Artikel

Wordt Nederland het grootste esportsland ter wereld?

Wordt Nederland het grootste esportsland ter wereld?

Gamen heeft al heel lang bij sommige mensen een negatieve connotatie. Iedereen kent het stereotype van een man met overgewicht die in de kelder van zijn ouders Dorito’s en Mountain Dew naar binnen werkt. Het feit dat verschillende esportstitels steeds meer in de mainstream komen, helpt al behoorlijk bij het bewust maken van het publiek dat professioneel gamen een bewuste carrièrekeuze kan zijn.

De Nederlandse esportsscene maakt momenteel een behoorlijke groei door. Esportstitels zoals Rocket League, FIFA en Fortnite komen steeds vaker in het nieuws door de hoge geldbedragen die esporters kunnen winnen en de tijd, moeite en ook geld die deze gamers in hun vakgebied stoppen. Zo won eTeamNL, het Nederlandse Rocket League-team, deze maand een plek in de EMEA Regional Finals van de Intel World Open, een toernooi dat in samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité wordt georganiseerd.

Idee is ontstaan

Nederlandse esports-organisaties zijn natuurlijk ook op de hoogte van deze groei. Hieruit is het initiatief ontstaan om van Nederland de wereldwijde koploper te maken als het aankomt op esports. Tientallen esportsorganisaties zijn samengekomen om een Nederlandse brancheorganisatie voor esports op te richten.

De NOC NSF steunt het initiatief om een brancheorganisatie voor esports in Nederland te vormen. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC NSF, is een grote voorstander van de aankomende brancheorganisatie. “Het opzetten van een brancheorganisatie zal de toenadering met de sportsector versnellen, waardoor we kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van esports in Nederland.”

De eerste conferentie voor de brancheorganisatie vond plaats op 18 mei en tientallen Nederlandse organisaties actief in creative tech, esports en gaming waren van de partij. Uit deze startconferentie werd het doel geformuleerd om op 1 november 2021 een brancheorganisatie voor esports in Nederland op te richten, die door dusdanig veel partijen erkend wordt dat deze als aanspreekpunt voor esports in Nederland kan dienen voor o.a. lokale en nationale overheidspartijen, het bedrijfsleven en het NOC*NSF.

De overkoepelende visie van de organisatie is: Nederland tot de beste esportslanden ter wereld laten behoren.

Nederland wordt een esportsland

De oprichting van een brancheorganisatie voor esports in Nederland kan de start zijn van de gouden eeuw voor de Nederlandse esportsscene. Een dergelijk overkoepelend orgaan kan ervoor zorgen dat verschillende organisaties in Nederland vanuit hetzelfde optiek handelen. Nederland is op het gebied van esports al jarenlang zeer gefragmenteerd met kleinere organisaties die constant hun eigen ding doen. Daarnaast is het begrip esports niet overwegend bekend bij de reguliere bevolking.

Dit staat in sterk contrast met andere landen zoals Denemarken en Zuid-Korea waar esports een intrinsiek onderdeel is van de samenleving als geheel. Denemarken heeft meerdere esportsopleidingen en zelfs belangrijke autoriteitsfiguren zoals de premier spelen een potje mee met esportsteams als Astralis.

Astralis Prime Minister

Zuid-Korea wordt door velen gezien als de bakermat van esports. Al sinds 2000 beschikt dit land over een overkoepelende organisatie die de esports scene in Zuid-Korea overziet, namelijk de Korea e-Sports Association (KeSPA).

Hoewel deze landen natuurlijk al langer op een professioneler niveau bezig zijn, is het niet ondenkbaar dat de oprichting van een overkoepelende brancheorganisatie in Nederland niet hetzelfde kan bereiken in de toekomst. Brancheleden kunnen hun krachten bundelen om zodanig meer erkenning op te bouwen voor de wereld van esports.

De oprichting van deze brancheorganisatie staat nu nog in de kinderschoenen, maar hopelijk weten we dit najaar meer!

Meedoen met de vorming van de brancheorganisatie kan nog steeds.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf