Artikel

De vijf grootste blunders in Esports

11 mei 2021, 14:57

Hoewel Esports de topspelers van de desbetreffende game tegen elkaar opzet, kan het soms ook gigantisch misgaan. Verkeerde plays, technische problemen en miscommunicatie, het kan allemaal en dus ook op het hoogste niveau. Wij zetten de vijf grootste blunders in Esports voor je op een rijtje.

EVO 2015 - Waarom sta je op?

EVO is het grootste fighting game-evenement van de wereld. Door alle spanningen en stress kan er soms wel eens iets fout gaan. Zo ook op het Guilty Gear Xrd-toernooi op EVO 2015. De Japanse speler Woshige stond op het punt om de top drie van het toernooi te bereiken, hij moest alleen nog zijn landgenoot Ogawazato verslaan.

Het stond 1-1 in games, en spelers moeten twee rondes winnen om een game te pakken. Ogawazato had de eerste game al gepakt, en na een lange strijd wist Woshige de tweede game te winnen. Vervolgens moest Woshige nog één ronde winnen om door te gaan.

Hij dacht dat hij de set al had gewonnen en sprong van zijn stoel om zijn overwinning te vieren. Echter had hij niet door dat de derde ronde nog gespeeld moest worden en dat niemand nog gewonnen had. Woshige schoot terug naar zijn stoel, maar het was te laat. Ogawazato pakte zijn kans en kreeg een perfect game terwijl zijn tegenstander geen controller in zijn handen had. Dit kostte Woshige zijn plek in de top drie van het toernooi, maar achteraf kon hij er zelf wel om lachen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=3G8oHukH_pE

Rainbow Six Raleigh Major - Game Crashes

Rainbow Six Siege is een intense game, zeker op hoog niveau. De game bevat ontzettend veel strategische beslissingen. Elke ronde is anders, maar soms werkt de game niet echt mee. Tijdens de Raleigh Major in 2019 namen Team Empire en FaZe Clan het tegen elkaar op in de play-offs. Beide teams hadden al een game te pakken, en Team Empire stond met 4-2 op het punt om de derde game en dus de set mee te nemen.

Faze Clan ging tijdens de zevende ronde prima van start, maar voordat FaZe de ronde kon winnen, crashte de game. Geen van de spelers kon iets doen, en in plaats van de ronde aan FaZe te geven moest de ronde opnieuw gespeeld worden. Hetgeen wat deze blunder helemaal zuur maakt is dat het later in dezelfde match nog een keer gebeurde. Uiteindelijk wist Empire de set te winnen, maar twee crashes in een match tijd is een enorm vervelend om mee te maken.

Embedded content: https://youtu.be/U2VhHy4xXjs?t=9507

Starladder Major - Waar is de bom?

Nuke is een van de moeilijkste maps in Counter-Strike: Global Offensive om onder de knie te krijgen. Zeker omdat de plekken waar je de bom moet planten direct boven elkaar zitten. Hierdoor is het lastig om te horen waar de bom zich bevindt als deze geplant is. Dit soort fouten zijn te verwachten bij wedstrijden op amateurniveau, maar ook bij de wereldtop worden dit soort fouten nog gemaakt.

Tijdens de Starladder Major streden Astralis en G2 tegen elkaar op Nuke. Een pittige strijd, waar in de 23e ronde van de match G2 als Counter-Terrorists elk lid van Astralis uit wist te schakelen. Ze waren alleen één ding vergeten, de bom was geplant op B en niemand van G2 had het door. Ondanks het feit dat Astralis geen levend teamlid meer had, wisten ze toch te winnen. G2 kon de bom namelijk niet op tijd bereiken.

Het ergste van alles is dat het niet zomaar een ronde was voor Astralis, dit was Match Point. Door de misplay van G2 wist Astralis door te stromen naar de volgende ronde, en tijdens het toernooi een verpletterende run neer te zetten.

Embedded content: https://youtu.be/__u5RTYk84w

Worlds 2017 - Verraden door je teammate

Het League of Legends wereldkampioenschap Worlds is dé plek voor League of Legends spelers om te laten zien wat ze in huis hebben. Tijdens de Worlds 2017 Group Stage namen Fnatic en Immortals het tegen elkaar op. Fnatic deed het niet goed in de Group Stage, met een 0-4 record voordat ze aan deze match begonnen. Immortals had met een score van 2-2 een prima Groups Stage tot nu toe, maar toch wist Immortals de grootste blunder van de match te maken.

Tijdens de laatste teamfight van de game in de botlane werd Immortals op een ongelukkige positie gepakt. Cody Sun, de ADC van Immortals, stond prima in positie om ongeschaafd uit het gevecht te ontsnappen met Tristana. Alleen door een grove misplay van Cody pakt het allemaal net even anders uit. De ADC flasht in zowat het hele enemy team en schiet zijn Ultimate op Caps, de midlaner van Fnatic. De positie van Cody was dusdanig slecht dat Caps naar zijn enige andere teamgenoot schoot. Hierdoor kon Fnatic de game relatief makkelijk winnen, en door de volgende drie games in de pool te winnen uit de Groups Stage komen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=baakO17fwb4

Overwatch Apex Season 2 - C9 momentje

In Overwatch is de term C9 een bekend begrip geworden. De term betekent dat een team verliest omdat het in overtime niet op een objective blijft staan. Als de game in overtime gaat moet er ten alle tijden iemand van het team op de payload of het punt staan wil men nog een kans hebben. Gebeurt dat niet? Dan wint het andere team. Dit soort situaties worden C9’s genoemd. Het kan elk team overkomen, maar de ergste variant vinden we bij de oorsprong van de term zelf.

Tijdens Overwatch Apex Season 2 nam Cloud 9 het op tegen AF Blue, en de spanning was om te snijden. Cloud 9 leek niet helemaal in hun element te zitten. Na een blunder op de eerste map, ging de wedstrijd in game twee richting overtime. Terwijl AF Blue bezig was met het verdedigen van het punt, ging Cloud 9 vol in de aanval. De aanval was alleen niet op het punt, maar op het enemy team. Hierdoor verloor Cloud 9 de game, omdat het niet op het punt stond terwijl de game in overtime was. Dit gebeurde niet één keer, niet twee keer, maar drie keer tijdens de hele set. Door deze blunders wist AF Blue de set te winnen, en werd de term C9 als referentie naar deze slordigheden geboren.

Embedded content: https://youtu.be/5Ku2J8eRP9w?t=1281

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen