Artikel

De beste gaming laptops in 2020

30 augustus 2020, 12:01

Traditioneel is gamen echt iets voor console of op een desktop computer. Een laptop is sinds jaar en dag de computer voor mobiel gebruik. Toch is er een gebruikersgroep die vanwege omstandigheden alleen gebruik kunnen maken van een laptop en toch willen gamen. Voor die markt hebben we al een flinke tijd gaming laptops en wij zetten de beste van 2020 voor je op een rijtje.

Wat ons betreft zijn er een aantal scenario's waarin het kiezen van een laptop voor gamen een voorkeur of vereiste is boven het gamen op een desktop PC of console. Denk dat bijvoorbeeld aan een student, die op kamers zit en niet het budget heeft om een laptop te kopen en een game PC. Of een werknemer die vaak van huis is en onderweg zo nu en dan graag een spelletje speelt. Gelukkig zijn er tegenwoordig zogeheten gaming laptops, die het gat invullen voor mobiel gamen.

Relatief prijzig

Voordat je een laptop aanschaft om te gamen zijn er een aantal zaken om in je gedachte te houden. Het belangrijkste daarvan is dat gamen op een laptop relatief prijzig is. Dat wil zeggen dat dezelfde prestaties, gemeten in frames per seconde (FPS), op een desktop PC altijd minder kosten. Een goed voorbeeld daarvan vind je hieronder.

De goedkoopste laptop die momenteel verkrijgbaar is met een 2070 Super is 1900 euro, waarvan het gemiddeld eerder rond de 2200 euro ligt. Daarvoor krijg je de Asus ROG Strix G712 met een 17.3 inch beeldscherm. Een processor met 6 cores en 12 threads, een 144 Hz IPS-paneel, 8 GB aan werkgeheugen (uit te breiden) en 1 TB opslag.

Asus ROG Strix g712

De Asus ROG Strix is de goedkoopste 2070 Super laptop. Bron: Tweakers Pricewatch

Vergelijken we dat met een desktop computer die je zelf in elkaar zet, of laat bouwen, dan ben je voor dezelfde specificaties rond de 1500 euro kwijt. Dat is dan inclusief muis, toetsenbord en scherm. Bovendien heb je dan meer werkgeheugen en meer uitbreid- en upgrademogelijkheden. Kortom, mobiel gamen is duur. Bedenk je daarom eerst of jij wel de juist doelgroep bent voor een gaming laptop.

Onze aanraders

Voordat we onze favoriete gaming laptops op een rijtje zetten, is het belangrijk om een aantal categorieën op te stellen. Deze zijn als volgt:

  • Gaming laptop tot 850 euro
  • Gaming laptop tot 1500 euro
  • High-end Beest
  • Thin & Light gaming laptop

Gaming laptop tot 850 euro

HP Pavillion 15

Wat ons betreft is er maar een echte keus onder de 850 euro. De HP Pavillion 15 is een 15 inch laptop met een aparte videokaart, de GTX 1650 Ti. De 1650 Ti presteert in vrijwel elke game goed genoeg voor het bijbehorende 60 Hz full HD IPS-paneel in de laptop. Daarbij moeten we wel een kanttekening plaatsen dat je de spellen wel voornamelijk op medium instellingen moet draaien. Verder komt de laptop met 1 TB opslag en is het voorzien van de nieuwste i5 Intel processor met 4 cores en 8 threads. De laptop bevat helaas wel maar 8 GB werkgeheugen, dat gelukkig uitbreidbaar is.

Gaming laptop tot 1500 euro

Asus ROG Zephyrus G502

Het budget van 1500 euro geeft ons een stuk meer ruimte om een knaller van een laptop uit te zoeken. Ons oog valt op de Asus ROG Zephyrus GA502, een 15 inch laptop met een 1660 Ti Max-Q en de nieuwste Ryzen 4700HS processor. Dat is een van de snelste laptopprocessoren van het moment, met 8 cores en 16 threads. Bovendien heeft de latop een 144 Hz full HD IPS-paneel. Zeker op competitieve instellingen in esportsgames is de 1660 Ti Max-Q meer dan voldoende om 144 FPS op het scherm te tonen. De laptop heeft 16 GB aan werkgeheugen en 1 TB aan opslag.

High-end Beest

Asus ROG Strix Scar 17

Wie een flinke portemonnee heeft kan wel uit de voeten op de gaming laptopmarkt. Ons oog valt meteen op de Asus ROG Strix Scar 17, een laptop met een 17 inch 300 Hz full HD IPS-paneel. Samen met een desktopwaardige RTX 2080 Super (dus geen Max-Q variant) is dit een waardige vervanger voor een reguliere gaming PC. Tel daarbij 16 GB aan werkgeheugen en 1 TB opslag op en je hebt daadwerkelijk een beest van een laptop in huis. Niet te vergeten, de laptop heeft ook nog een 8 core 16 thread Intel processor aan boord.

Thin & Light gaming laptop

MSI Prestige 14

Voor wie de laptop vaak mee wilt nemen en dus niet met 3KG aan gewicht wilt lopen, is er de Thin & Light gaming laptop. Ons oog valt op de MSI Prestige 14, een 14 inch laptop die 1.29KG weegt en een GTX 1650 Max-Q aan boord heeft. Weliswaar niet de snelste grafische kaart, maar genoeg om op medium instellingen 60 FPS te halen in de meeste esportsgames. Daarnaast bevat de latop standaard 16 GB aan werkgeheugen en 1 TB opslag. Een 60 Hz full HD IPS-paneel maakt de laptop compleet. De MSI Prestige 14 kost je ongeveer 1500 euro.