Artikel

De vijf meest bizarre controllers in esports

24 maart 2020, 16:25

De juiste controller is een essentieel onderdeel van elke esport. Of het nou een muis, een toetsenbord of een normale controller is, je moet er uiteindelijk mee kunnen winnen. Veel spelers gebruiken dezelfde controller, maar er zijn een paar gevallen die een extreem unieke controller gebruiken. Wij zetten vijf bizarre controllers in esports op een rijtje.

Een controller en toetsenbord

Veel spelers die op de PC spelen nemen de keuze of ze met een controller of met een toetsenbord spelen. Maar wat nou als je die keuze niet hoeft te maken. Tijdens de release van de online MMORPG Phantasy Star Online voor de Gamecube kwam er een speciale controller meegeleverd met de game. De ASC II controller is een gewone Gamecube controller, met een enorm toetsenbord in het midden zodat in Phantasy Star Online kan chatten met andere spelers. 

De Gamecube controller wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor games zoals Super Smash Bros Melee en Ultimate. Maar de ASC II controller heeft ook wat gebruik gezien tijdens toernooien. De Amerikaanse KoreanDJ, destijds lid van Team Liquid, deed mee aan het Super Smash Bros Melee toernooi met de ASC II controller. Het publiek reageerde vooral verrast, maar dat is ook logisch als je ziet hoe groot de controller is in vergelijking met een normale Gamecube controller.

Trackball muis

Millenium is een oud opgeheven League of Legends team wat destijds een van de betere Europese League of Legends was. Het Franse team behaalde daarentegen geen bijzondere resultaten, maar dat betekent niet dat de spelers in het niet speciaal waren. De mid laner van het team, de Duitse Kerp, speelde League of Legends op een vrij unieke manier. De meeste spelers maken gebruik van een gaming muis naar keuze voor maximale comfort en precisie. Kerp daarentegen speelt niet met een normale muis, maar met een trackball muis. Hij gebruikt zijn bal om zijn muis te bewegen, waardoor zijn muis tijdens een potje relatief stil stond. Kerp speelde in zijn tijd vooral Ziggs, Fizz en Gragas met zijn trackball.

Bop it! Smash it!

We gaan weer terug naar Super Smash Bros Melee voor nog een bizarre controller. Ondanks de unieke lay-out en functies van de ASC II controller, blijft het wel een Gamecube controller. De knoppen zitten op dezelfde plek en kunnen zoals een normale Gamecube controller gebruikt worden. Tijdens het Super Smash Bros Melee toernooi Heir IV in het Verenigd Koninkrijk was er een speler met een hele speciale controller. Hij maakte namelijk gebruik van een omgebouwde Bop It! die gebruikt kon worden voor Gamecube games.

Hoe de controller precies werkt is niet helemaal duidelijk. Maar hij lijkt het er prima mee te doen. De controller is ontworpen door de Britse Pachops427 en wordt niet publiekelijk verkocht.

Embedded content: https://twitter.com/nateconlon/status/898965101604216832?s=20

Letterlijk vissen

De uitspraak vissen voor iets is een bekende in esports. Het betekent dat je heel erg op zoek bent naar een kill of een play. De Amerikaanse Las Wookiee nam dit wel heel erg serieus. Hij kwam op een Super Smash Bros voor de Nintendo 64 niet opdagen met alleen een Nintendo 64 controller, maar ook een vishengel controller. De Madcatz Rumble Rod Fishing Controller was een controller speciaal gemaakt voor de populaire game Bass Hunter 64. Deze controller kon je ook voor allerlei andere games gebruiken zoals Mario Kart 64 en dus ook Super Smash Bros. Hij kreeg het zelfs voor elkaar om met de bizarre controller de set te winnen.

Stuurwiel Strijder

Ten slotte hebben we misschien wel de meest bizarre controller die Fighting Game fans ooit gezien hebben. De Canadese Initial T deed mee aan het Fighting Game evenement Canada Cup 2018. Hij deed daar mee met Guilty Gear Xrd REV 2, een van de lastigste Fighting Games van dat moment. Hij deed dit niet met een fightstick of een Playstation controller, maar met een stuurwiel. De Canadees wist zoveel succes te behalen met zijn stuurwiel dat hij de top 8 behaalde van het toernooi. Daar versloeg hij toen de Japanse Dogura, de winnaar van de vorige Canada Cup. Het is een bizar gezicht, maar het feit dat het zo succesvol was maakt dit de meest bizarre controller in esports.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en ontvang update over je favoriete games. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter, Facebook, Instagram, Twitch en YouTube.

Deel: