Artikel

Esports in 2022: hier kijken wij naar uit

Ella Don/UnsplashElla Don/Unsplash

Het jaar 2021 zit er bijna op en dus is het tijd voor de hamvraag: wat gaat esports brengen in 2022? Evenementen worden waarschijnlijk nog (deels) geteisterd door de wereldwijde pandemie. Toch is er genoeg om naar uit te kijken, en wij vertellen je wat.

In dit artikel gaan we het vooral hebben over de meer niche evenementen en toernooien binnen de esportsscene. Uiteraard zijn er een aantal toernooien waar wij ieder jaar enorm naar uitkijken, denk daarbij aan Dota 2 The International, League of Legends World Championship (Worlds) en verschillende Counter-Strike-majors. Hopelijk kunnen deze grote toernooien volgend jaar plaatsvinden voor een groot live publiek.

Tweede jaar Valorant Champion Tour (VCT)

Dit jaar vond de eerste Valorant Champion Tour plaats, de hoogste divisie van competitief Valorant ter wereld. Ontwikkelaar Riot Games heeft voor een soortgelijk systeem gekozen als bij League of Legends, met regionale competities, tussentijdse internationale majors en een WK in december.

De Valorant Champion Tour 2022 krijgt naar aanleiding van de feedback van fans en spelers een andere structuur. Zo kunnen teams uit de regio's meedoen via open kwalificaties, waardoor de drempel een stuk lager komt te liggen. Er komt over het algemeen meer focus op amateur esporters in Valorant. Ook de vrouwen-divisie krijgt meer aandacht.

Dit jaar werd de Valorant Champion Tour gewonnen door Acend, in een Europees onderonsje met Gambit. Hoewel het Amerikaanse team Sentinel vorig jaar een groot gedeelte van het jaar dominant was, kwamen ze aan het eind van het jaar te kort. Komen de Amerikanen volgend jaar weer terug of wordt het een herhaling van Counter-Strike, waarbij de Europeanen domineren?

FIFA 22 - drie soorten smaken

EA heeft dit jaar een roadmap gepubliceerd over FIFA 22 esports. De ontwikkelaar, die vaak verweten wordt onduidelijk te zijn rondom esports, gaat het in 2022 duidelijk serieus aanpakken. Er komt naast de bekende FIFA Global Series (wereldkampioenschap) ook een toernooi voor clubs en voor landen. Het wereldkampioenschap is in een 1-tegen-1 formaat, waarbij de toernooien voor landen en clubs 2-tegen-2 is.

FIFA 22 Season Overview

Op FIFA.gg zijn de ranglijsten terug te vinden en is duidelijk informatie beschikbaar over elk toernooi. Wij kunnen niet wachten om te zien welke speler, club en land zich volgend jaar tot kampioen mag kronen. Met Nederlandse spelers als Levi de Weerd en Ali Riza Aygün hebben wij er in ieder geval vertrouwen in.

ESL Women Circuit 2022

ESL, bekend van onder meer ESL One in Dota 2 en Counter-Strike: Global Offensive (CSGO), heeft voor 2022 een vrouwencircuit aangekondigd. In totaal wordt er 500.000 dollar aan prijzengeld verdeeld tijdens verschillende online en lan-evenementen. Ook komt er een fysiek toernooi tijdens DreamHack Valencia. Zowel de Amerikaanse als Europese regio krijgen toernooien die binnen het circuit vallen.

De toernooien dragen het vaandel van GGFORALL, een initiatief om discriminatie binnen esports tegen te gaan en esports inclusiever te maken. Online discriminatie jegens minderheden, waaronder vrouwen, is een serieus probleem. Hopelijk zorgt dit initiatief voor meer bekendheid van getalenteerde vrouwen in esports.

Daarnaast lijkt Counter-Strike in zijn geheel in een behoorlijke dip te zitten, met name in Noord-Amerika. Concurrent Riot Games lijkt op veel fronten voor te lopen, zoals met haar Valorant Game Changers; een competitie voor vrouwen die tegelijkertijd met de mannelijke competitie is opgetuigd. Zal dit charme offensief van Valve en ESL genoeg zijn om CSGO weer te laten floreren? Volgend jaar weten we het.

Dutch, Belgian, Benelux

Afgelopen zomer maakte ontwikkelaar Riot Games bekend dat het de Dutch en Belgian League gaat fuseren. De twee grootste League of Legends-competities van de Benelux gaan samen verder onder de naam Benelux League. Deze League gaat in 2022 van start. Uiteraard kunnen niet alle teams die dit jaar meededen aan de Dutch- of Belgian League meedoen aan de nieuwe telg. Zo liet onder meer Dynasty weten niet mee te doen aan de nieuwe opzet. Ook het Nederlandse Team THRLL en de het Belgische Starlan Gaming Club doet niet meer mee aan de competitie.

Uiteraard is het lastig om te zeggen of dit voor de gehele League of Legends-scene een goede ontwikkeling is. Door de krimp, en de hogere eisen van de Benelux League, is het niveau een stuk hoger. Hierdoor kunnen de teams beter aansluiting vinden bij andere Europese grootmachten. De andere kant van het verhaal, is dat de overstap van amateur naar proffesioneel esporter een stuk lastiger wordt. Als League of Legends-fan kijken wij bij Esports Club uiteraard uit naar de Benelux League.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld