Artikel

Zo kies jij de beste gaming monitor van 2021

Zo kies jij de beste gaming monitor van 2021

Bij Esports Club brengen wij naast het laatste gamingnieuws ook advies uit over wat je nodig hebt om esports te kunnen bedrijven. Na het lezen van onze vorige tips voor gaming muizen en gaming laptops heb je wellicht behoefte aan een nieuwe monitor voor je gaming setup. In dit artikel proberen wij jou alles uit te leggen over monitoren, zodat je uiteindelijk een keuze kunt maken die het beste bij jouw esports-behoeften past. Van 60 hertz tot 240 hertz en van IPS tot TN: hoe kies je de juiste monitor voor esports?

Jouw gamingcomputer is wellicht in staat er enorm veel frames per seconde uit te pompen, maar de vraag is wat je daar in de praktijk aan hebt en hoe zich dat het beste vertaalt naar een fijne game-ervaring.

Daarbij speelt de monitor de belangrijkste rol. Er zijn verschillende beeldtechnieken, verversingssnelheden (hertz) en dan zijn er ook nog zaken zoals G-Sync en Freesync. We maken je snel wegwijs in deze warboel van termen en technieken.

Verversingssnelheden en hertzen

De term hertz komt van de Duitse natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz. In de natuurkunde staat hertz voor het aantal keer dat een bepaald fenomeen optreedt per seconde. In de beeldtechniek wordt hertz als aanduiding gebruikt voor het hoeveelheid beelden (frames) die een monitor kan vertonen per seconde. Tegenwoordig kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie hertzcategorieën: 60 Hz, 144 Hz en 240 Hz.

Hoe meer Hertz een beeldscherm heeft, des te meer beelden er per seconde vertoond kunnen worden. Het aantal beelden dat een monitor kan vertonen, heeft grote invloed op de game-ervaring van een speler. Het zorgt ervoor dat in schietspellen spelers hun vijand beter kunnen volgen, en dat games over het algemeen als soepeler worden ervaren. Hieronder zie je een voorbeeld:

Verschil 60 hz en 144hz

Beeld: BenQ

Op TestUfo.com kun je zien hoeveel Hertz jouw monitor heeft. Wees je ervan bewust dat, als het om monitortechniek aankomt, de termen hertz en beelden per seconde (FPS) vaak door elkaar gebruikt worden. Dat komt omdat het tot op zekere hoogte hetzelfde is. De hoeveelheid hertz van jouw monitor is ook vrijwel altijd de hoeveelheid FPS die de monitor maximaal kan weergeven.

Beeldschermtechnieken IPS, TN en VA

Binnen de monitorwereld is het nog steeds standaard dat er een Liquid Crystal Display (LCD) beeldpaneel gebruikt wordt. Binnen de LCD-techniek zijn er drie veel voorkomende varianten: TN, IPS en VA. Elke variant heeft voor- en nadelen, maar over het algemeen zijn er wel wat vuistregels.

TN-panelen hebben over het algemeen de slechtste kijkhoeken en kleurweergave, maar wel de beste prestaties en zijn vaak goed betaalbaar. IPS-panelen hebben de beste kleurweergave en kijkhoeken, en bovendien zijn IPS-panelen nu zo ver ontwikkeld dat ze heel dicht bij de prestaties van TN-panelen komen. De beste IPS-panelen zijn echter vaak niet goedkoop. VA-panelen hebben het beste contrast, maar minder goede kleurweergave en kijkhoeken als IPS. VA-panelen zitten qua prijs vaak een beetje tussen TN en IPS in.

G-Sync, Freesync en G-Sync compatible

Een veel voorkomend probleem van de afgelopen jaren was het zogeheten Screen Tearing. Een 60 Hz beeldscherm vertoont 60 beelden per seconden, maar waar komen die beelden vandaan? Die worden geproduceerd door de computer. Op het moment dat jouw computer bijvoorbeeld maar 30 tot 50 beelden per seconde kan berekenen, ontstaat Screen Tearing; twee beelden worden tegelijk op het scherm getoond waardoor er een breuk in het scherm lijkt te zitten.

Screen Tearing visual

Beeld: HowToGeek

Als oplossing kwam Nvidia met G-Sync, en concurrent AMD met Freesync. De twee technieken werken hetzelfde en zorgen ervoor dat de monitor op een variabele verversingssnelheid (Hz) werkt, zodat Screen Tearing niet mogelijk is en games soepeler aanvoelen. Nvidia ondersteunt op een beperkt aantal monitoren ook AMD's Freesync, wat zij G-Sync compatible noemen.

Het kiezen van een monitor met een van deze technieken is aan te raden, maar niet noodzakelijk. Veel competitieve spelers spelen op lage instellingen, waardoor zij ingame een hoeveelheid FPS halen die ruim boven de hertz van hun monitor uitstijgt. In dat soort gevallen hebben dit soort technieken geen effect, maar als je liever op hogere instellingen speelt is een monitor met deze technologie het geld zeker waard.

Onze aanraders

We laten jullie niet gaan zonder ook daadwerkelijk een aantal aanraders te geven: op het moment van schrijven zijn dit de beste keuzes voor PC-esporters. Wij raden altijd aan om minimaal een 144 Hz scherm aan te schaffen als jij graag esports-games speelt.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding:
  AOC 24G2U (24 inch display, Full HD-resolutie (1920x1080), 144 Hz IPS-paneel)
 • Hogere verversingssnelheid (Hz):
  MSI Optix MAG251RX (24 inch, Full HD-resolutie (1920x1080), 240 Hz IPS-paneel)
 • Hogere resolutie & groot curved scherm:
  Samsung Odyssey G5 2021 (32 inch, QHD-resolutie (2560x1440), 144 Hz IPS-paneel)
 • Hogere resolutie en betere kleuren:
  LG 27GL850 Ultragear (27 inch, QHD-resolutie (2560x1440), 144 Hz Nano IPS-paneel)

We hebben ook artikelen voor je klaar staan over het configureren van een gaming PC die daadwerkelijk 144 FPS en 240 FPS op jouw nieuwe monitor kan toveren. Tevens is het belangrijk om jouw Nvidia of AMD Radeon videokaart goed in te stellen voor optimale prestaties.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld
Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate