Artikel

Deze esports-documentaires zijn het kijken waard

Deze esports-documentaires zijn het kijken waard

Esports heeft veel bijzondere verhalen voortgebracht, en daar zullen er nog veel van bijkomen naarmate esports steeds groter wordt. Met de gestage groei van esports zijn er ook steeds meer initiatieven ontstaan om deze verhalen vast te leggen. Een veelgebruikte methode hiervoor zijn documentaires: films die een beeld schetsen rond een onderwerp uit de realiteit.

Documentaires over esports kunnen veel invalshoeken hebben: denk aan het introduceren van esports aan een groter publiek, dat misschien nog niet zoveel weet over het fenomeen. Anderzijds zijn er ook veel esports-documentaires gemaakt die veel dieper ingaan op belangrijke gebeurtenissen en personen rond esports.

Ook van jouw favoriete esports-game zijn er inmiddels en waarschijnlijk wel meerdere documentaires gemaakt. Toch kan het zeker ook de moeite waard zijn om eens verder te kijken naar een documentaire over een esport die je misschien minder goed kent. In dit artikel noemen we een aantal esports-documentaires die hoe dan ook het kijken waard zijn, en leggen we tevens uit waarom.

The Smash Brothers

Embedded content: https://youtu.be/NSf2mgkRm7Q

We beginnen onze lijst aan aanraders met één van de meest iconische documentaires binnen niet alleen esports, maar gaming in het algemeen. The Smash Brothers van Travis "Samox" Beauchamp is een documentaire van ruim vier uur lang, verdeeld over negen afleveringen, over een aantal van de meest legendarische spelers in Nintendo's platform-vechtspel Super Smash Bros. Melee.

The Smash Brothers wordt door fans geroemd vanwege de combinatie van een hoge productiekwaliteit en de 'down to earth'-manier waarop mensen worden geportretteerd in de serie. De documentaire wordt tevens gezien als een belangrijke reden voor de groei van Melee binnen esports. Het is dan ook zeker een aanrader voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van competitief Smash Bros, maar zeker ook voor fans van esports in het algemeen.

Free to Play

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=UjZYMI1zB9s

In de Dota 2-documentaire Free to Play, uitgegeven door ontwikkelaar Valve zelf, worden spelers gevolgd tijdens de allereerste editie van The International in 2011. De Dota 2-toernooiserie The International is één van de grootste esports-events ter wereld, met enorme prijzenpotten van miljoenen dollars.

Free to Play werd door Valve gepubliceerd in 2014. De focus van de documentaire ligt op drie professionele Dota 2-spelers: de Amerikaan Clinton “Fear” Loomis, Danil “Dendi” Ishutin uit Oekraïne en de Singaporese speler Benedict Lim “hyhy” Han Yong. De documentaire vertelt de verhalen rond één van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van esports: de succesvolle lancering van Dota 2 en The International.

Breaking Point

Embedded content: https://youtu.be/eIzGXt--Ig4

Veel esports-documentaires leggen de nadruk op succes en het behalen van grootse prestaties, maar iedereen weet dat dat niet het hele verhaal is rond esports. De andere kant van esports wordt uitzonderlijk goed weergegeven in Breaking Point, een documentaire over het moeizame 2016-seizoen van Team Liquid in de Amerikaanse League of Legends-competitie LCS.

De documentaire biedt ons een zeldzaam inkijkje in de gespannen sfeer tussen de spelers van Team Liquid onderling, maar ook tussen de coaches, het management en zelfs teameigenaar Steve Anhancet. Breaking Point is daarmee een documentaire die laat zien wat de gevaren zijn van een slechte werkomgeving binnen een esportsteam.

FGC: Rise of the Fighting Game Community

Embedded content: https://youtu.be/AkdCdrzj7Ik

De Fighting Game Community (FGC) is een overkoepelende term voor fans die samenkomen om competitieve vechtspellen te spelen. Daartoe behoren bekende games en series als Street Fighter, Mortal Kombat en Tekken, maar ook veel minder bekende titels als Guilty Gear en BlazBlue.

De documentaire FGC: Rise of the Fighting Game Community kan worden beschouwd als een goede introductie aan de FGC, maar biedt tegelijkertijd ook veel voor ervaren fighting game-fans: aan de ene kant wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe de offline toernooien werken, terwijl er veel bekende namen en iconische momenten uit de FGC voorbijkomen.

/QRY: The life of Manuel „Grubby" Schenkhuizen

Embedded content: https://youtu.be/k9BhLwhbXrA

De serie /QRY is een reeks aan esports-documentaires geproduceerd door toernooiorganisatie ESL. In één van deze afleveringen staat Manuel „Grubby" Schenkhuizen centraal: een Nederlandse esporter die behoorde tot de absolute wereldtop in real time strategy-games als WarCraft III en StarCraft II. Tegenwoordig is hij voornamelijk actief als streamer op Twitch, waar hij onder meer het recent uitgebrachte Age of Empires 4 veel speelt.

Deze documentaire is al iets ouder en minder professioneel geproduceerd dan de andere titels op deze lijst, maar het biedt wel een goed inkijkje in het leven van Grubby: zo geeft hij een tour door zijn huis en komen zijn familieleden aan het woord. Ook laat het goed zien hoe de esports-wereld eruitzag in de vroege jaren van de 21e eeuw.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate