Artikel

De beste muismatten voor gaming in 2020

19 augustus 2020, 11:01

De muismat, ogenschijnlijk een onbelangrijk onderdeel van een PC gaming setup. Daar denken heel veel gamers en esporters echter anders over. Sterker nog, er zijn enorme verschillen in materiaal en grootte. Wij leggen je uit hoe je voor jezelf de beste muismat kiest en waar je op moet letten.

Als we een muismat vergelijken met kleding, dan kun je het beste denken aan wandelschoenen. Dat ze er nog een beetje leuk uit zien is secundair, maar het moet vooral goed lopen. Hetzelfde geldt voor een muismat. Doordat er verschillende stoffen en materialen worden gebruikt bij een muismat, geeft de ene muismat bijvoorbeeld minder controle maar meer snelheid. Ook de grootte en dikte kan van cruciaal belang zijn.

Type materiaal

Er zijn twee type materialen die veelal voorkomen bij muismatten: hard plastic en zachter stof. Beide hebben voordelen en nadelen, en zijn ook geschikt voor verschillende typen gamers. Een muismat van hard plastic zijn makkelijker schoon te houden, en zijn bovendien veel sneller. Je levert wel enorm veel in qua controle, want een kleine aanpassing om bijvoorbeeld ergens op te richten is vaak lastig om te bewerkstelligen.

Zowie G-SR

De Zowie GS-R

De meest voorkomende type is een zachte muismat. Vaak zijn dit stoffen muismatten, maar er zijn tegenwoordig ook muismatten met een mix van materialen, waardoor ze ergens tussen een harde en zachte muismat in komen.  Een voordeel van de zachtere muismatten zijn dat je meer controle hebt over je bewegingen en daardoor preciezer kunt richten. Ook zijn zachte muismatten vaak wat fijner voor je arm en pols.

De mix van materialen zie je tegenwoordig steeds meer. Sommige muismatten zouden zelfs sneller zijn in horizontale bewegingen ten opzichte van verticale bewegingen; ideaal voor schietspellen dus. Andere muismatten zijn gericht op het comfort van een zachte muismat met de snelheid van een harde muismat.

Grootte van de mat

De muismat was oorspronkelijk een vrij klein item op de bureaublad van een persoon. Door het ontstaan van PC gamen en het feit dat veel spelers op een lage muis-sentiviteit spelen, zijn muismatten enorm gegroeid. Bovendien zijn er ook muismatten die extra functies hebben, zoals het opladen van een draadloze muis.

Glorious Helios

De Glorious Helios

In de afgelopen jaren hebben de extended muismatten hun intrede gedaan. Deze muismatten zijn breed en mede bedoeld voor onder het toetsenbord. Dit zou ervoor zorgen dat toetsaanslagen geruislozer zijn en bovendien geeft dit enorm veel ruimte om de muis te bewegen. Uiteraard kost dit wel extra ruimte op je bureaublad.

Onze aanraders

Harde muismatten

Onze eerste favoriet in deze categorie is de Logitech G440. De muismat is vrij groot met een breedte van 34 centimeter en een lengte van 28 centimeter. De muismat is gemaakt van een mix tussen Rubber, Stof en Polytex. Daarmee biedt mat een goede mix tussen snelheid en controle.

Een tweede keus is de Glorious Helios Muismat, die in verschillende groottes te verkrijgen is. Een groot voordeel van deze mat is de dikte, die maar een halve centimeter bedraagt. Dit is een stuk dunner dan de meeste zachte en andere harde muismatten, die zo een 2 tot 4 centimeter dik zijn.

Zachte muismatten

De zachte muismat is de meest gebruikte muismat, en daarom is een enkele favoriet aanwijzen ook lastig. We hebben daarom enkele aanraders. De eerste keuze is de Zowie G-SR, een vrij grote muismat die 48 centimeter breed is en 40 centimeter lang. De randen zijn goed afwerkt, en de muismat biedt een perfecte mix tussen controle en snelheid. Een van de beste keuze voor schietspellen dus. De muismat bestaat geheel uit stof.

Een tweede optie is de HyperX Fury S Pro, die in drie maten te verkrijgen is: klein, groot en extended. De grote muismat is wat ons betreft de fijnste optie, tenzij je ruimte hebt voor de extended muismat. Alle drie de opties komen overeen qua controle en snelheid, en bovendien heeft de muismat een rubberen onderlaag. Dat kan meer grip bieden, zeker op een bureau dat van nature erg glad is.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en krijg elke vrijdag om 16:00 de hoogtepunten van afgelopen week. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: