn er een aantal zaken om in het achterhoofd te houden. De belangrijkste daarvan is dat gamen op een laptop relatief prijzig is. Dat wil zeggen dat vergelijkbare prestaties, zoals frames per seconde (FPS), op een desktop PC vrijwel altijd minder geld kosten.

Wanneer we gaming laptops vergelijken met een desktop computer die je zelf in elkaar zet of laat bouwen, valt het op dat je voor dezelfde specificaties rond de 1500 euro kwijt bent. Dat is inclusief muis, toetsenbord en scherm. Bovendien heb je met een desktop PC meer werkgeheugen en meer uitbreid- en upgrademogelijkheden. Kortom, mobiel gamen is duurder dan met een desktop. Bedenk je daarom eerst goed of een gaming laptop beter past bij jouw behoeften.

Onze aanraders

Voordat we onze favoriete gaming laptops voor je op een rijtje zetten, is het belangrijk om vier categorieën op te stellen. Deze zijn gebaseerd op diverse budgetten en eigenschappen van de laptops:

  • Gaming laptop tot 850 euro
  • Gaming laptop tot 1500 euro
  • High-end Beest
  • Thin & Light gaming laptop

Gaming laptop tot 850 euro

Er is al redelijk wat keuze qua gaming laptops voor een budget tot 850 euro. Voor ons biedt de ASUS TUF Gaming F15 een goede balans wat betreft diverse specificaties: zo heeft de laptop een Full HD-scherm van 15.6 inch, een Intel Core i5 processor, een NVIDIA GeForce GTX 1650-videokaart en een SSD met 512 GB opslagcapaciteit. De laptop heeft 8 GB aan werkgeheugen, maar dat is verder uit te breiden tot 32 GB.
ASUS TUF gaming F15
Wat deze laptop vooral aantrekkelijk maakt voor gamers, zijn de overige eigenschappen van het scherm: dat heeft namelijk een verversingssnelheid van 144 Hz, wat betekent dat snelle games als shooters vloeiend worden afgespeeld op het scherm. Bovendien gebruikt het scherm IPS-technologie, wat betekent dat kleuren er beter uitzien dan op andere schermtypen.

Wel produceert de laptop enig geluid en gaat de batterij snel leeg zonder oplader, maar dat zijn problemen die redelijk algemeen zijn bij gaming laptops. Ook moet je op lagere settings spelen om de hoge framerates van het scherm te kunnen halen.

Gaming laptop tot 1500 euro

Het budget van 1500 euro geeft ons een stuk meer ruimte om een knaller van een laptop uit te zoeken. De Lenovo Legion 5 is een laptop van 15.6 inch die veel specificaties van hoog niveau biedt. Zo heeft de laptop een NVIDIA GeForce RTX 3060: een sterke videokaart waarmee je games als Minecraft met ray tracing kunt spelen. De processor is een AMD Ryzen 7 5800H met 8 cores: deze kan veel taken tegelijk aan. Verder heb je 16 GB aan werkgeheugen, dat is uit te breiden tot 32 GB.
Lenovo Legion 5
De Lenovo Legion 5 heeft ook een SSD met 1 TB (1000 GB) aan opslagruimte. Het Full HD IPS-scherm heeft een verversingssnelheid van 165 Hz: met de RTX 3060 haal je daardoor makkelijk hoge en consistente framerates in competitieve esports-games als Valorant en League of Legends. Houd er wel rekening mee dat de prestaties en batterijduur beïnvloed kunnen worden als je games speelt zonder een oplader aan te sluiten.

High-end Beest

Mocht je ergens nog een flinke zak geld hebben liggen, dan is de ASUS ROG Zephyrus G15 een van de beste laptops die je nu kunt kopen. Deze laptop heeft een 15.6 inch Quad HD IPS-beelscherm, wat betekent dat je op een hogere resolutie speelt dan bij de meeste andere gaming laptops. Toch heeft het scherm ook een verversingssnelheid van 165 Hz: met de NVIDIA GeForce RTX 3080 videokaart en de AMD Ryzen 9 5900HS processor met 8 cores haal je met gemak hoge framerates in bijna alle games.
ASUS ROG Zephyrus G15
De laptop heeft verder een SSD met 1 TB opslagcapaciteit en 16 GB intern werkgeheugen, dat je nog kunt uitbreiden tot maar liefst 40 GB. De ASUS ROG Zephyrus G15 is dus vrijwel een 'mobiele desktop'. Enige puntje: de laptop kan warm worden wanneer je de allerzwaarste games op de hoogste settings speelt.

Thin & Light gaming laptop

Voor wie zijn laptop vaak mee wil nemen, en dus niet kilo's aan gewicht wil meezeulen, is er de Thin & Light gaming laptop. De Asus ROG Zephyrus G14 is het kleine broertje van ons high-end beest. Met 14 inch en iets meer dan anderhalf kilogram is deze laptop heel makkelijk om mee te nemen naar bijvoorbeeld LAN-evenementen. Met de NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti videokaart, AMD Ryzen 7
4800HS processor en het Full HD IPS-scherm heb je genoeg kracht om de meeste esportsgames op stabiele framerates te kunnen spelen.
Asus ROG Zephyrus G14
Verder heeft de laptop een SSD met 512 GB opslagcapaciteit en 16 GB aan werkgeheugen, dat uitbreidbaar is tot 24 GB. Met prijzen van iets boven de duizend euro is deze laptop een prima optie qua prijs-prestatieverhouding.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld
Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt competitief Smash Ultimate en veel andere games on the side