Artikel

Dit zijn de vijf grootste cheat schandalen in esports

12 mei 2021, 12:39

De wereld van esports is gigantisch en er valt veel geld mee te verdienen. Waarom zou je eerlijk spelen als je de boel ook kan besodemieteren?

In een perfecte wereld zou iedereen zich aan de regels houden, maar dit is helaas geen perfecte wereld. Dit zijn de vijf grootste cheat schandelen in esports ooit!

Azubu Frost

Het bekende Koreaanse League of Legends-team Azubu Frost streed in de kwartfinale van de League of Legends World Championship Season 2 tegen de rivaal TSM. Misschien denk je dat het moeilijk is om vals te spelen in een vol stadion, maar dat is verrassend makkelijker dan het zou moeten zijn.

1e4f666b3fd62c14l

Spelers van Azubu Frost keken namelijk wel erg vaak weg van hun scherm. Dit is ongewoon in een LAN-setting in League of Legends. Tijdens een pauze om wat audioproblemen bij de headsets van Azubu Frost op te lossen, merkte TSM-speler Chaox op dat zijn tegenstanders tijdens de game zo nu en dan eenzelfde richting op keken. Uiteindelijk bleek dat de spelers van Azubu Frost naar de beeldschermen konden kijken die voor het publiek bedoeld waren. Hierdoor kwamen zij achter de posities van hun tegenstanders.

Azubu Frost kreeg uiteindelijk een geldboete van 30.000 dollar, maar werd niet gediskwalificeerd.

Word.exe

Als er iemand wordt gepakt voor cheating is dat natuurlijk altijd een slechte zaak, maar soms kan het ook ronduit hilarisch zijn. Zo ook in het geval de Indiase CS:GO speler Nikhil ‘Forsaken’ Kumawat. Forsaken speelde in 2018 voor OpTic India op de mainstage van een groot toernooi met een 100.000 dollar prijzenpot, toen hij werd gepakt door de admins.

Embedded content: https://twitter.com/CSGO2ASIA/status/1053258450866589698?s=20

Zoals in bovenstaande video te zien is, probeerde Kumawat de aimbot te verwijderen vlak voordat hij gepakt werd, maar hij was te laat. Het grappigste aspect van het hele verhaal is dat hij de naam van de cheat had veranderd in word.exe. Iedereen weet natuurlijk dat Microsoft Word een essentieel onderdeel is van goede Counter-Strike skills. Optic India is meteen na het incident gediskwalificeerd en Forsaken kon zijn carrière in CS:GO gedag zeggen.

iBUYPOWER Matchfixing

Het iBUYPOWER Matchfixing schandaal is inmiddels al bijna zeven jaar oud, maar de gevolgen van deze catastrofe voelen we nog steeds in de huidige Counter-Strike: Global Offensive-scene.

Op 20 augustus 2014 moesten iBUYPOWER (IVP) en NetcodeGuides.com tegen elkaar spelen in CEVO, een van de grootste Amerikaanse esportscompetities rond die tijd. IBP was de overduidelijke favoriet, maar het team verloor uiteindelijk met 16-4 van de tegenstander.

Dit alleen is geen reden voor een schandaal, want verrassende uitslagen komen altijd voor in esports. Wat het raar maakte, is dat spelers van IBP lukraak granaten gooiden en voor zeer ambitieuze knife kills gingen tijdens het potje. Esports journalist Richard Lewis kwam erachter dat vier spelers van IBP, twee spelers van NetcodeGuides.com en de eigenaar van NetcodeGuides.com op zichzelf hadden gewed op CSGOLounge, een gokplatform voor Counter-Strike. Alle betrokkenen mogen tot de dag van vandaag niet meer meedoen aan officiële Valve-toernooien zoals de de bekende Majors.

Zwift Championship

“Zwift? Wat is dat in godsnaam?”, hoor ik jullie al zeggen. Logisch, want Zwift staat nou niet bepaald bekend als de grootste esport ooit. In Zwift probeer je races in het online wielrennen te winnen met jouw eigen spinfiets. Zwift is voor wielrennen wat simracing voor Formule 1 is.

Embedded content: https://gfycat.com/unawarerespectfulgopher

De Britse Zwifter Cam Jeffers won de British Cycling eRacing Championship in 2019. Op dat moment het grootste Zwift-toernooi ooit. Later dat jaar werd zijn titel echter afgenomen en kreeg hij te horen dat hij zes maanden lang niet mocht racen. De reden? Hij had een simulator gebruikt om 50.000 meter te klimmen in het spel om zo de Tron Bike vrij te spelen. Volgende keer misschien toch maar zelf op de fiets stappen!

CS:GO Coaching Bug

In Counter-Sftrike zitten de coaches van de grootste teams ook in het spel samen met hun spelers. Het is natuurlijk de bedoeling dat zij alleen maar zien wat hun spelers zien.

Vorig jaar werd echter bekend dat coaches soms vast kwamen te zitten op willekeurige plekken op de map als zij hun spelers bekeken. Hierdoor kregen zij onterecht veel informatie over de tegenstanders.

Uiteindelijk bleken 37 coaches gebruik te hebben gemaakt van de coaching bug. Zij kregen straffen die varieerden van een ban van vier maanden tot maar liefst 36 maanden! Afhankelijk van hoeveel zij misbruik hadden gemaakt van de bug.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf