Artikel

Een terugblik op 2019 met... Woong

Beeld: Michael Jami

22 december 2019, 19:26

In de maand december blikt Esports Club iedere dag terug op het jaar 2019. Dit doen we samen met een persoonlijkheid uit de branche. In januari blikken met dezelfde mensen vooruit op 2020 en wat het nieuwe jaar te brengen heeft voor esports.

Omar "Woong" van Vynckt heeft als speler onder andere onder de vlag van LowLandLions, ToxicFalcons.BE en Sector One Academy. Beetje bij beetje trad Woong meer op de voorgrond tijdens livestreams als analist en caster en in juni van dit jaar maakte hij bekend definitief te stoppen met competitief League of Legends en zich te voegen bij het talententeam van 4Entertainment. Daar is hij nu actief al on-screen talent. 

"2019 begon eigenlijk heel goed. Ik had net een goede prestatie neergezet op ESL Proximus, iets wat ik niet verwacht had. Daarbij kregen mijn onorthodoxe keuzes voor champions ook een spotlightje, iets wat ik altijd grappig blijf vinden. Om daar toch even een verklaring aan te geven: ik denk dat elke champion op elke role gespeeld kan worden, zolang je gameplan en draft er aan wordt aangepast. Dat gezegd hebbende, begon ik na Proximus aan iets nieuws. Ik probeer altijd vooruit te kijken en zo stormde ik op Sector One Academy af. Ik vormde samen met Slyv3r een line-up waar ik vertrouwen in had dat er veel potentie in zat. Ik ben Sector One nog altijd dankbaar om ons deze kans te geven. Met Sector One Academy (vanaf nu S1A) hadden we twee doelen."

Sector One Academy

"Allereerst wilden we de nieuwere spelers het concept van 'in team spelen' uitleggen en hen hierbij helpen groeien. Spelers zoals Psclly en Izoyu hadden namelijk nog geen enkele ervaring op dat vlak. Als dat goed zat, keken we verder naar ambities om hogerop in de Leagues te eindigen. Ik denk wel dat we daar ook in geslaagd zijn als Academy team. We hebben voor menige upsets gezorgd (Defusekids in de ESL qualifier) en toch een mooie tweede plaats op The Party 17 behaald (flashbacks naar Boomin nash steal met zijn Thresh hook)."

"Toen we uiteindelijk te horen kregen dat we gingen stoppen met S1A, was ik daar wel een beetje verdrietig om. Ik heb toen nog lang samen gezeten met Slyv3r om ervoor te zorgen dat iedereen wel nog een toekomst had na S1A. Want dat blijf ik belangrijk vinden, dat mensen altijd ergens naartoe kunnen. Dat was ook mijn taak als teamcaptain om ervoor te zorgen dat niemand zomaar achter bleef. Tijdens mijn tijd bij S1A kreeg ik namelijk contact met 4Entertainment en waren we in gesprekken om eventueel daar te gaan werken in de talent line-up. Ik wist dat mijn carrière als speler er wel op zat, ik ben namelijk nooit echt super goed geweest. Ik was eerder slim in het spel dan goed, als dat logisch klinkt. Een overstap naar de broadcast-kant van esports was eigenlijk iets waar ik al lang over nadacht."

Beeld: Michael Jami

Omgaan met negativiteit

"Toen ik mijn contract bij 4Entertainment tekende, wist ik wel ongeveer wat ik kon gaan verwachten, maar ik had geen idee van wat er daadwerkelijk ging gebeuren. Ik moet zeggen, dit is misschien wel mijn beste beslissing ooit geweest binnen onze esports-community. Niet alleen is het een super werkplek waar naar me geluisterd wordt, de collega’s die ik daar heb zijn vrienden voor het leven. Daarbij kan ik Colin (Koolein) ook niet genoeg bedanken om mij zo goed te ontvangen en te begeleiden op de talkshows en desks waar ik bij mocht zijn. Ik was heel onzeker over hoe ik het zou gaan doen en of het wel de juiste keuze was om naar 4Ent te gaan. Maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb."

"Het is nog steeds moeilijk om mezelf bezig te zien en te begrijpen of ik het nu wel of niet goed doe, maar dan zijn er altijd mijn vrienden en collega’s die bevestigen dat ik toch wel iets goed doe. Halverwege mijn 4Ent verhaal, heb ik ook de powerrankings ingevoerd. Iets wat toch wel heel wat emoties heeft losgekregen in de community. Ik ben heel blij dat ik dit mocht doen en ik denk ook wel dat het uiteindelijk bijdraagt aan de content in de Benelux. Ik heb heel hard m’n best gedaan om met alles rekening te houden, maar het leerde me ook omgaan met negatieve reacties. Iets wat ik sowieso vaker zal gaan tegenkomen en waar ik mee moet leren omgaan."

ESL Proximus

"Als laatste puntje wil ik het nog hebben over ESL Proximus 2019 en hoe dit het hoogtepunt van het jaar voor mij was. Wat was ik enorm blij dat ik gevraagd werd. Proximus is het evenement waar ik tevoorschijn kwam en waar ik dus heel veel waarde aan hecht. Dat ik er vorig jaar mocht spelen en dit jaar kon werken, was werkelijk formidabel. Ik heb echt een goed gevoel overgehouden aan mijn prestatie daar en hoe ik op de desk mijn analyses heb afgeleverd. Natuurlijk had ik graag nog veel meer verteld, maar het moet ook binnen het schema passen natuurlijk. Op Proximus realiseerde ik ook hoeveel ik van esports hou en van de mensen die er werken. Oneindig veel liefde voor iedereen die bijdraagt aan dit ongelofelijke fenomeen dat esports is."

"Als er ooit iemand een vraag heeft, een babbeltje wil aangaan, je twijfels hebt over hoe je je toekomst als spelers moet aanpakken of een tip voor me heeft, shoot! Ik sta voor alles open."