Artikel

Dit zijn de vijf oudste esports games ooit

Dit zijn de vijf oudste esports games ooit

In de afgelopen jaren is de esportsindustrie enorm gegroeid. Esportstoernooien van spellen als League of Legends en Dota 2 zijn nu in volgeboekte stadia te bekijken. Toch is esports al heel lang een bekend begrip, maar voornamelijk onder de spelers van de desbetreffende games. In dit artikel schotelen we je de vijf oudste esports games die vandaag de dag nog actief zijn voor, om te kijken waar het allemaal begon.

StarCraft

Als het gaat om Real Time Strategy (RTS) games is er geen game opgewassen tegen StarCraft. De game verscheen oorspronkelijk in 1998, en de eerste toernooien vonden een jaar later al plaats in de vorm van Brood War Tournament World Championships.

StarCraft is een van de belangrijkste games als het gaat om Koreaanse esports. Het vroege succes van de game en de grote hoeveelheid toernooien rondom de wisseling van het millennium hebben ervoor gezorgd dat Korea een van de meest ontwikkelde esportslanden van de wereld is.

starcraft2korea
Starcraft is zelfs vandaag nog een van de populairste esports in Korea

Vandaag de dag gaat is StarCraft nog steeds een vrij actieve esports in de vorm van StarCraft II, maar dit vindt bijna exclusief plaats in Korea. Op dit moment is DreamHack StarCraft2 Masters een grote competitie die online plaatsvindt, en in 2022 organiseert Intel met Extreme Masters weer een groot StarCraft II-toernooi in Katowice in Polen.

Counter-Strike

De geschiedenis van Counter-Strike is een bijzondere, aangezien Counter-Strike oorspronkelijk een mod is. In 1998 bracht ontwikkelaar Valve Half-Life uit, een van de meest invloedrijke shooters ooit. Minh Le en Jess Cliffe brachten twee jaar later de volledige versie van Counter-Strike uit, een gemodificeerde versie van Half-Life. Deze mod werd uiteindelijk zo populair dat er toernooien werden georganiseerd voor de tactische shooter, met de eerste editie in 2001.

cscyberathlete
Tijdens vroege Counter-Strike toernooien speelde iedereen nog op enorme beeldbuis monitoren.

De Cyberathlete Professional League was de eerste Counter-Strike Major, waarbij het Zweedse team Ninja’s in Pyjama’s de hoofdprijs van 50.000 dollar wist te winnen. Vandaag de dag is de 1.6 versie van de originele game nog steeds populair, en is het nieuwste deel in de serie Counter-Strike: Global Offensive een van de grootste esports die je kan vinden.

Street Fighter

De originele Street Fighter kwam uit in 1987 en wordt gezien als een van de eerste echte fighting games. Toch was het vervolg van de game de start voor Street Fighter als Esports. Street Fighter II verscheen in 1991 in de arcades en was direct een gigantische hit.

De game wordt dan ook gezien als de grondlegger van moderne fighting games. Hetzelfde jaar werd ook de eerste Street Fighter-competitie gehouden, gesponsord door de ontwikkelaar Capcom. De meest gespeelde versie van Street Fighter II, Super Street Fighter II Turbo uit 1994, wordt nog steeds regelmatig gespeeld in kleinere toernooien.

superstreetfighter2
Super Street Fighter II Turbo is als het gaat om jaar van uitgave een van de allereerste echte esports games.

Op dit moment leidt Street Fighter V de competitie, en heeft het circuit Capcom Cup een grotere prijzenpot dan bijna alle andere fighting game toernooien. Street Fighter V is ook vaak het onderdeel tijdens EVO, de grootste fighting game-competitie van de wereld. EVO zelf begon oorspronkelijk ook als een Street Fighter II-toernooi, dus de cirkel is mooi rond op dat vlak.

Quake

Een van de belangrijkste games voor de ontwikkeling van esports is Quake, een shooter uitgegeven in 1996. Id Software, de ontwikkelaar van de game, had eerder succes met de klassieker DOOM, maar in 1996 schreef het bedrijf geschiedenis door een van de meest invloedrijke games ooit uit te geven. Quake wordt door velen gezien als de grondlegger van esports en moderne competitie, zeker gezien het jaartal waarin het uitkwam.

In 1997 werd Red Annihilation georganiseerd, een van de allereerste gametoernooien ooit. Dennis "Thresh" Fong wist dit toernooi te winnen, en daarmee won hij hoofdontwikkelaar van Quake John Cormack zijn Ferarri. Volgens het Guinness Book of Records is Thresh de eerste professionele gamer ooit.

ferrarijohncarmack
Een jonge Thresh in zijn Ferrari nadat hij het eerste Quake toernooi ooit won.

Quake had uiteindelijk een paar vervolgen, waarbij voornamelijk Quake 3 met spelers als fatali1ty een grote esports werd. Vandaag de dag maakt Quake weer een comeback, dankzij het succes van het nieuwste deel in de serie Quake Champions. In november vindt het Quake Champions toernooi IRONFIST Invitational plaats, met een prijzenpot van 20.000 dollar.

Super Smash Bros Melee

Als het gaat om een specifieke game, is Super Smash Bros Melee de oudste esport ter wereld. De game, uitgegeven in 2001 voor de Nintendo Gamecube, heeft vandaag de dag nog steeds toernooien waar duizenden spelers aan mee doen. In het vechtspel kunnen spelers het met verschillende Nintendo personages tegen elkaar opnemen. Mede dankzij de enorme bewegingsvrijheid die spelers hebben in het spel is het een moeilijk spel om volledig onder de knie te krijgen. Dit blijft spelers uitdagen om nieuwe strategieën te ontwikkelen, waardoor er zelfs twintig jaar na dato nieuw talent wordt ontdekt.

supersmashbrosmeleehbox
De Amerikaanse Juan Manuel "Hungrybox" Debiedma (rechts) wordt al sinds 2017 gezien als de beste Melee speler van de wereld.

Het helpt ook dat Melee-spelers zeer gepassioneerd zijn over hun game, en het spel door middel van een speciale versie van de game online multiplayer hebben gegeven. Afgelopen juli wist Smash Summit 11 nog meer dan 150.000 kijkers te trekken tijdens de finale, een getal waar menig esport niet eens van durft te dromen.

Dit najaar staan Super Smash Con en Mainstage 2021 op de planning, twee toernooien waar ook meer dan duizend spelers aan mee doen. Ook het nieuwste deel in de serie, Super Smash Bros Ultimate, heeft een ontzettend actieve playerbase. Voor beide games worden gigantische toernooien neergezet, en hierdoor is Super Smash Bros een van de oudste esports games ooit.

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen