Artikel

De beste gaming monitoren van 2020 voor esports

21 september 2020, 15:29

Bij Esports Club brengen wij naast het laatste gamingnieuws ook advies uit over wat je nodig hebt om esports te kunnen bedrijven. Na het lezen van onze vorige hardwaregids heb je wellicht een prachtige gamingcomputer in jouw kamer staan, maar daarmee ben je er in principe natuurlijk nog niet. De randapparatuur is minstens net zo belangrijk. In dit artikel proberen wij jou alles uit te leggen over monitoren, van 60 hertz tot 240 hertz en van IPS tot TN. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de vraag: Hoe kies ik de juiste monitor voor esports?

Update: september 2020

Jouw gamingcomputer is wellicht in staat er enorm veel frames per second uit te pompen, maar de vraag is wat je daar in de praktijk aan hebt en hoe je dat het beste vertaalt naar een fijne game-ervaring.

Daarbij speelt de monitor de belangrijkste rol. Er zijn verschillende beeldtechnieken, verversingssnelheden (hertz) en dan zijn er ook nog zaken zoals G-Sync en Freesync. We hopen jou met dit artikel een houvast te bieden in de warboel van termen en technieken.

Verversingssnelheden en hertzen

De term hertz komt van de Duitse natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz. In de natuurkunde staat hertz voor het aantal keer dat een bepaald fenomeen optreedt per seconde. In de beeldtechniek wordt hertz als aanduiding gebruikt voor het hoeveelheid beelden (frames) die een monitor kan vertonen per seconde. Tegenwoordig kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie hertzcategorieën: 60 Hz, 144 Hz en 240 Hz.

Hoe meer Hertz een beeldscherm heeft, des te meer beelden er per seconde vertoond kunnen worden. Het aantal beelden dat een monitor kan vertonen heeft grote invloed op de game-ervaring van een speler. Het zorgt ervoor dat in schietspellen spelers hun vijand beter kunnen volgen en dat games over het algemeen als soepeler worden ervaren. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld.

Verschil 60 hz en 144hz

Beeld van BenQ

Op TestUfo.com kun je zien hoeveel Hertz jouw monitor heeft. Wees je ervan bewust dat als het om monitortechniek aankomt de termen hertz en beelden per seconde (FPS) vaak door elkaar gebruikt worden, omdat het tot op zekere hoogte hetzelfde is. De hoeveelheid hertz van jouw monitor zijn ook de hoeveelheid FPS de monitor maximaal kan weergeven.

Beeldschermtechnieken IPS, TN en VA

Binnen de monitorwereld is het nog steeds standaard dat er een Liquid Crystal Display (LCD) beeldpaneel gebruikt wordt. Binnen de LCD-techniek zijn er drie veel voorkomende varianten: TN, IPS en VA. Elke variant heeft voors en tegens, maar over het algemeen zijn er wel wat vuistregels.

TN-panelen hebben over het algemeen de slechtste kijkhoeken en kleurweergave, maar de beste prestaties. Zo waren de eerste 144 Hz TN-panelen en zijn 240 Hz monitoren momenteel alleen TN. IPS-panelen hebben de beste kleurweergave en kijkhoeken. VA-panelen hebben het beste contrast, maar minder goede kleurweergave en kijkhoeken als IPS.

G-Sync, Freesync en G-Sync compatible

Een veel voorkomend probleem die de afgelopen jaren naar voren kwam was het zogeheten Screen Tearing. We moeten hiervoor even een stap terug nemen. Een 60 Hz beeldscherm vertoont 60 beelden per seconden. Maar waar komen die beelden vandaan? Die worden geproduceerd door de computer. Op het moment dat jouw computer bijvoorbeeld maar 30 tot 50 beelden per seconde kan berekenen ontstaat Screen Tearing; twee beelden worden tegelijk op het scherm getoond waardoor er een breuk in het scherm lijkt te zitten.

Screen Tearing visual

Screen tearing. Beeld: HowToGeek

Als oplossing kwam Nvidia met G-Sync en AMD met Freesync. De twee technieken werken hetzelfde en zorgen ervoor dat de monitor op een variabele verversingssnelheid (Hz) werkt, zodat Screen Tearing niet mogelijk is en games soepeler aanvoelen. Sinds een jaar ondersteund Nvidia op een select aantal monitoren ook Freesync, wat zij G-Sync compatible noemen.

Het kiezen van een monitor met een van deze technieken is aan te raden, maar niet noodzakelijk. Veel competitieve spelers spelen hoogstwaarschijnlijk op de laagst mogelijk instellingen, waardoor zij ingame een aantal FPS halen dat boven de hertz van hun monitor uitstijgt. Daardoor hebben dit soort technieken geen effect.

Onze aanraders

We laten jullie niet gaan zonder ook daadwerkelijk een aantal aanraders te geven. Op het moment van schrijven zijn dit de beste keuzes voor esporters. Wij raden altijd aan om minimaal een 144 Hz scherm aan te schaffen als jij ambities hebt om esporter te worden:

  • Voor een zacht prijsje: AOC 24G2U (24 inch monitor, 1920x1080, 144 Hz IPS-paneel)
  • Beste koop voor esporters: MSI Optix MAG251RX (24 inch, 1920x1080, 240 Hz IPS-paneel)

We hebben ook artikelen voor je klaar staan over het configureren van een gaming PC die daadwerkelijk 144 FPS en 240 FPS op jouw nieuwe monitor kan toveren. Tevens is het belangrijk om jouw Nvidia of AMD Radeon videokaart goed in te stellen.