Artikel

Dit zijn de grootste Valorant-toernooien

Dit zijn de grootste Valorant-toernooien

16 april 2021, 17:07

Valorant is een tactische first person shooter van Riot Games die uitkwam op 2 juni 2020. Valorant heeft het ook een groot opkomende esports-scene. Er zijn veel toernooien, maar wat zijn nou de grootste toernooien?

Valorant heeft meerdere toernooien die georganiseerd worden door Riot Games zelf. Zo heb je de Valorant Champions Tour, onderverdeeld in Challengers, Masters en Champions. Maar ook is er een toernooi voor vrouwenteams, dit toernooi heet Valorant Game Changers. Daarnaast zijn er veel toernooien die georganiseerd worden door derde partijen, één van deze toernooien is Red Bull Campus Clutch; een toernooi exclusief voor studenten.

Valorant Champions Tour Game Changers

VCT Game Changers is het eerste Valorant-toernooi voor vrouwen. Game Changers bestaat uit twee toernooien, VCT Game Changers Series en VCT Game Changers Academy. De VCT Game Changers Series is voor de beste Valorant-spelers, deze competitie vindt plaats in verschillende regio’s. De VCT Game Changers Academy is bedoeld voor minder grote spelers die zichzelf graag op de kaart willen zetten.

Valorant Game Changers

Aan het VTC Game Changers Series-toernooi doen veel bekende esports-teams mee, zoals TSM, Cloud9, Dignitas, CLG. De Game Changers Series wordt niet alleen in Noord-Amerika gespeeld, maar ook in Europa en andere regio’s. Hoe vaak dit toernooi plaatsvindt is nog niet bekend, het eerste toernooi nam plaats in maart 2021. De prijzenpot voor dit toernooi bedraagt 50.000 dollar.

De VCT Game Changers Academy is een maandelijks toernooi waar spelers de kans krijgen om op semi-pro niveau te laten zien wat zij kunnen. Ook zetten zij zichzelf op de kaart voor grotere esports-organisaties. Dit maandelijkse toernooi heeft een prijzenpot van 1.500 dollar.

VCT Game Changers Series en Academy bouwen beide aan een nieuwe inclusieve generatie van Valorant-sterren.

Valorant Champions Tour

De Valorant champions Tour (VCT) is de officiële Valorant-competitie. Deze competitie bestaat uit vier verschillende onderdelen; Challengers, Masters, Last Chance Qualifier (LCQ) en Champions. Deze vier onderdelen sluiten allemaal op elkaar aan. Elke onderdeel heeft ook haar eigen regio, behalve het Champions-toernooi, dit is namelijk het wereldkampioenschap.

De stages van de Champions Tour

De Challengers en Masters toernooien worden gespeeld in drie stages. In de drie stages van het Challengers-toernooi proberen teams zich te plaatsen voor kwalificatierondes van het masters toernooi. Hoe hoger een team eindigt in de ranglijst hoe meer punten zij krijgen. De topteams van het toernooi plaatsen zich automatisch voor de kwalificatieronde van het Masters-toernooi. Sommige regio’s hebben minder plekken voor de kwalificatierondes, dit heeft te maken moet hoe groot en/of relevant een regio is. De prijzenpot van het Challengers-toernooi varieert van 5000 tot 50.000 dollar.

  • Stage 1: Challengers (januari - februari) Masters (maart - april)
  • Stage 2: Challengers (april - mei) Masters (juni)
  • Stage 3: Challengers (juli - augustus) Masters (september - oktober)
  • Stage 4: Last Chance Qualifier (oktober) Champions (november - december)

Opweg naar het WK

De teams die een plekje hebben bemachtigt in het Masters-toernooi strijden nu voor een plek in het Champions-toernooi. In elke stage verdienen de teams punten, dit doen zij door middel van zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst. In de regio’s Europa, Noord Amerika, Brazilië en Zuidoost Azië mogen in totaal drie teams naar het wereldkampioenschap sturen. De regio’s Latijns Amerika, Korea en Japan mogen twee teams naar het wereldkampioenschap sturen. De prijzenpot van het Masters-toernooi varieert van 50.000 dollar tot 150.000 dollar.

04 Circuit Point Valor

De Valorant Champions Tour stage 4 is het eind toernooi, het wereldkampioenschap (VTC Champions). In dit toernooi strijden de zestien teams die zich hebben gekwalificeerd via hun regionale Masters-toernooien.

Het beste team tijdens de VCT Champions wordt gekroond tot wereldkampioen Valorant. Het is niet bekend hoe dit toernooi eruit ziet en wat de structuur is. Ook is het nog niet bekend hoe groot de prijzenpot is.

Red Bull Campus Clutch

Dit toernooi is ‘s werelds eerste Valorant-toernooi voor studenten. Studenten uit meer dan 50 landen doen hier aan mee, ook van Nederlandse Hogescholen en Universiteiten. In de Red Bull Campus Clutch kunnen studententeams laten zien dat zij naast het beste nationale- en internationale studententeam zijn.. Voordat de teams hun land mogen vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap, moeten zij hun landelijke concurrenten uitschakelen tijdens de landelijke qualifiers en finale.

Red Bull Campus Clutch

In dit toernooi strijden de studenten om de titel beste Valorant-studententeam ter wereld en nemen zij een geldprijs van 20.000 euro mee naar huis.

Theus Veldhuizen
Theus VeldhuizenRedacteur Schrijft over van alles, maar heeft een passie voor Valorant en League of Legends.
Theus VeldhuizenTheus VeldhuizenTheus Veldhuizen